今晚男友叫我着靚D,原來帶我來Le Reve食dinnerLe Reve即法文The dream,由我踏入餐廳那一刻,已好像置身在夢境一般,而且絕對是一個好夢!餐廳的燈光非常昏暗,流露着romatic的氛圍,那純白色的dream catcher, 漂亮的蒲公英燈,白色的長羽毛以致精緻的餐具,令人感覺夢幻而美麗!今晚order了 6 shades of flavor $890+10% service charge(per person),其中2道為Surprise dish, 好期待!布袋裏裝着剛剛新鮮出爐的牛角包,口感鬆脆,牛油味好濃郁,配自家製牛油更磁味!Amuse Bouche~在吃第一道菜前先來一道開胃小菜,焗白汁吞拿魚餅,口感有少許人似蟹肉餅,在面層加上少許焗左嘅青蘋令人更為開胃!Pan Seared Hokkaido Scallop ~整個賣相非常漂亮!選用北海道珍寶刺身級帶子,只須在帶子的2邊微煎至金黃,便能保持帶子的鮮甜嫩滑,上面再加上脹卜卜的醬油漬三文魚籽,咸咸香香,配上日本青豆醬和芥末醬,帶出帶子的鮮味。隔鄰的醬漬小澤蟹焗得非常香脆,又睇得又食得!而貝殼底部用了竹炭
今晚男友叫我着靚D,原來帶我來Le Reve食dinner

隔鄰的醬漬小澤蟹焗得非常香脆,又睇得又食得!

而貝殼底部用了竹炭曲奇條和開心果碎搭左一堆營火,感覺好似燃燒緊個貝殼,除了隻貝殼,所有decoration都可以食,真係好花心思!

Surprise Dish(1)~以北海道海膽做主角,底部用了豆腐,牛肝菌做成好creamy的醬,再配上金魚籽和微炙過的明太子,海膽甘甜,質感細腻,入口即溶,
和豆腐mousse 相當配合,再加上咸咸香香的明太子, 無論在味覺和口感上都是一個很新的體驗!

Surprise Dish(2)~見到隻龍蝦殼仲以為下面係龍蝦肉,
揭開原來完全唔係,真係幾surprise!

餐廳最主要想營造一個寶箱盒的concept,

最上一層係日本seasonal的桃和法國黑魚籽,再加上一條食用的紫蘇花,形成一串寶石感覺!拼埋一齊食有一種紫蘇花的香和少許草青味!
中間那層係鮮甜的日本松葉蟹肉,最底層是日本有機蛋造成的沙律,配上兩旁的mango和raspberry jelly 更突顯松葉蟹肉的鮮!

波士頓龍蝦尾~ 銜接返上一個surprise dish, 今次真係有Boston龍蝦尾肉,以真空慢煮令龍蝦肉非常嫩滑爽口!
配上tomato lobster sauce和 sour cream, 酸酸甜甜,新鮮芒果更添果香。
On top還有deep fried左嘅羽衣甘藍,無左苦澀味,
反而有D似紫菜嘅口感
eep fried左嘅蓮藕片非常脆口
:抽乾左水份嘅啤梨乾亦很清新

Japanese Code Fish~日本真鱈魚用了西京燒的煮法,有少許甜醬油的味道,真鱈魚肉質嫩滑多
:,配parsley lemon suace, 酸酸甜甜,好滋味!配菜有腌漬青蘋果,車厘茄,金奇異果,非常清新可口!

Kegoshima(+$268)~以日本鹿兒島A4和牛牛柳位置先煎後焗煮至 medium rare,呈漂亮的嫩紅色,肉質滑嫩,入口即溶,肉汁充盈
:再以本身的肉汁加上 黑松露煮成醬汁,令兩者互相襯托,非常美味
:配菜有蘆筍,日本枝豆,甘筍和日本菇,正

Sesame Stone~這道甜品以芝麻mousse 和合桃雪糕模仿石頭的形態,底部有竹炭造海綿旦糕。Sesame Stone附近鋪上開心果airbag, 食用花瓣和焦糖朱古力絲,造型像極了一個小型花園,好有創意

Mignardises ~這個小甜點拼盤有Chocolate mousse cake 和粟子fruit tart, 法國人喜歡以小甜點配coffee or tea,最後飲埋餐飲, 真是令人十分開心滿足!

後記: 非常欣賞和讚賞這裏的服務員,每位都很熱誠 和有禮貌,每張枱都有一位專屬的服務員,由第一道菜式開始用心解釋每一道菜的用料和煮法,令客人有 賓至如歸的感覺,今晚真是發了一場好夢
2019-08-19
  • Pan Seared Hokkaido Scallop