2021-07-16 0 瀏覽
今日經過上環,俾呢間法式甜品小店吸引咗😍😍揀咗佢哋best seller 法式咖啡忌廉布丁撻,一試之下,真係不得了,味道好好哦😍😍忌廉布丁好滑,咖啡味好香,每咬一口都滲出咖啡香☕️撻皮質地偏厚,咬落層次好豐富👍其他款式都好吸引,下次肯定會試吓🥰

其他款式都好吸引,下次肯定會試吓🥰
  • 法式咖啡忌廉布丁撻
散水餅係職場文化既一大難題,要得體得黎好食,每一個職場要買既價錢同文化都唔同,近排撞正我啱啱買完,好多人都dm問係邊到買😂 加上又到轉工季節,所以索性出一個長post比大家參考下,單買又得買禮盒🎁又得😜 外表精緻到好似cake咁😍 仲有送貨服務,不論係自取定送貨都無問題~ 如果想自己食就要去門市買,網上訂既話最低訂購額係$400,要免費送貨就要$500以上,如果唔係就要收$60運費~呢間其實買黎自己食定係散水餅都得幾方便!size有正常 (6.5cm) 同迷你 (4.8cm) 任君選擇~ 正常size可以單買,又可以買9個禮盒裝,大盒裡面再有獨立包裝幾貼心;如果覺得價錢上貴左啲,尤其係好似我咁要買六十幾件,budget有啲緊手,可以考慮買迷你既,size唔係細好多又得體,不過迷你無得單買,只可以買16個既迷你禮盒裝,裡面係固定既5個味,我買左4盒,全部都唔會太甜,而且迷你呢個size幾好,唔會令人覺得太飽或者濟,唔同年紀既人都啱,用黎派俾同事甚至上司都係唔錯既選擇!我其中一個同事仲問埋營養師有幾多卡路里,一件迷你既大約一百多卡路里,食完都唔洗怕熱量爆表😍16個既盒每個撻都有凹位,每個撻

Mini  Tart  Box

16個既盒每個撻都有凹位,每個撻都唔會走位,呢個設計幾貼心👍🏻 裡面仲印左張卡仔圖文並茂咁寫低有咩撻,方便人揀😜 有啲可以改善既地方,盒面有一張卡寫話室溫只可以放半個鐘,但係包埋送黎既時間,加上要慢慢派其實有難度,所以如果可以喺盒既上方或者旁邊放啲液體冰袋,好似有啲賣cake既鋪頭咁會好啲,避免好似宜家cream嗰個位咁會比較快腍,同埋撻既面有少少想出水~ 另外,雖然有凹位等啲撻唔會移位,但攞既時候有少少唔方便,如果凹位可以加喺兩個對角加凸起黎既硬卡紙,連埋個底紙一齊攞出嚟會方便啲~

價錢同選擇方面:
正常size ($47@1; $415@9 (1盒)):新鮮青檸撻 🍋 (+ $3)、香橙伯爵茶撻 🍊、法式咖啡忌廉布丁撻 ☕️🍮、士多啤梨忌廉撻 🍓、三重香濃朱古力撻、牛奶朱古力柚子撻🥛、黑芝麻抹茶撻 🍵 (+ $3)、檸檬榛子朱古力撻 🍋
迷你size ($400@16 (1盒)):椰子芒果撻 🥥、覆盆子朱古力撻 、士多啤梨忌廉撻 🍓、黑芝麻抹茶撻 🍵、香橙伯爵茶撻 🍊

訂到一定金額,只要輸入優惠碼不論送貨定自取都有優惠: a) 買滿$1,500自取85折 b) 買滿$1,500送貨9折 c) 買滿$3,000自取85折

雖然今次散水餅我食唔到,但係之前食過一次印象幾好,所以味道上綜合一下我同同事既意見出黎~ 迷你16個一盒既係固定左下面呢5隻味:

(5😍 係滿分,🤩係半分)

椰子芒果撻 🥥🥭🥧
椰子mousse為主,軟滑綿密,芒果🥭除左係上面既點綴之外,裡面仲有一層芒果🥭jam~ 份量啱啱好,酸酸甜甜中和翻椰子濟濟地既感覺,兩種熱帶水果都夾!表面仲撒左啲椰絲🥥,加埋裡面既青檸皮🟢🍋幾有層次感又清新啲,甜度適中~ 撻皮酥脆

