今晚男友叫我着靚D,原來帶我來Le Reve食dinnerLe Reve即法文The dream,由我踏入餐廳那一刻,已好像置身在夢境一般,而且絕對是一個好夢!餐廳的燈光非常昏暗,流露着romatic的氛圍,那純白色的dream catcher, 漂亮的蒲公英燈,白色的長羽毛以致精緻的餐具,令人感覺夢幻而美麗!今晚order了 6 shades of flavor $890+10% service charge(per person),其中2道為Surprise dish, 好期待!布袋裏裝着剛剛新鮮出爐的牛角包,口感鬆脆,牛油味好濃郁,配自家製牛油更磁味!Amuse Bouche~在吃第一道菜前先來一道開胃小菜,焗白汁吞拿魚餅,口感有少許人似蟹肉餅,在面層加上少許焗左嘅青蘋令人更為開胃!Pan Seared Hokkaido Scallop ~整個賣相非常漂亮!選用北海道珍寶刺身級帶子,只須在帶子的2邊微煎至金黃,便能保持帶子的鮮甜嫩滑,上面再加上脹卜卜的醬油漬三文魚籽,咸咸香香,配上日本青豆醬和芥末醬,帶出帶子的鮮味。隔鄰的醬漬小澤蟹焗得非常香脆,又睇得又食得!而貝殼底部用了竹炭
今晚男友叫我着靚D,原來帶我來Le Reve食dinner

隔鄰的醬漬小澤蟹焗得非常香脆,又睇得又食得!

而貝殼底部用了竹炭曲奇條和開心果碎搭左一堆營火,感覺好似燃燒緊個貝殼,除了隻貝殼,所有decoration都可以食,真係好花心思!

Surprise Dish(1)~以北海道海膽做主角,底部用了豆腐,牛肝菌做成好creamy的醬,再配上金魚籽和微炙過的明太子,海膽甘甜,質感細腻,入口即溶,
和豆腐mousse 相當配合,再加上咸咸香香的明太子, 無論在味覺和口感上都是一個很新的體驗!

Surprise Dish(2)~見到隻龍蝦殼仲以為下面係龍蝦肉,
揭開原來完全唔係,真係幾surprise!

餐廳最主要想營造一個寶箱盒的concept,

最上一層係日本seasonal的桃和法國黑魚籽,再加上一條食用的紫蘇花,形成一串寶石感覺!拼埋一齊食有一種紫蘇花的香和少許草青味!
中間那層係鮮甜的日本松葉蟹肉,最底層是日本有機蛋造成的沙律,配上兩旁的mango和raspberry jelly 更突顯松葉蟹肉的鮮!

波士頓龍蝦尾~ 銜接返上一個surprise dish, 今次真係有Boston龍蝦尾肉,以真空慢煮令龍蝦肉非常嫩滑爽口!
配上tomato lobster sauce和 sour cream, 酸酸甜甜,新鮮芒果更添果香。
On top還有deep fried左嘅羽衣甘藍,無左苦澀味,
反而有D似紫菜嘅口感
eep fried左嘅蓮藕片非常脆口
:抽乾左水份嘅啤梨乾亦很清新

Japanese Code Fish~日本真鱈魚用了西京燒的煮法,有少許甜醬油的味道,真鱈魚肉質嫩滑多
:,配parsley lemon suace, 酸酸甜甜,好滋味!配菜有腌漬青蘋果,車厘茄,金奇異果,非常清新可口!

Kegoshima(+$268)~以日本鹿兒島A4和牛牛柳位置先煎後焗煮至 medium rare,呈漂亮的嫩紅色,肉質滑嫩,入口即溶,肉汁充盈
:再以本身的肉汁加上 黑松露煮成醬汁,令兩者互相襯托,非常美味
:配菜有蘆筍,日本枝豆,甘筍和日本菇,正

Sesame Stone~這道甜品以芝麻mousse 和合桃雪糕模仿石頭的形態,底部有竹炭造海綿旦糕。Sesame Stone附近鋪上開心果airbag, 食用花瓣和焦糖朱古力絲,造型像極了一個小型花園,好有創意

Mignardises ~這個小甜點拼盤有Chocolate mousse cake 和粟子fruit tart, 法國人喜歡以小甜點配coffee or tea,最後飲埋餐飲, 真是令人十分開心滿足!

