2018-10-26 1767 瀏覽
平時聽九層塔海鮮塔呢啲名就聽得多,親友遠自外國返香港話想試下蒸海鮮鍋,難得有機會一嘗滋味,於是就搵咗呢間位於紅磡嘅九重鮮。九重鮮店內環境闊落,原來佢係韓國餐廳黎嘅所以一坐低店員就上咗幾碟傳統嘅韓國前菜、小食等等。睇完餐牌之後,我地叫咗$398嘅「首爾塔」套餐,都係一啲大路嘅海鮮,最後就係粥底,我地揀咗韓式豬手湯,估唔到有意外驚喜!話明九層塔,店員真係好快就搬咗個塔出黎,亦真係有足足九層架!第一層係象拔蚌同蟶子,兩款海鮮都好大隻,尤其是蟶子又甜又厚肉,而且有足一隻手掌長度。第二層係元貝,都係好厚肉而且大隻,肉汁鮮甜,不過配菜勝瓜就有少少老同嚡口。第三層係眾人又愛又恨嘅蝦啦!因為要剝殼所以大家都您推我讓咁海蝦食落幾新鮮,肉質爽口第四層有貴妃蚌、龍躉同八爪魚,可能我地食得慢嘅關係,呢一層嘅肉質都比較老同縮咗水不過龍躉係三款之中比較好食嘅,可能係因為本身肉質關係第五層係花蛤、芝士丸同南瓜,芝士丸食唔出芝士味,感覺似普通的魚蛋,而花蛤正正常常,唯獨南瓜就淡而無味,連南瓜本身的味道都欠缺,而且蒸咗一段時間仍然係硬身。第六層黎到重頭戲沙巴肉蟹,4人份量係兩隻蟹,都幾大隻幾厚肉,而且好多膏,肉質剛剛好

九重鮮店內環境闊落,原來佢係韓國餐廳黎嘅
所以一坐低店員就上咗幾碟傳統嘅韓國前菜、小食等等。

第一層係象拔蚌同蟶子,兩款海鮮都好大隻,尤其是蟶子
又甜又厚肉,而且有足一隻手掌長度。

第三層係眾人又愛又恨嘅蝦啦!因為要剝殼所以大家都您推我讓咁
海蝦食落幾新鮮,肉質爽口

不過龍躉係三款之中比較好食嘅,可能係因為本身肉質關係

第六層黎到重頭戲沙巴肉蟹,4人份量係兩隻蟹,都幾大隻幾厚肉,而且好多膏,肉質剛剛好而且鮮甜

黎到第七層係鮑魚,從圖片都睇到係幾細隻
不過幸好都幾厚肉,而且唔會太韌,另外仲有蘿蔔同冬菇作配菜。

倒數尾二層第八層,有南瓜、蕃薯、粟米以及黑汁豚肉丸。豚肉丸雖然外貌唔討好,但係食落幾彈牙而且味道唔錯
而蔬菜整體都係無味而且質地較硬,似乎蒸得唔夠長時間或者品種問題,有需要改善。

終於黎到最後一層第九層,就係成個塔精華所在嘅粥底
我哋揀咗韓式豬手粥,材料除咗豬手仲有韓國年糕,成個粥味道剛剛好,唔會過咸,豬手好腍,友人們一致認為呢個粥底先至係主菜

喺用餐過程,店員都照顧周到,十分有禮,值得讚賞。
2018-10-19