只賣法式甜點撻的店,這麼專門一定有其厲害之處!Tartes & Pop 位於上環西港城對面,店內不提供座位,提供精美的提盒可以帶回家吃或買去辦公室開party。各種精緻的撻價格由 HK$45 - 50 不等,除了招牌口味之外也會定期推出季節限定款。塔批不會太大個,可以輕易拿在手上就口吃,刀叉也不用很方便啊~這次吃了四款口味,我最喜歡的是超香濃朱古力,每一口都濃情化不開!另外很驚喜的還有香橙伯爵茶,甜點控們一定不能錯過這間專注做好一件事的小店!小店就在西港城對面,超級容易找!店內不設座位,現場可以買的撻不一定齊款啊,有特別想吃的建議預先上網訂好,再到店內取貨比較安心。店內有宇治抹茶証明書,抹茶撻一定不是用便宜的綠茶假扮。每個撻都有獨立包裝,分派給朋友也很方便,也不容易碰來碰去撞壞。不過撻的內餡放太久會溶,建議盡快吃掉或盡快放冰箱保存。 Passionfruit Hazel nut Tarte 熱情果榛子撻 HK$45我覺得這家的撻皮做得很好吃,脆度和甜度都很剛好,吃起來就是療癒。這款中間裝滿榛子醬,堅果味不算太濃,淡淡在舌頭上蔓延,配上熱情果酸酸甜甜很有趣。 Sesame Matcha

小店就在西港城對面,超級容易找!

店內有宇治抹茶証明書,抹茶撻一定不是用便宜的綠茶假扮。

Sesame Matcha Tarte 黑芝麻抹茶撻 HK$50

設計獨特的抹茶撻,上面的抹茶磚吃起來非常甘香,比喝抹茶更滿足。

Raspberry Chocolate Tarte 覆盆子巧克力撻 HK$45

朱古力控必定愛上的朱古力撻,香濃幼滑得讓人覺得幸福,中間夾雜酸酸覆盆子味覺層次更豐富。

Orange Earl Grey Tarte 香橙伯爵茶撻 HK$45

非常驚喜的伯爵茶撻,整個香氣十足,像咬茶葉一樣,上面的香橙醬也很好吃。

2019-11-04
2019-09-22 2291 瀏覽
係香港 想食好食既切餅真係愈黎愈難搵試過好幾間ig shop/網上蛋糕店漂亮既外表但味道卻比普通更普通朋友推介下 無意中發現呢一間小店可以係上環開實體店 而且評價不俗一於就試下為左確保想食既味道有貨大家最好係網頁上訂定先訂好左就唔怕下午去 無想食既味揀小店其實好易搵 搶眼既橙色招牌係信德中心橋一望就見入到去 店員已經一早包好晒每一個tart 再獨立再包裝 唔怕會撞散收銀旁仲有張綠茶証書 睇黎無揀錯Fresh Lychee tarte 紅紅既外表 好吸引 未食已經覺得juicy紅色果層係濃濃既荔枝味jam 同cream底下有層桃味既cream 餅底亦好鬆 唔會實的的夏天食呢個 真係好fresh Mojito tarte 透透既薄荷葉 靚到唔捨得食薄荷青檸撻 面頭層mousse 圈住 jam 已經覺得好有心機整切開仲有層jelly 餅底超鬆脆食落真係好足青檸同薄荷味每一層都有唔同口感Sesame Matcha tarte 黑芝麻味超濃郁 拍得住芝麻湯丸咁濃抺茶略帶甘味 唔係死甜既抺茶加埋朱古力餅底同脆脆唔怪得係best productLemon Gianduja tarte 個人黎講 雖然
係香港 想食好食既切餅

都俾到十足驚喜我
小小既撻入面藏有幾款食材
不得不讚店主既心機同心意

2019-09-03 1832 瀏覽
位於上環的Tarts & Prop,是一間主打精緻法式撻的甜品店。兩位店主兼廚師勻是法國人落毅然從法國走到香港開店,是為了講香港人能品嚐到真正的法式味道。店舖分為兩個部份,一邊是售撻區,一邊是廚房,一進店已聞到香濃的牛油香,令人口水直流。由於地方不大,只供應外賣,客人可以到店內選購或上網訂購,大量訂購的話,更會有優惠哦。當天接近黃昏時份才到達,餘下法式撻選擇不多,建議大家預先訂貨唷。店主指約兩至四星期會轉餐牌一次,希望令客人保持新鮮感。黑芝麻抹茶撻 $50皇牌招牌的黑芝麻抹茶撻,果然非常好吃呀! 一大磚四方形的抹茶慕斯,令抹茶控超級興奮呀! 抹茶從日本京都引入,味道濃郁,濃苦有力,但不會太過霸道,成熟的茶香滋味,跟芝麻完美共融。芝麻也是我喜歡的食材,濃香帶餘韻。朱古力餅底,香脆可口,濃而不苦不過甜。這個撻使我一吃愛上,真想安哥一個呀!薄荷青檸撻 $50令人驚喜的法式撻,又怎會只有一個呢? 用Mojito慨念製成的甜撻,香甜中帶有清新的感覺,使人一試難忘。以薄荷和青檸慕斯,青檸醬和Mojito啫喱組成,是愛吃Mocktail之人首選。三重荔枝撻 $45店員推介的三重荔枝撻,荔枝味道超級濃