後記: 非常欣賞和讚賞這裏的服務員,每位都很熱誠 和有禮貌,每張枱都有一位專屬的服務員,由第一道菜式開始用心解釋每一道菜的用料和煮法,令客人有 賓至如歸的感覺,今晚真是發了一場好夢
2019-08-19
  • Surprise Dish
  • 波士頓龍蝦尾
  • Japanese Code Fish
  • Kegoshima
  • Sesame Stone
  • Mignardises
2019-09-08 1259 瀏覽
Le Rêve 夢之旅男女公司出花紅慶祝下,佢話帶我去食好D,約左呢間French x Japanese fusion le reve ”發夢” 餐廳fine dine。侍應介紹餐廳名是法文係The dream 咁解,希望客人用膳時有夢、開心感覺。枱上仲有條羽毛,有本故事書甘既meal,原來係餐牌,營造氣氛感覺客人在夢日。我地叫左個$890 有6個dishes,surprise dishes就係睇當天食材而定,係廚師推介既。先上牛角包同扭紋包,用布袋裝住,仲係暖嘅。Suprise Dish 1北海道半熟帶子伴韓式醬油蟹仔帶子冇調味,侍應話係高級日本刺身級食材,兩面輕輕煎一煎過,加青豆蓉醬係底,帶出帶子嘅鮮味。則邊係竹炭製造嘅曲奇,甜甜地。韓式醬油蟹仔風乾,咸香,脆卜卜,當小零食咁,易入口,好食。Suprise Dish 2海膽豆腐mousse配明太子配金魚子明太子同金魚子偏鹹,但係唔算腥,新鮮,食落口嘅時候係你口入邊爆開。加埋海膽豆腐mousse,煮法特別,海膽新鮮配搭上軟綿綿、淡味嘅豆腐,質地都相似,連埋明太子和金魚子食,口感特別,一彈牙一嫩口,好有層次。蟹肉千層餅材料有日本松葉蟹,
Le Rêve 夢之旅

先上牛角包同扭紋包,用布袋裝住,仲係暖嘅。

Suprise Dish 1
北海道半熟帶子伴韓式醬油蟹仔

Suprise Dish 2
海膽豆腐mousse配明太子配金魚子

蟹肉千層餅
材料有日本松葉蟹,蛋沙律,蜜桃果肉面上鋪有黑魚子。
上枱係龍蝦殻,仲以為係龍蝦~但吾係,只係個殼~
入面是蛋沙律蟹肉千層餅,勁多重松葉蟹肉,加旁邊既野莓醬同芒果醬一齊食,好好食。個設計都好有心思。

龍蝦,芒果,蓮藕片連梨片及羽衣甘藍脆片
首先食面上蓮藕片,梨片同羽衣甘藍脆片,之後就會發現收埋左主角,波士頓龍蝦肉。
醬汁係龍蝦醬,偏咸但帶鮮,新鮮既龍蝦配搭底下菲律賓芒果,香甜既芒果令到龍蝦新鮮同海水味更突出,一較彈牙,一甜一香鮮,配搭好好。

終於嚟到主菜嘅部份,服務員好細心咁為我地準備左兩隻好熱既碟。

煎鹿兒島a4和牛
和牛煮到三成熟,燒焦表面,食落牛香好出,好軟熟感覺,可以唔需要特別調味,就食到和牛原味,男友鐘意點點海鹽。雖然份量不大,但是和牛矜貴不用多說,少食更滋味。

煎鱈魚配青蘋果及金奇異果
鱈魚侍應話用上西京燒的方法煮法,魚肉表面魚皮煎香,入面不是全熟,所以食落好嫩滑但香口,墊底是青蘋果粒和金奇異果粒,酸酸甜甜都清新。

甜品
芝麻奶凍入面包合桃雪糕
底係竹炭曲奇碎連開心果海棉蛋糕

望落就好似一舊石頭,以為佢硬硬地,原來係奶凍質地,一吉開就見到入面有雪糕流心,連埋曲奇水同海綿蛋糕一齊食,呢個甜品都唔錯。

最後我地叫左個咖啡,連買西餅作為結尾。
2019-08-28
是晚去左間好似夢境入面既法日fusion 菜到食晚餐佢餐廳名都有其意係代表夢境 檯面同牆都有蒲公英擺設同freamcatcher😛💕咁我地每人要左一個6 dishes-course佢仲比左一粒南瓜做開胃菜上埋嘅即係一籃新鮮焗起嘅麵包包括有牛角包🥐同埋用芥末籽做嘅法包,🥖牛油味都好香而且新鮮焗起非常香第一度主要係焗北海道帶子,為medium既熟度,下面有日本枝豆蓉, 味道非常特別第一次試,一咬半熟既帶子好鮮而且好腍有一定既彈性旁邊仲有一隻小蟹 🦀好脆 注意入口唔好比佢介親第二道係special dish就用左海膽既外殼配左一d 魚子, 最特別係佢下面有一d 可以食既餅底好crunchy, 🍫而海膽入果個淡身得黎都好細膩第三道都係special dish見到龍蝦🦞外型我地都以為係lobster 既菜式,原來唔係,佢用左拿破崙既layer 方法包括有日本沙律蛋,松葉蟹肉最上面top 有日本桃肉,呢一個非常出色, 桃肉既甜香同蛋香帶出晒成個蟹肉味第四道就係loster🦞 既主力, 佢係外國style 煮法龍蝦上面放左日式炸蓮藕同薯片, 🥔成個crossover都handle 得好細緻,例如炸既
是晚去左間好似夢境入面既法日fusion 菜到食晚餐