覆盆子朱古力撻 🍓🍫🥧
朱古力味香濃而且幼滑,口感好似生朱古力咁,唔會好似牛奶🥛朱古力🍫餡咁實身,亦無咁甜,部分係用左有朱古力🍫界Hermes 既 valrhona👍🏻 同時用左紅莓🍓酸酸甜甜中和翻幾開胃,除左表面有之外,中間有薄薄既一層jam,份量同比例啱啱好~ 餅底襯返係鬆脆既朱古力🍫底

士多啤梨忌廉撻 🍓🍶🥧
雪白及香草🌿忌廉細緻幼滑,上面有士多啤梨🍓jelly🍮,裡面仲有青檸皮🟢🍋 同士多啤梨🍓果醬,口感豐富得嚟,青檸皮令到成個撻更清香,以往士多啤梨加忌廉呢個組合雖然喺蛋糕🍰比較常見,但多cream比人覺得會好肥咁,今次除左表面既jelly仲有裡面既jam正正可以和翻,買相又靚🤩 杏仁餅底同下面既伯爵茶撻一樣~

黑芝麻抹茶撻 ⚫️🍵🥧
呢個配搭特別得黎有層次感,用左味甘醇厚既京都🇯🇵宇治抹茶🍵做mousse, 軟綿細滑,用既抹茶粉仲要有證書認可真係好有心👍🏻 配埋杰杰地同甜甜地既香濃黑芝麻醬⚫️,中和翻苦味,估唔到兩樣野雖然都濃味,但兩者香味相得益彰,齒頰留香!朱古力🍫底亦都鬆脆~

香橙伯爵茶撻 🍊☕️🥧
橙🍊味既甜品一向比人一種好甜既感覺,但呢個唔會,表面既橙肉蜜餞同茶既比例恰到好處,配埋口感軟滑、芬芳馥郁既伯爵茶☕️cream,估唔到幾夾!杏仁餅撻底鬆脆得嚟唔會好易碎,又唔會過濕幾難得~

$400 for 1 box; $1,440 for 4 boxes (買滿$1,500有9折)

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
  • 黑芝麻抹茶撻
  • 覆盆子巧克力撻
  • 士多啤梨忌廉撻
  • mini  tartes  box
2021-07-02 290 瀏覽
準時送貨,因為我買佢9個一盒嘅box x 5做散水餅,每個tartes都有獨立包裝,不但乾淨衛生又易拎、而且同事個個都讚好味!Quality非常高、非常滿意!一定係散水餅首選!就算自己食都會好enjoy~我買多左所以有試到lemon同raspberry chocolate ,佢啲tartes餅底厚身,但又唔係硬嗰種,脆得黎又好夾餅上面嘅content, lemon就啱鍾意酸酸甜甜嘅人,夏天食都好夾,raspberry chocolate,佢個chocolate 好滑,又配上面raspberry 醬真係一流~

一定係散水餅首選!就算自己食都會好enjoy~

2021-06-22 665 瀏覽
非常滿意,好好味,有睇頭,包裝細致,好值得買,1號lime tart係心水推介,買左4盒36件,call van自取,可靠,完滿. 如果delivery 的minimum order稍為降低門欄會更perfect。

2021-06-22
2021-06-02 1130 瀏覽
一早聽聞呢間d餅幾好食,今次終於有機會試下🍰香橙伯爵茶撻本身已經對伯爵茶屬於極鐘愛程度,一見到呢個key term即刻心心眼😍二話不說揀左佢呢個撻可以話係驚喜十足🤤有三重口感👍🏻第一啖食外圍,伯爵茶味極濃,香到癲左👍🏻第二啖食餅底,餅底結實而脆,而且似乎係焗過,而唔係平時出面食到只需要冷藏的餅底,咬落會有淡淡曲奇餅的香脆味道👍🏻第三啖食中心,中心位置夾左類似橙味果jam,而且會食到有果肉,mix埋伯爵茶味甜度岩岩好~呢個cake的味道完全超越之前食過的散水餅,極好食藥比一百分💯,再加上頂頭仲有一舊橙做裝飾,食得又睇得,散水餅真心推薦呢個~
一早聽聞呢間d餅幾好食,今次終於有機會試下

