2016-12-11 799 瀏覽
短短一條希雲街已經好多美食,街頭又有受歡迎的抹茶雪糕店、又有吸晴刨冰店、街尾更有寧靜高尚的比利時西餐。今次tea time來,揀了間小cafe慢活一下。店內其中一角我幾喜歡,雖然對住街外,但特別透光,加上自成一角的格局,可以不問世事既感覺。當日幸好早點到,享受完寧靜過後,當中學生放學,三五知己來談天有種熱鬧氣氛,回想當年我也過得頗熱鬧。Taro Latte $42,紫薯拿鐵。最近除了抹茶當紅,紫薯也大熱了一排。呢度更有紫薯口味的latte,味道相當濃郁,紫薯味越飲越濃,奶泡厚身綿密,甜度剛好,飲落好順喉溫暖人心,拉花更是賣相吸引好看。Avocado Salad $88,牛油果沙律。看似很細碟,但食落原來都幾多,先講沙律菜用了三款,加上新鮮爽脆,配小蕃茄令沙律更濕潤。主角牛油果完熟,又香又滑很好味。這裡的沙律醋是由客人自己選擇加份量,我倒了一半已經覺得好夠味。油份不高,用了點鹽及胡椒調味,真的健康之選。Classic Bacon Hot Fried Potato Skillet with eggs benedict 滋味薯粒熱鍋 $75,揀了經典煙肉口味,還附有兩隻 班尼迪蛋,但比較似溫
Taro  Latte
Taro Latte $42,紫薯拿鐵。
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)
滋味薯粒熱鍋 $75,揀了經典煙肉口味,還附有兩隻 班尼迪蛋,但比較似溫泉蛋加上荷蘭醬,但原隻小鐵鍋上菜,好型格又份量多夠哂飽肚。
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)
又黎影相位,刺破嫩滑半熟蛋,蛋黃不停流出超誘人。
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)
蛋汁好香,混與煎香的薯粒及煙肉同食,甘香油潤又有粉綿薯味,更有拉絲芝士的滋味。好滿足好喜歡呢個簡單組合的美食。
T-Bone Steak Brownie
T骨排布朗尼 $68,並非真的牛排,而是一道甜品,外形做成牛扒形狀,還用鐵板上菜,唔知真係fake到。其實是朱古力包著朱古力味蛋糕,配上雪糕及熱朱古力醬同食。
T骨排布朗尼
又到拍片的環節,真係好玩又好味,影完相就開動啦。熱朱古力倒入牛扒及雪糕上,朱古力流入鐵板上,吱吱聲有如真的食鐵板牛扒一樣,還冒出煙。
T骨排布朗尼
講返甜品味道,布朗尼不算好實,反而吸了熱朱古力醬令蛋糕更濕潤軟綿,朱古力味是特濃,濃到一個點,配以雪糕同食,除了有冷熱口感,還中和了朱古力的濃厚感,雖然唔算極甜,但份量大,所以同友人分享比較好。
2016-12-08
下午茶