咁我地每人要左一個6 dishes-course
佢仲比左一粒南瓜做開胃菜

上埋嘅即係一籃新鮮焗起嘅麵包

旁邊仲有一隻小蟹 🦀好脆 注意入口唔好比佢介親

第四道就係loster🦞 既主力, 佢係外國style 煮法龍蝦上面放左日式炸蓮藕同薯片, 🥔成個crossover都handle 得好細緻,例如炸既部份都唔會過份油膩,龍蝦既部份都handle 得好,煮既時間適當

之後第五樣就係main , 咁一邊係男朋友好鍾意既日本鱈魚🐟佢油脂比重較高,入口溶快好快而且佢味道好濃,外面既汁唔需太多花巧加上佢外身有輕煎過成個dish 都好高質

我自己果個係A4 鹿兒島和牛, 我相信佢用左外國rest 果個方式,所以上場時佢既肉質更加軟身!!我非常滿意因為低溫慢煎既方法除左令佢肉質更soft 肉汁仲鎖左係入面,旁邊佢仲配左小小生果蓉帶有小甜,係perfect match , 解左和牛既肥

最後甜品係一個藝術既表現,中間石頭既作品係芝麻味雪糕,淡淡既甜味但芝麻味好香 ,旁邊仲有好多全部食得既topping,而且topping 有海綿蛋糕同crunchy既餅碎 match 埋蛋糕都好食

最後佢仲有兩件小甜品精緻度高, 同埋有野飲,非常好

今晚係藝術晚餐黎,所有菜都色香味外型都係高分之作
  • Kagoshima
  • Japanese Cod Fish
  • Lobster Tail
  • Pan Seared Hokkaido Scallop
Le Reve 一直都排係op fine dinning前5名日本+ 法國 fusion,一直都好想試下🙈餐廳用左深啡色做主調 用左大量既羽毛、捕夢器等做裝飾,有一種入左去神秘魔法世界既感覺💫佢既餐牌都係用牛皮做 好像魔法書咁🕯服裝員好熱情咁greeting 仲介紹左老闆既美食夢想、餐廳名字「Le Reve 夢」既由來同裝飾風格等真係未食已經感覺到滿滿既愛💫我地簡左個6 courses $890其實9個courses 都係$1190 好抵🙈不過怕食唔哂一點完餐 服務員就奉上自制既pastry同餐前小食,crossiant 香氣四溢😳🌸帶子/醬漬魚子/青豆蓉/bb蟹整體感覺食落口超清爽帶子煮得剛好,中間仲係半透明帶子殼下面係曲奇碎同朱古力條意境就好像將帶子喺柴火上面烤旁邊嘅bb蟹脆卜卜 係平時日式零食果種味道🌸Suprise Dish: 海膽豆腐/明太子/金魚子明太子&金魚子偏鹹 食落口嘅時候係你口入邊爆開,配搭上軟綿綿、淡味嘅豆腐,二合一嘅感覺好有層次🌸Suprise Dish: 日本松葉蟹/有機蛋沙律/黑魚子/蜜桃果肉菜式形態係一個龍蝦寶盒 一打開 就發現原來係蟹肉蛋沙律呢道前菜我會
日本+ 法國 fusion,一直都好想試下🙈

佢既餐牌都係用牛皮做 好像魔法書咁🕯

服裝員好熱情咁greeting
真係未食已經感覺到滿滿既愛💫

我地簡左個6 courses $890
其實9個courses 都係$1190 好抵🙈不過怕食唔哂

🌸帶子/醬漬魚子/青豆蓉/bb蟹

整體感覺食落口超清爽
帶子煮得剛好,中間仲係半透明
帶子殼下面係曲奇碎同朱古力條
意境就好像將帶子喺柴火上面烤
旁邊嘅bb蟹脆卜卜 係平時日式零食果種味道

🌸Suprise Dish: 海膽豆腐/明太子/金魚子

菜式形態係一個龍蝦寶盒
一打開 就發現原來係蟹肉蛋沙律
呢道前菜我會用「春風化雨」黎形容
上面既小花係亮點 配合蟹肉沙律一齊食會有一種甜甜既回甘留係口入面
旁面既係紅莓&芒果醬汁 嘗試到唔同嘅味道配搭
雖然有好多不同既食材,但彼此都恰到好處地融合,仍然食到松葉蟹既清甜,係春天既感覺🌷