🍰香橙伯爵茶撻
呢個撻可以話係驚喜十足🤤有三重口感
👍🏻第一啖食外圍,伯爵茶味極濃,香到癲左
2021-06-01
2021-05-06 1257 瀏覽
今日朋友請食甜品,有驚喜!黑芝麻抹茶撻上層係抹茶mousse,抹茶味濃到恰到好處,帶有回甘。而撻中間則有芝麻流心&蛋糕,芝麻味十分香濃,但又唔會過甜。而撻底係曲奇餅底,既結實又鬆脫脆,一口咬落去唔會碎開曬。整個配搭真係perfect,值得再試!
今日朋友請食甜品,有驚喜!

黑芝麻抹茶撻
2021-05-04 945 瀏覽
朋友生日想打破傳統唔買一整個生日蛋糕, 諗起之前同事買呢間散水餅好好食,而且每件撻都獨立包裝,合乎現在的衛生法式咖啡忌廉布丁撻香橙伯爵茶撻黑芝麻抹茶撻三重香濃朱古力撻每款撻$45,我覺得物超所值,除咗賣相精緻吸引外,食材用料都好豐富,我今次食左黑芝麻抹茶撻,係坊間少有嘅款式。抹茶味道濃郁,再加上中間夾了黑芝麻好夾好驚喜,其他款式友人也讚不絕口不過要買就最好上網預訂先,店內現貨和款式並不多.
的衛生

法式咖啡忌廉布丁撻

香橙伯爵茶撻

黑芝麻抹茶撻

三重香濃朱古力撻
不過要買就最好上網預訂先,店內現貨和款式並不多.
2021-03-21 1655 瀏覽
I tried the lemon tart for dessert. A slender layer of lemon cream has a flavour that perfectly balances rich butter, the acidity of lemon juice and the bite of lemon zest. The crust, with a texture that’s similar to a shortbread cookie, retains a fatty crunch that’s an ideal contrast to the silky filling. Remember to save room for dessert when you pay the place a visit!
2021-02-25 2287 瀏覽
和朋友在上環瞎逛,偶然路過這間專售法式tart 的小店,覺得裝潢挺新穎有趣,便進去看看。店內有一面掛滿了明星親筆簽名的牆,不乏外國歌星、名人,更有本地的美心妹妹呢!熱情好客的法國型男Thibaut以帶點口音,但不難聽得懂的英文補充説:「Leon Lai (黎明) 和 Giordano的founder Jimmy Lai (黎智英)都曾光顧呢!」他們設有自家廚房,就在收銀櫃後方,每天新鮮人手製造。櫥窗裏擺放着九款tart,全部賣相精緻。和朋友商量後,決定點四款來試試。型男Thibaut除了幫我們把撻切開,更體貼地為我們遞上餐巾紙,他說直接用手吃是最好的,用餐具反而礙事。也是呢,就像我們香港人吃蛋撻不會用刀叉一樣。他更建議我們根據不同的口味來決定享用的次序,由淡口味的到濃味的,再到清新的,足見他的講究和認真,態度一絲不苟。法式咖啡忌廉布丁撻($45)店內的best seller,custard軟滑,餅底硬且脆,層次豐富,邊咀嚼邊滲出淡淡的咖啡香,真令人驚喜!黑芝麻抹茶撻($45)這款也長期熱賣,我們幸運地買了最後一件。黑芝麻和抹茶的配合絕佳,兩者的濃度相約,但如果你是抹茶愛好者,也許會稍嫌

他們設有自家廚房,就在收銀櫃後方,每天新鮮人手製造。

法式咖啡忌廉布丁撻($45)

黑芝麻抹茶撻($45)
這款也長期熱賣,我們幸運地買了最後一件。黑芝麻和抹茶的配合絕佳,兩者的濃度相約,但如果你是抹茶愛好者,也許會稍嫌抹茶味不夠突出呢。

覆盆子巧克力撻($45)
巧克力味道非常濃郁,中間有一層薄薄的raspberry 醬,Thibaut手舞足蹈地說raspberry是用以中和濃烈的巧克力,是經過精心思量的產物。

