2019-11-03 254 瀏覽
今日難得經過上環,知道西寶城附近有間好食法式tarts! 咁我一於買返屋企試試!一去到店舖都較細,橙色招牌好顯眼,不過tarts款式都好多,樣樣都好吸引!听講係由兩位法藉甜品師經營,100%人手製作,價錢定位大約$45一件,但用料毫不吝嗇。今次自己要左四款,每件tart都有獨立包裝盒等佢會爛,好貼心!首先試左Orange Earl Grey tarte ,本身幾鍾意飲伯爵茶,撻係用左杏仁餅底,配伯爵茶mousse同橙嘅jam! 配搭一流!要左個Coffee Crème Brûlée tarte,一食落口好濃好濃既咖啡味,而且口感好creamy,加埋撻底酥脆既口感真係一流,咖啡帶甘所以整體唔會過甜!Raspberry Chocolate 濃濃既黑朱古力味,喜歡覆盆子帶有的酸酸甜甜,可以跟朱古力中和一下不會很膩!仲有strawberry vanilla tart, 杏仁脆餅底,中間係雲呢嗱mousse配新鮮青檸皮,最面有士多啤梨醬,微酸好開胃,配雲呢嗱mousse口感順滑!