🌸Lobster/芒果/蓮藕&香梨薄脆/羽衣甘藍

首先要享用薄脆同羽衣甘藍 就會發現底下收埋左真正主角-波士頓龍蝦🦞
呢道菜再一次體現老闆設計既心思 驚喜!
醬汁係龍蝦蕃茄 偏咸鮮
新鮮既龍蝦配搭芒果 咸甜既衝擊令到海水味更突顯
龍蝦用左龍蝦尾,更爽脆彈牙

終於嚟到主菜嘅部份
服務員好細心咁為我地準備左兩隻好熱好熱嘅share plates
真係好貼心呀 佢表示餐廳希望所有客人都可以食到熱辣辣既菜式 所以就算連咁細微嘅share plates 都考慮埋
就算去食酒店餐廳都未試過有呢種待遇😭

🌸鹿兒島A4和牛/黑松露醬汁
鹿兒島是正宗和牛的原產地之一
日本全國牛隻中只有約三分一屬於和牛,當中大約每十頭牛中只有一頭達A4/A5級
可想而之有幾咁矜貴啦🤭食得落口既黃金

霜降雪花和牛食3成 剛剛燒焦表面
內裡係入口即溶既肉質😭油脂係個口爆發
完全一啲調味都唔需要🙈
雖然要加多$268但係真係物超所值

🌸Cod fish/ pickles green apple/ kiwi
Cod fish 好嫩滑 配上酸甜蘋果kiwi醬汁
意料之內既味道 比起前幾道菜式略微普通

🌸芝麻奶凍/合桃雪糕/竹炭&開心果海棉蛋糕
望落就好似一舊係草叢既石頭 🗿好有意境
一吉開就見到入面有雪糕流心
老闆好有心思 將中國傳統既芝麻糊同合桃露用分子料理既手法呈現
真係無諗過個味道可以又中又西🍦

最後仲有餐茶同埋朱古力做返一個結尾

呢間餐廳真係處處都係驚喜
🗣服務員細心講解每一道菜色 服務到位好親切
🧚🏻‍♀️菜式顯盡老闆想實現夢想既理念
🦋服務、食材、味道、體驗絕對超越價錢
絕對要再黎食!希望佢哋快啲轉新Menu☃️

• Lobster Tail
  • Surprise Dish
  • Lobster
2019-08-26 1365 瀏覽
同男友慶祝紀念日, 佢特登揾左間好有情調既餐廳~「Le Réve」起法文意思原來係「夢」咁解, 上到黎都有夢一樣既感覺,呢度燈光帶點矇矓,周圍有好多羽毛既擺設,特別係枱上既蒲公英水晶球燈真係好靚。✨用餐前先有玫瑰味既水抹手, 幽香同時貼心。今晚我地揀左6 Shades of Flavour,包兩款surprise dish~即管睇下係咪真係咁surprise先,每度菜仲有專人介紹。✨先黎個前菜, 南瓜香甜軟腍。袋裏面打開係暖笠笠既麵包, 牛角包好鬆脆同好香牛油味。另一款包質地帶點Q彈, 入面係芥末籽餡, 食落酸酸地幾得意。✨Pan seared hokkaido scallop :賣相實在勁靚,最吸睛係隻小閘蟹😍,好有日式style.北海道既刺身級帶子,中間半生熟,嫩得黎非常彈牙。加埋大大粒嘅三文魚子味道就更加咸鮮👍🏻。連貝殼底嘅竹炭曲奇都好好味勁鬆脆,小閘蟹掃左層韓式醬汁,食落甜甜地同勁酥脆,都幾得意。✨Suprise dish1: 果然好suprise,係我最鍾意嘅海膽🤩上面仲有明太子,金魚籽,海膽,同埋豆腐mousse. 海膽同金魚子勁鮮味,金魚籽比起平食到既蟹籽係更加爽,又帶點
Bread
Pan seared hokkaido scallop
✨Suprise dish1: 果然好suprise,係我最鍾意嘅海膽🤩上面仲有明太子,金魚籽,海膽,同埋豆腐mousse. 海膽同金魚子勁鮮味,金魚籽比起平食到既蟹籽係更加爽,又帶點點明太子既辣味,配埋牛肝菌同味醂醬汁既豆腐鮮味更加突出。
✨Suprise dish2: 龍蝦殼之下完來隱藏左另一道菜🤣上面係水蜜桃同黑魚籽,下面有松葉蟹同蛋沙律。食落鮮味得黎帶點清新,連朵紫蘇花都可以食,真係好靚呢~嗰花味比我想像中濃。
✨Lobster: 未食過龍蝦肉係可以咁嫩滑,個底係蕃茄味嘅龍蝦汁,配埋芒果同埋蓮藕脆片一齊食,真係超好食。連羽衣甘藍都炸過,少少脆又幾特別,炸梨片酸酸甜甜都好好味。
Lobster
✨japanese cod fish: 呢個鱈魚超好味,個皮帶點焦脆同掃左層鰻魚汁甜甜地,魚肉係超滑嫁😚。個汁有粒粒金奇異果,蘋果,梨肉,味道酸酸甜甜勁開胃。
japanese cod fish:
✨Kagoshima($268): 黎自鹿兒島和牛😍肉質軟稔無筋,點埋個松露black pepper sauce 同埋鹽味道更加提升。拌碟嘅露筍好爽脆,仲有枝豆同埋炒雜菌清清地都好好味。
✨Sesame Stone: 呢個甜品賣相勁過癮,模仿石頭做得好逼真。個底鋪左竹炭造既曲奇碎,綠色既海綿蛋糕好軟綿,仲伴左食用級既花草。

