餐廳: 1仔冰室
資訊:

2019-04-12 298 瀏覽
夜晚行過紅磡必嘉街被一間冰室既門口一句粉紅螢光句子「我是一個吃貨」吸引,睇裝修幾新正,仲幾有潮感。一坐低,就聽到有個職員話咩蒸飯剩一,我即刻問咩飯咁早7點幾就賣剩一個咁巴閉。原來係龍蝦鮑魚籠仔蒸飯是也!就係咁,我地就成為今晚最後一個食到呢個蒸飯既人。個龍蝦🦞拑好輕易就拆到成件拑肉出黎,加分!而個飯用荷葉蒸到岩岩好,每啖飯都有荷葉香加龍蝦上既蒜香仲有鮑魚上既陳皮香,好食到直豎拇指!嚴重建議2-3人分食,真係好大籠呢!而最令我驚為天人竟然係我本以為最平平無奇既吞蛋厚多士!佢既流心蛋加秘製醬吞拿魚既結合,連同芝士厚多士一齊焗!唔放入口你都估唔到咁夾咁正!口感極豐富,真心空肚最少可以掃2碟!直接列入我既直豎拇指系列!雞翼控要留意喇!呢間冰室既桂花蜜雞翼,絕對係人生食物。隻隻都好肥大,桂花蜜既甜香係上聯既話,雞翼既脆香就係下聯,雙方既口感互相呼應!小菜方面都係水準之作,黑松露蝦仁炒蛋,香就梗嫁啦,無諗過佢既蝦仁咁爽彈,一碟仲有好多粒添。而乳鴿仔都係即叫即燒,最重要係無咩油,食完都無咩罪惡感!終於講到甜品喇!呢度招牌甜品係「金磚四角」,簡單黎講就係4件迷你夾心西多仔!仲有4隻味擇,花生,果占,咖咉
,睇裝修幾新正,仲幾有潮感。

是也!就係咁,我地就成為今晚最後一個食到呢個蒸飯既人。

!嚴重建議2-3人分食,真係好大籠呢!

而最令我驚為天人竟然係我本以為最平平無奇既吞蛋厚多士

小菜方面都係水準之作,黑松露蝦仁炒蛋
都係即叫即燒,最重要係無咩油,食完都無咩罪惡感

終於講到甜品
!呢度招牌甜品係「金磚四角」
,簡單黎講就係4件迷你夾心西多仔!仲有4隻味擇,花生,果占,咖咉同朱古力!每件唔同味都得,唔洗食哂4碟!呢4件金磚係特別外脆內軟,外脆就當然係炸得脆啦,佢既軟原來係因為佢特別只係用面包既中心位黎炸,我都係8掛問先知,覺得連個西多都做到咁用心,無得輸啦
!此時此刻如可加球雪糕一齊食,你話幾爽呢!

冰室價星級味道,回頭率100%!
桂花蜜雞翼
吞多厚多士