2016-12-07
之前聽朋友講過話呢間中菜幾唔錯,於是呢一日行開銅鑼灣就決定嚟試[海南金桔蜜柚茶,$22]甜甜哋嘅柚子茶加上香噴噴酸咪咪嘅金桔,仲有奇異籽可以𡁻吓,係清新嘅配搭[金石斛花燉鷓鴣,$48]金石斛花同鷓鴣呢兩樣食物都有食療嘅效果。前者抗衰老、抗氧化,後者可醫治脾虛、痰多、虛火盛,而且用鷓鴣燉湯清甜唔油膩,所以呢個係十分健康嘅湯[厚切叉燒皇,$68]半肥瘦叉燒咬落軟腍腍,要趁熱食好大件呀![京川滑餃子,$32]餃子算皮薄多汁,配上香辣嘅京川醬汁,非常惹味[蜂蜜柚子蝦球,$72]薄薄嘅炸粉炸到脆卜卜,然後裹上蜂蜜柚子,十分新鮮嘅菜式(不過諗諗吓點解同我杯金桔蜜柚茶咁似嘅?)[金銀蒜蒸勝瓜金菇,$42]連蒸籠上,令整個賣相冇咁單調。金銀蒜味非常濃,令本身淡味嘅勝瓜同金菇都變得好有味[黑椒雪花牛仔骨,$65]牛仔骨有冇雪花就睇唔出,但軟腍冇筋,而且黑椒汁做得非常出色、濃味[桃膠香芒西米露,$28]第一次試有平民燕窩之稱嘅桃膠,其實冇乜味,但撈埋芒果同西米露一齊食就又美味又養顏[西瓜椰汁涼粉,$22]原本冇乜期待,但原來涼粉先係最surprising的。咬落去,佢口感似蒟蒻,記憶中冇食過咁好咬嘅涼粉。
半肥瘦叉燒咬落軟腍腍,要趁熱食
餃子算皮薄多汁,配上香辣嘅京川醬汁,非常惹味
原本冇乜期待,但原來涼粉先係最surprising的。咬落去,佢口感似蒟蒻,記憶中冇食過咁好咬嘅涼粉。食食吓發現原來仲有椰纖果呀