舊石食之前要解凍一兩分鐘,外面係好軟滑嘅黑芝麻mousse,中間係冰凍嘅杏仁雪糕,個底仲有一層海綿蛋糕添。整體味道唔會太甜,而且黑芝麻味好濃,真正嘅甜而不膩。
✨Mignardise: 細細件好精緻,blueberry butter cake, 上面係藍莓+藍莓mousee,下面係海綿蛋糕,鍾意佢d 甜品好食得黎唔會太甜。另一個係焦糖mousee tart , 個tart 皮好香好鬆化😍。今餐真係好滿足,每一道菜都非常精緻用心,環境又夠浪漫,啱晒情侶黎撐枱腳。
Bread
Pan seared hokkaido scallop
japanese cod fish:
2019-10-03 153 瀏覽
老公安排帶我來這裏慶祝生日...不過竟然沒有留意openrice有優惠...店員話一定要坐下前出示才可以....所以我們要正價試菜了~這一晚我們是第一枱客人...環境舒適而且有些特別嘅裝飾製造一點夢幻嘅感覺....menu很簡單只需選多少樣菜式(4,6 or 8course)... 其中有一啲item係廚師發板嘅surprise dish...的確有啲驚喜~食物方面質素幾高...睇得出都係用靚嘅食材...特別要一讚嘅係個服務員對於每一道菜的解釋都非常清楚....甚至有點戲劇性....雖然係法國餐廳...用廣東話來演繹變相有點親切感...因為我呢期唔食得生野...廚師都好貼心地幫我adjust食物嘅做法同埋材料~店員話呢度嘅Menu大概一季會換一次,期待下次再嚟試吓~

店員話呢度嘅Menu大概一季會換一次,期待下次再嚟試吓~
2019-09-28 120 瀏覽
This is a restaurant plus bar! It provides food at a earlier time from 6-9pm and then shisha and bar after 9pm till late~~ I heard from my friendthis is a tower full of shisha lounge so that we randomly pick a restaurant forshisha! Here we are — Le Reve. There are many shisha base available, from water,juice to champagne ~~ and many tastes available like lychee, rose, bubblegumetc. The most special idea I experienced here was the “shisha balloon “ . Thestaff would not provide it if you do not as
staff would not provide it if you do not ask for the “smoke balloon 🎈
apparatus “ , its basically so, do ask for it to add some fun during shisha time with
friends!
 Le Reve同男朋友一齊過既第一個生日,男朋友慣神秘咁唔肯話我知去邊度食,淨係話俾我知係cwb食。佢帶我行到入耀華街,我就知佢帶我黎呢個夢一樣既餐廳,呢度燈光帶點矇矓,周圍有好多羽毛同dreamcatcher既擺設,枱上既蒲公英水晶球燈都好靚。因為男朋友準備左蛋糕,所以我就嗌左個4 course set,男朋友就嗌左個6 course set。-Pan seared Hokkaido Scallop帶子好新鮮,為medium既熟度,下面係青豆泥,帶子入口軟嫩,好鮮甜,加上三文魚子、黑芥末籽等點綴,口感層次好豐富。有一隻迷你日本小閘蟹,卜卜脆,醬油味香-Japenese Melon前菜黎架,但好似甜點咁。有條parma ham芝士條,有raspberry and mango gel,個蛋入面係melon jelly仲有d西瓜沙冰咁。一啖芝士條with ham再一啖melon jelly,好似食緊ham卷住melon咁既味,不過個texture更加有趣-Surprise Dish 1 from 6 course set第一個Surprise Dish以海膽為主題,海膽好鮮甜冇腥苦味,有
 Le Reve

Pan seared Hokkaido Scallop
Japenese Melon
第一個Surprise Dish以海膽為主題,海膽好鮮甜冇腥苦味,有明太子同飛魚子,下面有牛肝菌同豆腐,口感非常豐富。海膽殼下面係竹炭曲奇碎,基本上所有伴碟都可以食。
Surprise Dish 2 from 6 course set
龍蝦殼好似個mystery box,揭開後,原來係蟹肉碎蛋沙律,面頭係水蜜桃、日本紫蘇花、法國黑魚子,下面係日本松葉蟹肉,每一啖都配上旁邊嘅raspberry and mango gel,更有層次
-Japanese Cod Fish
鱈魚用上西京燒的方法煮,魚肉味道嫩滑,帶d甜味,食落很滑溜,伴碟係蘋果粒同金奇異果粒,酸酸甜甜好清新

