2021-08-26
之前幫襯過位於美孚新邨嘅「正點心」,最近有朋友喺社交平台見到餐廳推出咗好多款新派創意點心,話要約我一齊去試,我當然樂意奉陪。無嚟一排,餐廳嘅門面同裝潢都無乜大改變,設計時尚又帶點中國風。右邊靠牆位置擺放了多張卡位,而盡頭用餐區亦設有不少散座,環境闊落,坐得舒服自在。點心嘅花款真係幾多,令人目不暇給,最吸引嘅,當然係其中嘅影相打咭系列。交由友人發板,先嚟一客盆滿缽滿 ($78),一共有 4 款點心,當中包括有胭脂蝦餃、鮑魚燒賣、紅菜頭餃、玫瑰包各 2 件。胭脂蝦餃造型十分精美,蝦肉爽彈 Juicy,加上面頭的金箔及帶粉紅色嘅賣相,很是時尚。鮑魚燒賣非常搞鬼,初頭還以為廚師忘記了加上鮑魚,原來內有乾坤。師傅將煙韌爽口嘅鮑魚藏在燒賣內,集「矜貴」與「美味」於一身。紅菜頭素餃味道亦唔錯,皮彈夠滑,保持到菇菌嘅原汁原味。玫瑰包以豆沙做餡,捏成可愛的玫瑰花形狀,麵皮柔軟適中,食落口感很好。 三隻小豬 ($39) 流沙奶皇包造型超可愛,包身很軟熟,咬開即爆發濃郁的鹹蛋黃香氣,配合肥嘟嘟的豬仔嘜頭,真係令人差啲唔捨得咬下去!另外蔥油櫻花蝦腸粉 ($30) 亦非常吸睛,腸粉面頭綴滿了櫻花蝦,色彩艷麗
另外蔥油櫻花蝦腸粉 ($30) 亦非常吸睛,腸粉面頭綴滿了櫻花蝦,色彩艷麗,真係令人食指大動。腸粉滑嫩油潤,櫻花蝦咸香味十足,再配合另上的豉油吃,好味!
黃金鮮蝦韭菜角 ($28) 韭菜角用料十足,外皮非常脆口,韭菜餡內加入了鮮蝦,令味道生色不少,甘香惹味。
鳳爪排骨籠仔蒸飯 ($48) 味道亦唔錯,排骨同鳳爪都弄得非常入味,飯粒吸收晒材料嘅精華,入口粒粒分明,飯香樸鼻,帶荷葉香氣。
另外呢款十三么 ($10/件),其實係班蘭椰汁糕。每件椰汁糕都畫上了細緻的麻雀圖案,驟眼看跟真的麻雀幾可亂真。糕身軟滑而乾身,煙韌不黏牙,入口椰香味突出。
食完飯原來仲有甜品送,呢款南瓜西米露好有水準,西米煮得粒粒分明,糖水嘅質感軟滑 Creamy,非常可口。