2021-08-31 104 瀏覽
米芝蓮聞名嘅「天天海南雞飯」,一直都好希望同朋友去品嚐,今日終於都有機會,見到門口都有好多客人,好彩依然可以即時入座!餐具都偏向有風格嘅!令人更覺期待!睇返餐牌,會有唔同嘅餐,當然亦都有單點,而最主要嘅海南雞飯都係二人餐裏面,所以我就直接點左二人餐啦!蟲草花拌~首先嚟咗個前菜,係冷盤嚟嘅!翠翠綠綠既合掌瓜切成絲,加埋有營養嘅蟲草,拌勻麻油等調味,清新爽脆!蜜瓜螺頭燉湯~燉湯非常香濃,真材實料,見到湯料亦都非常足夠,當中不乏我最愛嘅螺頭!天天海南雞~肉質非常嫩滑,雞皮呈透明狀,絕對冇肥膩感,加上青瓜伴碟,更覺清新!醬料方面有三種選擇,一種係帶薑味,一種係酸辣,最後一種係鹹味,基本上就算唔沾汁都已經夠晒味!天天石鍋雞飯~石鍋飯以非常精緻嘅形態出現,視乎自己食幾多,就可以攞幾多,十分方便!飯粒全部都粒粒分明,而且油香滿佈,令人回味無窮!花好月圓~雖然佢叫自己做豆腐花,但係佢滑嘅程度,同燉奶係冇分別!而且甚有豆味,真係一試難忘!

餐具都偏向有風格嘅!令人更覺期待!

飯粒全部都粒粒分明,而且油香滿佈,令人回味無窮!