2022-09-08 53 瀏覽
上次同朋友食過覺得好食,今次決定帶屋企人黎試下~呢間廚師發辦同以往食既唔同,成個過程由師傅一手包辦,烹調、控場、介紹應付自如,唔會好似其他店不同部類唔同人負責,食物水準不一。好有自家經營既小店既感覺~連茶杯都好有日式風格。前菜豆腐睇落平平無奇,原來係用枝豆整成,食起黎多左陣獨特豆香。師傅好似雕刻咁,手起刀落就將沙甸魚雕成花瓣狀,部位橫切面顏色環環相間,一深一淺,賣相同味道成正比,沙甸獨有既鮮味非常濃郁,配埋醬油提鮮味道冇得彈。蟹膏蟹肉帶出左兩種唔同口感,肉絲既清爽鮮嫩、以及蟹膏既稠密濃厚,蟹味好出。呢個八爪魚令屋企人讚不絕口,個汁甜甜地,八爪魚好冧軟又入味,一咬仲會爆汁。壽司冇記錯有7-8款,偏大件,女仔食量可能要叫師傅少飯。魚生新鮮,米醋比例剛好,米既清甜同醋酸相互平衡,令魚肉更鮮甜。有幾款印象特別深刻,甜蝦、帶子超甜,秋刀魚、拖羅味道濃鮮,油香好重,軟嫩易化,滿足感滿分。海膽份量完全唔孤寒,多到滿瀉,水分略有不足,但係好甜好軟糯,食完想嗌encore!玉子蛋,睇樣仲以為係蛋糕,師傅話係江戶前特色料理,冇加麵粉淨係用蛋都做到蛋糕既鬆軟感,食落真係軟綿綿,同時又有d鬆化。第一次係廚師發

好有自家經營既小店既感覺~連茶杯都好有日式風格。

第一次係廚師發辦有供應自家釀梅酒,酒精味唔明顯,甜甜地好易入口。

甜品襯哂色,嫩青色睇落好有夏天feel。舊瓜好甜,芝士蛋糕保持一貫水準~
個果凍真係用左原粒香印,個質感偏水狀,唔係大菜糕既紮實感,反而更似一杯特色飲品。

2022-09-03
5 分鐘 (堂食)