2021-05-11 10 瀏覽
今日放假,可以同媽咪去試下日式下午茶順便去行下街, 之前有朋友推介將軍澳《花樂》, 果然冇介紹錯, 餐廳日式裝修好,座位非常闊落, 重播埋日文歌,就好似去咗日本一樣。 下午茶賣相非常精緻,打卡一流。先上3層塔熟食,分別係汁煮螺, 吉列蠔,cocktail蝦。 吉列蠔非常鬆脆,入面嘅蠔肉亦都幾大粒。 cocktail蝦肉夠曬彈牙,淡淡酒味。 汁煮螺肉夠曬入味,肉質軟淋。食物非常豐富,上層有香蔥吞拿魚腩配花餅、牛油果粒蟹子蟹柳沙律配炸米通、 波子壽司、毬壽司、 黑魚子煙三文魚配日本香蔥玉子、水果蕃茄、日本秋葵配日式酢汁。下層以甜點為主,有日東卷(士多啤梨及密瓜味 ),玫瑰水玄信餅配黑蜜, 士多啤梨配蕨餅, 抹茶蕨餅口感煙韌, 抹茶味香濃。我哋點咗一壺洛神花茶,酸甜可口 配上少女粉色餐具,賣相精緻。