檸檬榛子朱古力撻($45)
這款最為清新的留待最後享用。初嚐一口,味道還挺酸的,但朋友說對她來說剛剛好,所以很視乎個人口味。

這裏的tart不但賣相精美,而且吃得出用料講究、製作認真。不論是撻底、果醬、忌廉,抑或海綿蛋糕,盡見法國男的匠心獨運,絕對是「實力tart」。

最較人驚喜的是,我們吃了這麼多,卻沒有一點飽滯的感覺,真正做到甜而不膩。
2020-12-13 2982 瀏覽
之前聽聞哩間餅店賣既法式撻好好食🤩所以我臨新番工last day 前一個星期係網上訂左呢間法式撻店作為散水餅請同事食之餘自己都試吓🤤 佢有好多款唔同口味既撻,個人最鐘意黑芝麻抹茶撻同埋香橙伯爵茶撻,餅底唔會話太淋,脆脆地咁,綠茶香味,加上香橙嘅清新,食落唔會話太甜,勁滿足!Mini box共有16件,共5個味。每款撻都好精美別致,同事們吃完之後都大讚味道好好食,用黎做散水餅真係唔錯。用心嘅製作值得支持呀!

之前聽聞哩間餅店賣既法式撻好好食🤩

2020-11-26
2020-11-06 2994 瀏覽
吃完午餐,一定要食食甜品,當然又係係openrice 到揾甜品。要揾啲未試過的店舖,當然就是呢間啦。店舖外面放着漂亮的poster ,可能是平日,並沒有這麼多選擇,但揀咗我最喜歡的口味,包裝很用心,但回家仍有少少走樣。每個tart也有複雜的口味,créam Brûlée 有咖啡味,口味平行得好好,餅底好好味,厚而實,有焦糖味。咁細件的甜品,製作出一件藝術。
吃完午餐,
一定要食食甜品
當然又係係openrice 到揾甜品
要揾啲未試過的店舖,
當然就是呢間啦。
店舖外面放着漂亮的poster

可能是平日,
並沒有這麼多選擇,
但揀咗我最喜歡的口味,
包裝很用心,
但回家仍有少少走樣

每個tart也有複雜的口味,
créam Brûlée 有咖啡味,
口味平行得好好,
餅底好好味,
厚而實,
有焦糖味。
咁細件的甜品
製作出一件藝術。

• Coffee Crème Brûlée tarte
2020-10-18 2619 瀏覽
疫情下散水餅都係獨立包裝比較受歡迎畢竟都係希望食得安心又放心位於上環既呢間餅店真係又靚又好食每件tart 或者 cake 都有一個獨立盒裝住送禮真係啱晒今次我有幸食左兩件都好好味😋 同好滑我自己一向鍾意飲咖啡所以對咖啡味既 creme brûlée 情有獨鍾但係如果講最好一定係我第一次食呢間店既呢件餅個樣超級靚仲要係好濃嘅開心果從來都無一間係做得咁出色可惜而家已經無左希望佢會遲啲再出返或者有其他新口味啦真心推介的餅店雖然價錢有啲偏貴但間唔中一次獎勵下自己啦
疫情下散水餅都係獨立包裝比較受歡迎

真心推介的餅店
雖然價錢有啲偏貴
但間唔中一次獎勵下自己啦
2020-09-03 3568 瀏覽
同事Last Day,搵咗呢間叫我幫手訂見到個價錢都唔平,亦都因為公司人數太多,為咗同事個荷包著數,所以無揀到$50個兩款上網揀好哂數量,信用卡俾完錢就收到Email,話你知個Order No.同埋落單詳情我係7月13日落單,7月17日送貨嘅點知因為第三波武肺嘅關係,公司要分開2 Teams人返工所以我7月16日就Whatsapp問吓佢地可唔可以延遲兩個禮拜先送貨本身係要2日通知期嘅,但係疫情關係所以破例去到7月31日,公司都仍然係分開2 Teams人返工唯有將個Order一拆二,分開兩日送啦8月3日先收四盒,8月4日收埋剩低個五盒售貨員用冰袋裝住四/五大盒西餅拎過去我公司(第二日先醒起要影相)啱啱個手抽位遮住咗個No.落Order個陣已經想試呢個,然後第一日聽同事講呢個食到有三層口感,當然要試吓係咪真係咁堅啦唔計最上面舊橙肉,明顯見到有三層中間個層有少少似果醬嘅質地淡淡嘅伯爵茶配橙,個味道好夾,加埋餅底好有層次感個餅底一啲都唔乾,都幾結實吓因為有啲同事無返 / 食嘅關係,所以可以食多舊,揀咗覆盆子巧克力撻覆盆子果醬酸酸甜甜地,襯埋朱古力嘅微苦同甜味,唔同口感,好味攞哂啲餅之後,發現可
同事Last Day,搵咗呢間叫我幫手訂

