2021-10-08 92 瀏覽
紅磡區都係美食天堂,大街小巷都揾到唔同風味既食肆。今日專程放工去食下烤魚,朋友之前去過炎田家,份量夠大之餘又可以配搭唔同風味。可以選青花椒、老壇泡椒、酸菜又或者我地揀既雲貴香辣。餐前叫左川味口水雞,雞肉沾上紅油涼伴,感覺鮮滑。唔好睇少佢,食食下都幾辣,飲返杯酸梅汁解辣降降温~羊肉烤串落少少孜然粉,外層乾身咬開肉香撲鼻,有少少羊膻香!原條深海桂花海鱸 整條花鱸魚跟烤盤長度差不多,側邊放左紅卜卜既濃湯,初嘗味道唔算太辣。伴料豐富,鋪滿紅紅綠綠既香菜同辣椒,仲有D芽莱同蓮藕薄片。魚皮薄身,外層煎封過。明爐火烤煮幾分鐘,見到湯汁冒煙就可以食啦~相比水煮魚菜式,呢份烤魚就多左份熱騰騰既感覺,特別鍾意入口超燙既食法,熱温將湯汁香辣既風味徹底帶進魚肉內層,不單止入味仲係口中飄散持久既香辣餘韻!撥開配料,魚肉超大片肉厚嫩白,質地緊緻有彈力,入口鮮滑。碎骨唔多啖啖肉,近魚鰭位有少少脆邊,肚位都冇腥味好新鮮,食完魚身兩邊都大半飽!辣湯加鴨血食幾有風味,薄薄地一片溜入口勁吸汁。加配既蝦卷幾爽彈,卷皮唔厚餡料足蝦味濃厚。蔬菜盤有娃娃菜、金菇入湯一樣正!
可以選青花椒、老壇泡椒、酸菜又或者我地揀既雲貴香辣。

餐前叫左川味口水雞,雞肉沾上紅油涼伴,感覺鮮滑。

唔好睇少佢,食食下都幾辣,飲返杯酸梅汁解辣降降温~

羊肉烤串落少少孜然粉,外層乾身咬開肉香撲鼻,有少少羊膻香!

原條深海桂花海鱸
伴料豐富,鋪滿紅紅綠綠既香菜同辣椒,仲有D芽莱同蓮藕薄片。
魚皮薄身,外層煎封過。
明爐火烤煮幾分鐘,見到湯汁冒煙就可以食啦~