Iberico Pork
有兩大舊肉,肉質好juicy,唔會過熟太硬。perfect seasoning,唔會太鹹。caramelized apple食落有d似山楂餅既味,前半太甜,後半太酸,夾埋豬肉黎食就perfect match。

Yogurt Mousse
檸檬酸太勁,搶曬yogurt既風頭,我覺得成餐最唔好食就係呢個。

食物水準非常高,擺盤精美亦都好有意思,侍應態度親切友善,對菜式也有深切了解,會在上菜時對菜式作詳細介紹。
地址:銅鑼灣耀華街38號Zing! 10樓
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-09-03
2019-09-03 183 瀏覽
就快生日,好姊妹帶我嚟銅鑼灣食法國日本fusion 菜!首先餐廳環境好靚,佈置得好仔細,連個Menu都係一本故事書嘅設計,感覺好浪漫。每一枱客都有專人講解食物嘅特點,真係好貼心!原來餐廳咁夢幻,係因為幾個香港人老闆夢想開間餐廳,為大家帶來夢幻嘅體驗。由於地理位置關係,佢哋選用日本新鮮食材,加上法式料理方式,創造出不一樣嘅體驗。我哋叫咗Set Menu裏面嘅surprise Menu。有兩個餸係Surprise dishes。今次seasonal嘅係西班牙豕肉同鹿兒島和牛A4牛柳,因為肉較多而油份少,加埋海鹽同黑松露煮嘅日本燒汁,可以稱得上係味覺嘅最佳享受。另一個surprise dish 係汁燒雪魚:魚油豐富加埋酸味的汁中和魚油,又係做得好出色!前菜芝士蘑菇撻、刺身級帶子、豆腐牛干菌味噌海膽、松葉蟹配芒果及raspberry 醬,每味餸都令人驚喜十足。波士頓龍蝦慢煮加上芒果,同埋炸過嘅羽衣甘藍加埋啤梨令口感極其豐富。最後食埋個芝麻石頭甜品,真係好滿足!
就快生日,好姊妹帶我嚟銅鑼灣食法國日本fusion 菜!

2019-09-01 161 瀏覽
今晚同朋友黎到間高級日法餐廳食飯,一入去餐廳個格調已經夠高級,坐底後侍應先介紹佢地既餐牌菜式,餐牌做成一本書咁好有心思,最後我地揀咗6 courses menu.先上一個餐前小食 :芝士磨菇撻,仲有麵包可以添食,牛角酥好好味接著開始第一道食物:北海道帶子拼醬油蟹仔跟住係一道Surprise Dish,會因應當日食材而選:海膽配以牛肝菌同味噌做既汁,底下有豆腐;海膽上面係金飛魚子,另有銀杏葉、食用竹炭曲奇碎(侍應建議食埋)第二道Surprise Dish:龍蝦尾既殻,松葉蟹、底係蛋、日本水蜜肚、紫蘇花第三道慢煮龍蝦,芒果、炸羽衣甘藍、啤梨、蓮藕主菜:日本雪魚:意大蕃西、檸檬、蜜糖、法國冇花果、olive oil另一主菜:日本和牛柳:日式黑松露燒汁最後係甜品:芝麻石頭、合肚雪糕、開心果蛋糕

接著開始第一道食物:北海道帶子拼醬油蟹仔

第三道慢煮龍蝦,芒果、炸羽衣甘藍、啤梨、蓮藕

另一主菜:日本和牛柳:日式黑松露燒汁

最後係甜品:芝麻石頭、合肚雪糕、開心果蛋糕
2019-08-29
2019-08-31 144 瀏覽
之前朋友帶過我嚟過呢度shisha,覺得環境唔錯,所以今日專程帶男朋友上嚟食晚餐。(大約10點後可以shisha)入到黎男朋友已經好滿意呢度嘅環境,燈光暗暗地,旁邊仲有個吧枱,氣氛一流。枱面佈置好靚, 有羽毛同埋一個玻璃球。原來呢間鋪嘅鋪名 le reve嘅意思係夢,所以見到周圍嘅裝飾都同主題有關,例如有dream catcher。本Menu都好似本故事書咁,打開有4-course,6-course和8-course menu,後面係drink menu,好多酒嘅選擇。我地揀左 6 Shades of Flavour,每人再嗌左杯白酒,襯托主菜。🥰呢度嘅服務好貼心,一開始會有服務員介紹菜式同埋比濕紙巾你。餐包同埋頭盤會先上。Pan Seared Hokkaido Scallop帶子質素一流,煎得好香,但內裏唔會太熟,而且材料新鮮,帶子亦都好大粒厚身,仲有魚子一齊食,非常出色嘅頭盤,貝殼底仲有牛油曲奇。而且旁邊隻蟹外型精緻,唔好以為係裝飾,脆卜卜,醃過醬油味好好食。Surprise Dish 1海膽殼入邊係豆腐mousse,上面分別係海膽,金魚籽同明太子,材料高級,果然surprise。