,令人口水直流。

黑芝麻抹茶撻 $50

薄荷青檸撻 $50

三重荔枝撻 $45

店員推介的三重荔枝撻,荔枝味道超級濃呀。以荔枝覆盆子啫喱,荔枝和桃忌廉,新鮮荔枝肉組成,味道頗酸,清醒味蕾唷。

法式咖啡忌廉布丁撻 $45

說起法式甜品,法式焦糖布丁是大熱甜品吧。平平無奇的甜撻,有著令人驚訝的美味。焦糖布丁忌廉跟烘焙咖啡,合乎預期的相襯,布丁忌廉包著杏仁海綿蛋糕,質感幼滑軟綿,濃郁牛油香的餅底,脆香不膩,很好吃呢!
2019-08-31
2020-02-03 59 瀏覽
買了Tartes & Pop ge撻. 每一件都整得相當出色, 一共買左4個~Strawberry Vanilla tarte 餅底好香牛油味,咬下更鬆脆。忌廉屬於實既口感,甜度適中。青檸皮好Fresh 又唔苦。中間有層好多士多啤梨果肉既果醬,好香酸酸地。。Passionfruit Hazelnut tarte 中間裝滿榛子醬,入口細膩。hazelnut甜甜,配上熱情果味酸酸,酸酸甜甜夾得好好。好開胃同埋味道好fresh!好正呀!Pistachio Cherry tarte 開心果忌廉香濃軟滑,車厘子酸酸甜甜,味道好出色。Lemon Gianduja tarte 甜中帶酸的檸檬肉果蓉,有檸檬cream包住檸檬jam,夠晒酸,加d朱古力,好酸既檸檬又食到甜甜朱古力味, 味道出眾。

Strawberry Vanilla tarte

Passionfruit Hazelnut tarte

Pistachio Cherry tarte
開心果忌廉香濃軟滑,車厘子酸酸甜甜,味道好出色。

Lemon Gianduja tarte
2020-01-21
2020-01-18 34 瀏覽
訂咗一盒十六個嗰隻嘅tart仔做散水餅送貨準時 送貨員有禮貎送到個盒重好凍嚟嘅時候 十一個盒用絲帶綁得好靚好穩陣每個盒係厚紙 感覺高級橙白色盒 好sharp一大開 大家都嘩一聲各自有個凹位擺每個tart唔會走位 每個tart都好靚 好完整好似酒店蛋糕禁每個味都好食 唔太甜 食多幾件都唔會覺得漏朱古力同士多啤梨味都好味size 啱午餐後先食 好受女士歡迎 送貨只有中午打後因為係當日早上即刻整佢哋只接受網上預訂 唔可以打電話訂
訂咗一盒十六個嗰隻嘅tart仔做散水餅

• 士多啤梨忌廉撻
  • Yuzu Chocolate
  • mini  tartes  box
2020-01-17 33 瀏覽
今日有同事請食下午茶,從來未試過呢間餅鋪,但之前已經聽過,今次終於有機會試。佢所有撻都係甜味嘅,所以下午茶時間食呢個甜品都真係唔錯。我地揀左幾個味道一齊試,每款都好有特色,好好味呀!我地揀左幾款,分別有(左至右,上到下):Raspberry chocolate, Vanilla strawberry, Passionfruit Hazelnut, Apple Caramel每個味都真係好特別,但如果話最特別嘅應該係Vanilla strawberry, 真係好有驚喜,佢上面嘅士多啤梨係啫喱,配合下面vanilla味甜甜地嘅filling真係好夾。呢個味值得試呀!另外,佢個包裝都好靚同仔細,同事買得多,所以有個大盒,但佢每個仲會有獨立包裝,一定唔會整到隔離個個tart。

呢個味值得試呀!

