2013-12-24 1554 瀏覽
星期六瞓醒都點幾鐘喇,因為四點喺數碼港睇電影,所以決去南區搵地方食個 late lunch。 搵嘢食緊係要search openrice啦。揀呢間食店主要1) 抹茶係我至愛唔可以錯過,2) 黃竹坑香葉道印象中係工廠大厦林立嘅區域,乜有嘢食咖咩? 一於去八卦吓先!  近年黃竹坑都翻天覆地為的喺要開拓地下鐵服務至南區,以後唔怕繁忙時間隧道塞車喇,十分期待。此店位於頗新的商業大厦地舖,面對露天球場,旁邊有幾間食店和便利店,雖然位並非位於大街也沒有公共交通工具,但這一帶人流不了喎。由於到達差不多三點午飯時間已過,只有兩枱食客。店員指示先購票付款,然後店員會把弄好嘅食物送上。主食主要係日式湯麵和飯類,蕃茄係抹茶以外我喜愛的食物,二話不說點選蕃茄湯烏冬和蕃茄焗海鮮飯,而補多$10-20就可以叫埋特色飲料和甜品,好抵喎。吉列豬扒蕃茄湯烏冬色彩鮮艷,豬扒即炸非常燙囗size 都唔細,而蕃茄湯好濃仲有好多蕃茄粒,連烏冬食好夾呀,仲差D飲光D湯呀。Order焗蕃茄海鮮飯時要求多汁,好怕乾蚊蚊唔夠汁嘅焗飯,嚟到果然好多汁呀證明係即做,呢個汁超多蕃茄蓉加少少Tobasco仲好惹味,多汁嘅情況下好似西班牙海鮮湯
星期六瞓醒都點幾鐘喇

吉列豬扒蕃茄湯烏冬色彩鮮艷,豬扒即炸非常燙囗size 都唔細,而蕃茄湯好濃仲有好多蕃茄粒,連烏冬食好夾呀,仲差D飲光D湯呀。Order焗蕃茄海鮮飯時要求多汁,好怕乾蚊蚊唔夠汁嘅焗飯,嚟到果然好多汁呀證明係即做,呢個汁超多蕃茄蓉加少少Tobasco仲好惹味,多汁嘅情況下好似西班牙海鮮湯飯,我好鐘意喎
,裡面有青囗,魚肉同小蝦,料好足。

飲料要咗咖啡、抹茶雪糕紅豆抹茶牛奶,睇圖就知道杯凍飲好大杯啦,個軟雪糕好大舊呀又滑又有抹茶味。 甜品要咗抹茶紅豆丸子、抺茶芝士蛋糕,兩樣都好滋味份量唔少。 如果唔係趕住睇戲一定慢慢嘆呀。 價錢合理,搵日再試吓其他食物先。