2018-06-21
20720 瀏覽
喺香港都食過幾間唔同嘅粥底火鍋,至今仍然覺得鍋心質素較高,光顧過不下一次,水準亦很穩定,性價比高。由最初只有佐敦、大圍店,到而家深水埗、北角都有分店,人氣依然不減,晚飯時間好多時都要訂位先食得到。今次再訪佐敦店,由於係即興飯局,抱住一試嘅心態直接到店,十分好彩,店員表示房間未有預約,於是可以安排到,難得準時8:30pm入座,餐廳分為兩層,地下以卡座為主,坐得較舒適,二樓枱櫈稍為密麻,人多想坐房就記得訂位。樓梯比較窄,上落要注意。天氣較熱,加上食粥底火鍋,房間冷氣頗足。餐牌同之前並無太大分別,價錢方面,基本收費係$200/位,無加一服務費,包括兩款特選海鮮 (肉蟹、沙白)、五款當日時令海鮮 (一般有鮑魚、花甲、蚌、魚等,視乎供應)、八款自選配料、粟米粒、粥底 (粥膽、南瓜粒、芋頭粒),一律人頭份量,並非任食,飲品另計。若然覺得唔夠飽,亦有收費嘅追加配料。不過我地鮮有追加,皆因基本套餐已足夠。座位有限,餐廳有劃分用餐時間,頭輪6:00-8:30pm;第二輪8:30pm-11pm餐廳提供海鮮烹調時間、粥底鍋食法作為參考,建議先食海鮮,加南瓜粒、芋頭粒,再食自選配料,最後加入粥底,令粥吸收海鮮
餐廳提供海鮮烹調時間、粥底鍋食法作為參考,建議先食海鮮,加南瓜粒、芋頭粒,再食自選配料,最後加入粥底,令粥吸收海鮮、配料嘅精華,更加入味。
調料
店員快手上左粥水,然後陸續上海鮮、配料。
以下為兩人份:
肉蟹
肉蟹一隻,粥底入味與否,蟹嘅新鮮程度好重要,食過其他嘅粥底火鍋,好多時用花蟹、水蟹咁,相對黎講,個人認為肉蟹更加正。
蟹肉多、肥厚,又有膏,令及後粥底更加鮮味
海蝦
每人兩隻海蝦,十分生猛,不停扎扎跳,落鍋都要小心,新鮮蝦點會唔好食,爽口,如果份量多啲更好,哈哈
鮑魚
雖然以前食,啲鮑魚係新鮮到會郁的,而家唔郁,但其實尚算新鮮,而且好大隻,淥5-6分鐘食得,要留意時間,否則會韌。
黃金蚌、貴妃蚌
鮮甜多汁
花甲
每人都有6粒,乾淨冇沙,鮮味十足。
沙白
吐沙乾淨,約有十隻,雖然細隻,但肉質飽滿。
美國肥牛
質素唔差,唔會太肥或過瘦。
西班牙黑毛豬梅頭肉
手打雞骨丸
每次都會點的,脆口又爽
花枝丸、魚片頭
午餐肉、台灣香腸
油炸鬼
雖然唔係即炸,但粥底去到呢個階段已經好入味,配油炸鬼一流。
因為另外點左飲品,人均消費約二百多啲,整體黎講,我都仲係覺得好抵食,畢竟有海鮮,稱得上新鮮。服務方面,我亦都覺得合格有餘,過程中不停收碟,以防枱面太狹窄;亦都處理粥底。雖然佐敦店面積唔算大,但以呢個價錢,我通通可以接受。
並非經常會去食粥底火鍋,但偶然想食海鮮,兩口子又懶得去買、煮,鍋心係其中一個選擇