• Vanilla Strawberry
2020-01-14 37 瀏覽
終於一嚐法式甜品Tartes & Pop的抹茶🍵芝麻撻!整個配搭好夾呀🥰🥰🥰————👉🏻頂層的抹茶🍵忌廉味好出,食落唔會太漏,又唔甜!幾高質!🤗👉🏻中間一層可見濃厚的芝麻,好香、又係唔會過甜,同matcha 一齊夾到!撞埋一齊味道好出👍🏻👉🏻餅底重係一層朱古力味加一層薄薄的杏仁蛋糕!唔會太厚,有脆脆既口感🥰🥰整體是不錯的!一改對法國🇫🇷甜品甜到漏的感覺————-$50件,(size幾迷你,所以都有點貴)Tartes & pop Best seller

————

整體是不錯的!一改對法國🇫🇷甜品甜到漏的感覺

————-
$50件,(size幾迷你,所以都有點貴)
Tartes & pop Best seller
2020-01-04 82 瀏覽
今日老闆請食散水餅, 一次大曬冷,試勻晒全店裏全部味道, 真正超級無敵視覺味覺大享受!一班同事們坐埋一齊食,而我負責將每一件西餅🔪切開四份, 我一路切一路已經喺咁先吃為妙, 應該係食散水餅最開心喺我了!試晒全部撻後, 我覺得黑芝麻抹茶撻冇得頂,濃濃綠茶香,獨一無二! 後來更了解到抹茶粉係有提供證書認可,簡直信心保證!其次是亞軍和季軍之爭! 會係香橙伯爵茶撻和法式咖啡忌廉布丁撻, 好清新,簡直置身酒店High Tea 一樣,無得輸呀!

眾裡尋Tart
2020-01-03
紀念日
眾裡尋Tart
  • Sesame Matcha Tart
2019-12-30 70 瀏覽
小店在公司附近這天剛開完working lunch肚空空且腦空空於是決意放縱自己 以空虛的銀包換取滿滿的口福銀包空虛是由於一個比掌心還要小的撻便叫價五十大元正但滿滿的口福則是沒有花假撻底是曲奇餅底結實但鬆脆形象化的形容是第一口咬下去不會粉碎但第二口在口內咀嚼則感到爽口對於一個接近2mm厚度的撻底來說確實不錯然後抺茶的mosses及抹茶粉味道濃郁把苦味與甜味作出好好平衡中間的芝麻味流心香滑作為配角恰如其份襯托出抹茶的香味相較之下杏仁蛋糕完全給抺茶芝抹搶了風頭只是默默扮演一個用作咀嚼的輔料總結這樣一個甜點實在需要用半小時的時間才能嚐透其味如我只用了三分鐘便把它吃個乾淨委實不宜
小店在公司附近

委實不宜

黑芝麻抹茶撻
黑芝麻抹茶撻
2019-12-25 55 瀏覽
約了朋友上環食生日飯,諗住响上環附近隨便搵間小店訂生日蛋糕🎂,搵到呢間d comment好似唔錯,價錢唔算貴又可以online order好方便,諗住一試無妨 (不過要 6:30前pick up,有少少趕)訂咗原個抺茶蛋糕,個蛋糕同生日牌都整得好靚,抺茶好香濃好好味,餅底都好脆好好味,好有驚喜,不過唔食抺茶嘅朋友就頂唔順太濃抺茶味,鍾意抺茶朋友一定like爆 整體嚟講 讚 我下次一定會去試下佢其他tart,超期待

整體嚟講 讚
我下次一定會去試下佢其他tart,超期待
  • matcha sesame
  • Sesame Matcha tarte
  • Sesame Matcha
2019-12-08 79 瀏覽
行過公司附近一間鋪頭見到好似幾吸引,就同同事沖左入去買咗幾個tarts share食當下午茶 ,小小獎勵自己咁辛苦做嘢🙈🙈🙈🍎Apple Caramel tarte $45味道偏甜,但係啲焦糖味又未至蓋過個蘋果,甜中大淡淡的果香🍊Orange Earl Grey tarte $45Orange 加earl grey 呢個配搭好特別而且佢真係有橙肉係上面,口感唔錯🌰Passionfruit Hazelnut tarte $45熱情果味重一d 不過同Hazelnut 幾夾🤤🍵Sesame Matcha tarte $50呢個我超鍾意😍綠茶同芝麻味配合得好好,啲芝麻味唔會太搶味,而且食落去唔會過甜或者太漏,個撻皮質地口感都唔錯佢每一tart 會獨立用盒仔裝住,好適合散水餅😏原來呢間法式撻專門店由法國人開設😍唔怪得件件tart都好精緻❤️啲口味都好獨特,睇得出好用心做❤️