我係7月13日落單,7月17日送貨嘅
點知因為第三波武肺嘅關係,公司要分開2 Teams人返工
本身係要2日通知期嘅,但係疫情關係所以破例

去到7月31日,公司都仍然係分開2 Teams人返工
唯有將個Order一拆二,分開兩日送啦
8月3日先收四盒,8月4日收埋剩低個五盒

啱啱個手抽位遮住咗個No.

香橙伯爵茶撻

唔計最上面舊橙肉,明顯見到有三層
中間個層有少少似果醬嘅質地
淡淡嘅伯爵茶配橙,個味道好夾,加埋餅底好有層次感
個餅底一啲都唔乾,都幾結實吓

攞哂啲餅之後,發現可以拎個盒去當$25現金券咁用

價錢黎講的確唔係太親民,但係食落就知佢地真係值呢個價
2020-08-04
外賣送餐
『法國人主理法式𝚃𝚊𝚛𝚝・$50定價過高了?』༆𝑻𝒂𝒓𝒕𝒆𝒔 & 𝑷𝒐𝒑, 𝑺𝒉𝒆𝒖𝒏𝒈 𝑾𝒂𝒏⠀⠀謝謝媽媽冒著雨幫我外帶回家,不過她說她被這個size驚嚇到了!我也被嚇到了!( ͠° ͟ʖ ͡°)⠀⠀꧁抹茶芝麻撻 $50꧂⠀ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝑆𝑒𝑠𝑎𝑚𝑒 𝑇𝑎𝑟𝑡⠀抹茶味主要源於上面的抹茶奶凍和抹茶粉,不算很濃郁,相信無論味道和份量都滿足不到茶控。⠀中間有一層芝麻味的,沙沙口感,我不確定是什麼,同樣也不算滿足到芝麻控。⠀抹茶和芝麻味適中,不算濃郁,味道上完全沒有驚喜,這個價錢我會期望有2更衝擊味蕾的味道。值得一讚的是撻皮做到非常薄脆的口感呢。⠀𝑅𝑎𝑡𝑖𝑛𝑔: 6.65/10 (對我而言 味道價錢不成正比)⠀𝑃𝑟𝑖𝑐𝑒: $50⠀⠀說實話,$50元這個Size我覺得真的太小了,可說是真的小得有點過份😅 可以看圖二看看它跟我手心大小對比。⠀這個價錢,這個size,這個味道,試一次便可以了。我也被Openrice上接近300的好評嚇壞了😅⠀——————————————————⠀🌟推薦 ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅᴀᴛɪᴏɴ⠀⠀⠀⠀N/A⠀🤰🏻回訪 ʙᴀᴄᴋ ᴀɢᴀɪɴ? ⠀⠀⠀Yes⠀——————————

꧁抹茶芝麻撻 $50꧂⠀

Yes⠀
Tartes & Pop⠀
上環摩利臣街2號地舖⠀
2020-08-12 2162 瀏覽
喺返工 last day 前兩日網上落單,好方便請同事食,個個都話好好味,所有撻都唔會死甜,食得出用料靚👍🏼香橙伯爵茶、椰子芒果、黑芝麻抹茶味都好出色,撻入面果醬/ cream 餡都好多,見佢唔同味有唔同撻底👍🏼👍🏼自己都試左個黑芝麻抹茶味,抹茶味濃但唔會苦澀,黑芝麻味都濃同埋有新鮮芝麻粒,兩樣加埋估唔到咁夾👍🏼👍🏼👍🏼總共買左4盒,對比起其他,士多啤梨忌廉撻賣相唔吸引,每盒都比人揀剩呢款💧仲要一盒入面,呢款有4個,其他款得3個,可能要轉下其他口味有4個喇包裝盒夠實淨👍🏼值得推介既散水餅💯
喺返工 last day 前兩日網上落單,好方便
包裝盒夠實淨👍🏼
值得推介既散水餅💯