2021-05-16
西式、中式、泰式既下午茶🍵🍵都試過啦,今次就嚟到將軍澳既🇯🇵日本料理花楽,食日式下午茶。餐廳近海旁🌊🌊,氣氛休閒,好似去左日本旅行✈️。我哋4個女仔仲幻想如果我哋喺日本嘅對話,就系一齊傾下夜晚返酒店浸下溫泉😂🍵餐廳環境真係好日式風味。 我哋仲獲安排坐獨立房,私隱度更高。首先係三層塔:🐚汁煮螺🦪吉列蠔🦐cocktail蝦 🌴清新口味嘅前菜,為呢一場精美茶點盛宴揭開序幕❤️🐟香蔥吞拿魚腩蓉配🌺花餅吞拿魚蓉新鮮,花餅鬆脆,味道有少少似好薄嘅威化餅。🥑牛油果粒蟹子蟹柳沙律配炸米通好鍾意食牛油果,任何沙律有呢個食材,都冇得輸。再配脆卜卜嘅米通,層次更豐富。🍣波子壽司造型成粒波子咁,好可愛,魚刺身同壽司飯已經融為一體,唔會散收收。🖤黑魚子煙三文魚日本香蔥玉子香蔥日子好特別,香蔥令到成個菜式嘅味道更提升,令人難忘。 🍅水果蕃茄日本秋葵配日式酢汁酸甜嘅蕃茄配爽口秋葵,仲有健康嘅酢汁,我個人超鍾意♥️下層:🍰日東卷呢個甜品之前瘋魔全城,我仲未食過。今次試到就啱曬啦,果然與別不同鬆脆。鬆化可口,忌廉綿滑。🌷玫瑰水玄信餅配黑蜜水玄信餅係囡囡最愛,我只係分到一啖 😂🍓時令水果配蕨餅Warabi係正宗日式地道口味,🍓
首先係三層塔:
🐚汁煮螺
🦪吉列蠔
🦐cocktail蝦
🌴清新口味嘅前菜,為呢一場精美茶點盛宴揭開序幕❤️
🐟香蔥吞拿魚腩蓉配🌺花餅
吞拿魚蓉新鮮,花餅鬆脆,味道有少少似好薄嘅威化餅。
🥑牛油果粒蟹子蟹柳沙律配炸米通
🍣波子壽司
🖤黑魚子煙三文魚日本香蔥玉子
香蔥日子好特別,香蔥令到成個菜式嘅味道更提升,令人難忘。
🍅水果蕃茄日本秋葵配日式酢汁
酸甜嘅蕃茄配爽口秋葵,仲有健康嘅酢汁,我個人超鍾意♥️
下層:
🍰日東卷
🌷玫瑰水玄信餅配黑蜜
水玄信餅係囡囡最愛,我只係分到一啖 😂
🍓時令水果配蕨餅
Warabi係正宗日式地道口味,🍓strawberry 夠鮮甜。
🍵每套下午茶包一壺花茶,包6款選擇,非常豐富。
我哋揀咗檸檬熱情果同蘋果土耳其果粒, 仲會跟一杯蜜糖自己調教甜度,非常細心。
想讚下呢度服務非常好,每一款菜式都會詳盡講解👍👍👍