1K
2021-12-28 1842 瀏覽
我的飯堂之一,原作養生湯米線,主打14款無味精原味湯底,搭配江西米線等粉麵。天氣凍冰冰,最啱食一碗熱辣辣嘅米線,他們的雞湯底,以豬筒骨、瘦肉、煎香的老雞等材料熬煮8至12小時,原汁原味好喜歡。▪️蟲草雞花膠湯新竹米粉 $68有三大塊煮得淋滑既花膠,配上切件白切雞,大量蟲草,重點係佢濃郁嘅花膠雞湯,非常鮮甜,比較喜歡佢嘅新竹米粉,好有彈性咬口,連湯都一滴不留清晒▪️滋補黃酒煮雞湯新竹米粉 $78我的心頭好,每次我都話要試其他款式,但每次去到都係會食呢個,黃酒煮雞湯,使用大量藥材,龍眼肉,紅棗,連雞件,黃酒,雞湯,一齊煮,上枱用瓦煲載着,湯仍然係滾嘅,雞件嫩滑入味,湯頭充滿藥材和酒香,超級甜,好滋補,真係好好飲💛▪️麻辣鮮雞雜 $38呢個份量雖然少啲,但係用上新鮮雞雜,而且煮得啱啱好剛剛熟,雞腎有咬口,雞肝淋滑,配上佢哋自家製嘅麻辣醬汁,夠麻夠辣夠香,好正,墊底仲有脆脆嘅萵筍,好滋味▪️桂花蜜糖雞翼 $38必食推介💛💛雞翼醃得入味,炸到皮超級脆,中間嘅肉好滑,配上秘製桂花蜜糖汁,食過好味嘅雞翼當中數一數二✨一定要回頭嘅米線小店,下次一定要試吓其他唔同口味嘅湯底✨

▪️蟲草雞花膠湯新竹米粉 $68

▪️滋補黃酒煮雞湯新竹米粉 $78

▪️麻辣鮮雞雜 $38

▪️桂花蜜糖雞翼 $38

✨一定要回頭嘅米線小店,下次一定要試吓其他唔同口味嘅湯底✨
  • 蟲草花膠雞湯米線
  • 桂花蜜糖雞翼