2020-06-05 5529 瀏覽
一年一度男朋友諗爆頭帶我慶祝生日的日子又來啦 一如以往 作為日迷,今年都係想食日本野。男朋友決定帶我來到海港城嘅日山食壽喜燒 疫情嚴峻,大家都唔想去太逼的嘅地方或者食太多生冷野,呢度自然成為我哋嘅最佳選擇。一到門口見到長長嘅竹林走廊,親切的店員已經即刻過來為我們帶位。坐在窗口附近,欣賞住海景食飯。由於第一次來食 咩都想試下,我倆都決定叫dinner set <日山。松>。後來我哋發現其實當日食既野同menu上都有啲出入,大家係點菜之前都可以問問店員。前菜:和牛春卷、生牛肉洋蔥卷、龍吐珠啫喱首先由最清淡的龍吐珠啫喱開始食,龍吐珠帶微酸,啱晒我哋開開胃。生牛肉洋蔥卷伴上薑蓉,微辣的感覺加上生牛肉剛剛好。和牛春卷就無乜特別生牛肉他他賣相十分可愛!仲以為上面有隻迷你煎蛋,其實係鵪鶉蛋黃加山芋,傍邊係蕃薯乾同蓮藕乾配生牛肉食。撈好的生牛肉軟滑 配埋脆脆的蕃薯和蓮藕,好食!刺身:新鮮唔會有腥味,油甘魚同牡丹蝦都係我嘅最愛🧡清酒煮鮑魚:汁煮鮑魚配想清清地嘅清酒汁,一般但夠𣺉香煎帶子:帶子用牛油煎到半生熟,上面嘅紫菜質地好似小老闆😂夾埋都幾好食,仲切好一嚿嚿魚湯:唔係好識欣賞日式魚湯,
一年一度男朋友諗爆頭帶我慶祝生日的日子又來啦

前菜:和牛春卷、生牛肉洋蔥卷、龍吐珠啫喱

生牛肉他他

刺身:新鮮唔會有腥味,油甘魚同牡丹蝦都係我嘅最愛🧡
清酒煮鮑魚:汁煮鮑魚配想清清地嘅清酒汁,一般但夠𣺉
魚湯:唔係好識欣賞日式魚湯,有好大陣菜味,但用了新鮮,魚同菜都清甜

其實食到呢度已經七成飽😂終於嚟到主菜壽喜燒

A5黑毛和牛
每人會有一塊西冷同肉眼,肉色鮮紅油脂分布平均

店員會將肉攞到較遠嘅位置煮,煮好先送上枱。
冇咁肥嗰塊,配上京蔥同蛋汁上

而油脂較重嗰塊配上唔同嘅蔬菜,壽喜燒汁味道會更濃烈。不過整體兩塊都冇特別𣺉,可能對米芝連期望太高,反而覺得一般。

套餐可選配飯或者烏冬,我哋兩個人叫咗一個飯加一個冷烏冬,果然冇錯😛壽喜燒當然配飯係最夾,但食到最後比較漏,來一個冷稻庭烏冬最適合不過。

甜品:清酒布甸不過不失

總括嚟講,全餐都不過不失。壽喜燒反而覺得正常,如果大家主力係食肉,我更推薦中環的sukiyaki mori! 但如果大家唔想淨係食牛肉咁單調,呢度嘅套餐絕對可以滿足大家嘅貪心☺️