2020-09-18 32 瀏覽
抗疫左咁耐,終於放寬到可以4人用餐,急不及待約埋個閨密去食下野,傾下計經朋友介紹觀塘區呢間樓上法式餐廳 Le Monde ,一入餐廳第一感覺相當濶落,枱與枱之間都相隔寬闊,空間感非常充足餐廳裝修簡約得黎又比人一種優雅高尚感覺,每張餐桌上餐具及怖置都擺放得乾淨企理,而且聽朋友講仲有法國藍帶主廚坐陣添。🥢餐包點餐後,首先送上暖暖嘅餐包,白色圓形果個口感最好,外脆內軟,加小小牛油已經好好味😋。🥢秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯 先講兩大隻虎蝦,登直真係有手板咁大隻,食落真係啖啖肉,蝦頭嘅膏唔算多,但味道極濃;而飯底亦做得好好,一貫意大利飯口感,小小生米質地,配上濃濃蝦汁均勻包圍每粒米飯,入口充斥整個味蕾😋。🥢法式墨魚釀雞卷配忌廉汁雞肉卷中間釀左墨魚溶,而雞嘅肉質仍保持濕嫩,外皮有小小脆身,醮埋個忌廉汁食好夾。🥢燒美國BB豬肋骨配炸薯份量都好大份,厚厚4大條😋;豬仔骨嘅肉質鮮嫩,唔會一切啲肉就散開咁,非常有口感,而醃得亦非常入味,唔需要醮任何醬汁已經夠味伴碟嘅薯條絕對唔係配角,條條外邊脆卜卜,入邊就好粉嫩,薯味極濃👍🏻。總括黎講,價錢唔算貴,食倒咁高質食物同環境,個人覺得非常超值,值得推介👍🏻,而且地點

🥢餐包

🥢秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯

🥢法式墨魚釀雞卷配忌廉汁

🥢燒美國BB豬肋骨配炸薯

總括黎講,價錢唔算貴,食倒咁高質食物同環境,個人覺得非常超值,值得推介👍🏻,而且地點方便,餐廳環境亦一流,最岩包場做中小型派對🎉。