Pan Seared Hokkaido Scallop

Surprise Dish 1

海膽殼入邊係豆腐mousse,上面分別係海膽,金魚籽同明太子,材料高級,果然surprise。海膽,金魚籽同明太子好鮮,配落淡味嘅豆腐好夾。旁邊嘅裝飾係海帶,睇得又食得。

Surprise dish 2

上菜嘅時候只得一個龍蝦殼,以為係食龍蝦,點知內有乾坤!一打開服務員介紹上面嘅會係白桃同埋黑魚籽,下面則是日本松葉蟹和蛋沙律。旁邊嘅裝飾汁是芒果和莓醬,不過服務員建議唔好一齊食因為會影響個味道。😂 白桃超甜,而且所有嘢一齊食口感好豐富,味道清新。而且呢個combination好特別。

Lobster

上一道嘅龍蝦殼啲龍蝦肉出現係呢一碟🤣 頂部係羽衣甘藍,蓮藕和雪梨脆片,底下係主角龍蝦同埋芒果。龍蝦好鮮嫩,而且估唔到同芒果咁夾,芒果好鮮甜,亦都可以突出龍蝦嘅鮮味。

Main dish: Japanese Cod Fish or Kagoshima (+$268)

鱈魚同和牛各一碟,可以一齊share,兩樣都可以試🤤
鱈魚超乎想像咁好味!以為鱈魚唔使加錢可能冇咁特別,但係真係比出面好食好多!魚皮擦咗浸鰻魚汁,魚肉好鮮嫩!!個醬汁係蕃茄青蘋果等煮成,酸酸甜甜好開胃。
A4和牛熟度剛好,唔會overcook,肉質較稔身,肉汁亦能保持。旁邊有sauce同鹽可以點,個人覺得點鹽更能帶出牛嘅肉味。旁邊係蘆筍,雜菌做裝飾。

Sesame Stone

最後到甜品!原來個造型係取自於石頭!有幾逼真喎!石頭外面係芝麻mousse,內裏係合桃雪糕(texture較似冰沙)。底部係竹炭曲奇同埋海綿蛋糕。雖然甜品睇落好大份,但係唔會好甜,所以唔會好膩!芝麻味都好香,同海綿蛋糕同曲奇一齊食有好豐富嘅口感。

Mignardises & tea

最後最後,原來仲有啲小茶點配茶,作為完美嘅一餐嘅ending。🥰

總括來講,呢度每一碟嘅食物都好有心思,裝飾好靚,材料特別,味道亦都好好食。以呢個價錢食6-course好滿意,而且係一種享受!燈光,裝飾各樣都好有氣氛,好適合情侶一齊嚟!😜
2019-08-30 142 瀏覽
紀念日男人話帶我去食好西,仲叫我着靚啲,究竟去邊度呢?原來係時代廣場後面街,耀華街不嬲都有好多嘢食,今次去邊間食咁神秘呢?有兩個好搶眼嘅捕夢網,原來店名嘅意思就係夢想。裡面嘅環境簡雅而隆重,每張枱面都有一條白羽毛,即刻想念"Wingardium Leviosa"。側邊仲有一個水晶球燈🔮,水晶球內有蒲公英影像,整體感覺舒服又浪漫。每一張枱有專責照顧嘅侍應,坐低侍應會幫我鋪餐巾,仲會噴啲香水落枱面濕紙巾度,即時有清雅幽香飄散,聞落舒服,成個氣氛好從容。客人可以揀坐喺出邊大露台,露台一邊望到堅拿道天橋,另一邊係跑馬地馬場方向,靚景令人心情愉悅,好開心。男人話呢間係法日融合菜餐廳,點餐就由男人發板,我負責影相。放木製牛油刀+牛油嘅盛器好特別,係黑色石頭,襯得好靚,份外顯眼。落單之後侍應送來一個白布袋,裏面裝住熱辣辣嘅麵包,有酥脆嘅牛角包,另一種包口感煙韌,有紅莓同果仁喺裏面好好食。首先嚟個日本風嘅味噌南瓜,南瓜本身清甜酥軟,加咗味噌調味,多咗咸香又健康,味道好夾喎。Pan Seared Hokkaido Scallop擺盤認真嚴謹,顏色都好靚。微微煎過嘅刺身帶子,口感爽軟,鮮甜味美,正呀!帶子
紀念日男人話帶我去食好西,

仲叫我着靚啲,究竟去邊度呢?
原來係時代廣場後面街,
耀華街不嬲都有好多嘢食,
今次去邊間食咁神秘呢?