🍎Apple Caramel tarte $45
味道偏甜,但係啲焦糖味又未至蓋過個蘋果,甜中大淡淡的果香

🍊Orange Earl Grey tarte $45
熱情果味重一d 不過同Hazelnut 幾夾🤤
🍵Sesame Matcha tarte $50

佢每一tart 會獨立用盒仔裝住,好適合散水餅😏
2019-12-03 96 瀏覽
有朋友生日,但唔想年年都係食嗰幾個大牌子嘅蛋糕,特別啲就試下網上見到嘅一間好出名嘅tarte! 要咗四種唔同口味試下!1. Coffee Crème Brûlée tarte 一見到呢個味就已經好興奮,有哂我兩個最愛:咖啡同creme brûlée! 呢兩樣野夾埋一齊又幾特別!互相都唔會搶咗對方嘅味,配合得好好,咖啡味好香!2. Passionfruit Hazelnut tarte 熱情果酸酸地,hazelnut就甜嘅,酸酸甜甜夾得好好!平時最驚食太甜嘅甜品!呢個熱情果配落去中和咗個甜味,好正呀!3. Fresh Lychee tarte 呢個荔枝口味嘅tarte好fresh! 比起檸檬口味更清新,最啱我呢啲淡口味嘅人4. Mojito tarte 估唔到會有Mojito呢個味呀真係,咁啱生日嘅朋友好鐘意飲mojito, 佢都話個樣都做到好似,食落個味好特別,有淡淡嘅薄荷同埋檸檬味!呢間都做得幾出色,又獨立包裝,好方便!除左做生日蛋糕之外,都係一個唔錯嘅散水餅選擇!

1. Coffee Crème Brûlée tarte

3. Fresh Lychee tarte

4. Mojito tarte

2019-12-03 90 瀏覽
上次有同事送散水餅,食過一試難忘,就問佢邊度買,原來係上環有間法國甜品店,專門賣tarte!我一去到,就聞到好香奶油味,超級吸引!見到啲師傅係入面一路整蛋糕,代表呢度係即整即賣,好新鮮!今次要咗四個tarte試下,個個都唔同口味!1. Orange Earl Grey tarte 橙味同伯爵茶估唔到咁夾㗎,伯爵茶蛋糕係近年冒起嘅一種口味,配落蛋糕唔會甜好正!蛋味好香,加埋橙香味好fresh!2. Mojito tarte 呢個口味真係好少見呀,對於cocktail愛好者嘅朋友就一定要試下啦!個design都好似mojito個樣!但食落無酒味嘅哈哈!3. Sesame Matcha tarte抹茶味好重,食得出唔係抹茶粉整出嚟,加埋芝麻又係一個好新鮮嘅配搭,真係幾正!4. Lemon Gianduja tarte最從要咗個普通啲嘅檸檬tarte,呢個鐘意食酸啲嘅朋友就啱哂啦!
今次要咗四個tarte試下,個個都唔同口味!
1. Orange Earl Grey tarte

2. Mojito tarte

3. Sesame Matcha tarte

4. Lemon Gianduja tarte

2019-11-30 79 瀏覽
原來上環有間咁好食既tart!一開始行過條街都無為意有間賣西式tart既鋪頭 鋪頭雖然唔係好大 但裝修都幾有style 入到去見到d tart都幾精緻 唔係全部都擺曬出黎~最後忍唔住買左四款唔同味既tart 翻公司同同事share~ 分別揀左黑芝麻抹茶 蘋果焦糖 熱情果榛子同檸檬榛子朱古力味🙊 果tart無話好大個 作為飯後甜品就岩岩好 四款tart最鐘意黑芝麻抹茶味 抹茶淡淡回甘 整體黎講唔會好甜 加上黑芝麻饀 估唔到咁match!!蘋果焦糖味則偏甜 但焦糖味唔會蓋過蘋果~ 另外熱情果榛子味道都幾唔錯 榛子味都幾出色 最後檸檬榛子朱古力則酸酸甜甜 味道較fresh~建議首先食黑芝麻抹茶味 唔係果話可能會俾其他甜味蓋過左~好適合買黎做散水餅!

2019-11-28 78 瀏覽
以前食過同事係呢間舖頭買嘅散水餅,今日特登去左上環再買黎食。今次揀左四隻味,order左黑芝麻抹茶撻、熱情果榛子撻、士多啤梨忌廉撻同埋覆盆子朱古力撻。我鐘意食呢個撻嘅餅底,好脆、甜甜地。每件撻嘅層次感都好豐富,feel到餅師非常用心去設計每個撻!鐘意綠茶味,或者唔鐘意太甜嘅人,一定要試下黑芝麻綠茶撻。呢兩種元素好夾!兩種唔太甜嘅材料再加甜甜地嘅餅底,成件事岩岩好!☺☺☺熱情果榛子撻又係另一個食落唔太甜嘅選擇。食得出有好重嘅榛子味。面頭嘅熱情果醬酸酸甜甜、好開胃。呢個撻嘅combination都好出色,我like!士多啤梨撻係大路嘅combination,鐘意食甜野嘅人會like,再加埋面頭嘅士多啤梨碎同士多啤梨醬,成件事好滿足呀😊😊最後, 覆盆子朱古力撻用嘅可能係黑朱古力,冇想像中甘甜。加埋面頭開胃酸甜嘅覆盆醬, 成個撻一啲都唔膩。