有兩個好搶眼嘅捕夢網,
原來店名嘅意思就係夢想。

裡面嘅環境簡雅而隆重,
每張枱面都有一條白羽毛,
即刻想念"Wingardium Leviosa"。

側邊仲有一個水晶球燈🔮,
水晶球內有蒲公英影像,
整體感覺舒服又浪漫。

每一張枱有專責照顧嘅侍應
坐低侍應會幫我鋪餐巾,

仲會噴啲香水落枱面濕紙巾度,
即時有清雅幽香飄散,
聞落舒服,成個氣氛好從容。
客人可以揀坐喺出邊大露台,
露台一邊望到堅拿道天橋,
另一邊係跑馬地馬場方向,
靚景令人心情愉悅,好開心。

男人話呢間係法日融合菜餐廳,
點餐就由男人發板,我負責影相。
放木製牛油刀+牛油嘅盛器好特別,
係黑色石頭,襯得好靚,份外顯眼。
落單之後侍應送來一個白布袋,
裏面裝住熱辣辣嘅麵包,
有酥脆嘅牛角包,

另一種包口感煙韌,
有紅莓同果仁喺裏面好好食。

首先嚟個日本風嘅味噌南瓜,
南瓜本身清甜酥軟,
加咗味噌調味,
多咗咸香又健康,
味道好夾喎。

Pan Seared Hokkaido Scallop

擺盤認真嚴謹,顏色都好靚。
微微煎過嘅刺身帶子,
口感爽軟,鮮甜味美,正呀!

帶子下面青色嘅係青豆汁,
橙色嘅係三文魚籽

貝殼下有開心果金寶,
黑色條狀係竹炭脆餅,酥脆好味。

兩片楓葉旁邊嘅係日本小澤蟹,
咬落卜卜脆,侍應提醒小心吃,免被剌傷。

第一道神秘菜係海膽。

嘩,成個海膽呀!擺盤都好靚。

有片新鮮銀杏葉,
又有紅色綠色嘅海草,
原來海膽裡面白色嘅係慕絲,

慕絲上面係黃色海膽,
海膽上面有金色魚籽+明太子,
將海膽用湯匙拎起,
一啖食咗佢,唔...鮮美豐腴,正呀。

剩低白色嘅慕絲比較淡,
撈埋墊住海膽殼嘅竹炭曲奇,
即刻美味爆發呀。

第二道神秘菜係...龍蝦?
非也,底層係碎蛋沙律,
中間係松葉蟹肉,
上層小圓點係日本桃,
黑色線原來係黑魚籽,
最上面係食用日本紫蘇花,
味道鮮香,口感豐富,

個樣睇得又好食,
點埋側邊嘅紅莓醬更香甜,
而點芒果醬就鮮香開胃。

跟住就係真龍蝦喇,

龍蝦尾肉質爽彈,
味道鮮甜,點碟底嘅龍蝦汁嚟食,
真係有畫龍點睛嘅效果。

伴碟材料都好特別,
炸脆嘅羽衣甘藍係第一次見,
啤梨乾、蓮藕片乾係自家製,
健康好味又唔會過甜,
芒果香甜多汁好好食。

Japanese Cod Fish
簡潔精緻嘅擺盤,
白色粉末係分子化嘅橄欖油

盤底醬汁係用醃青蘋果、番茄、
奇異果、番茜、檸檬汁製成,
味道酸香開胃,又可解膩。

鱈魚以變奏西京燒方式烹煮,
無落味噌,所以唔會好甜,
魚脂豐盈,肉質嫩滑,鮮味十足!

Kagoshima 鹿兒島和牛

煎煮火喉控制得啱啱好,
顏色粉嫩,肉質細嫩鬆軟,
和牛肉汁豐富,肉味香濃,
加上黑松露和牛汁,好味!

伴碟有矜貴嘅法國黃油菇(雞油菇)、
新鮮青蘆筍、枝豆,
又靚又好味。

Sesame stone

甜品係呢個套餐嘅最後一道菜,
有樹枝、有花、草、石頭!
幾可亂真,全部都食得。

花係食用花、青草係開心果蛋糕,
樹枝係朱古力,石頭就由芝麻慕絲、
竹炭蛋糕...等組合而成,
石頭好香芝麻味,餡料軟滑,
口感特別,好味!

最後就係餐茶,
男人揀Earl Grey Tea,
我嘅咖啡香濃順滑,好飲!

跟茶仲有4件小甜點,

為這晚餐劃上完美的句號。

今晚感覺溫馨又滿足,
謝謝啦!