2015-08-07 505 瀏覽
老店 可以話係兩極係, 一係人情味重 店員好吹得; 一係態度惡劣 直情唔想做生意咁不幸地 我中左後者一入店舖, 坐下, 揀糖水 叫店員落野食, 畢糖水的姨姨語帶不耐煩表示叫出黎得架啦;樓面就忙緊界卡紙咁我地叫左香芋椰汁西米露、楊枝甘露各一咁我地食野啦, 有位老人家食完糖水借廁所, 老人同家人一齊來的2位阿姨好惡咁講 「記得沖廁阿」, 每人講左兩三次, 家人都提醒婆婆我明白沖廁係個人衛生, 或者婆婆可能之前有忘記既情況, 但都不用一而再 再而三好大聲咁講, 老人家都要被尊重, 何不行過去叫佢屋企人幫下眼好咁食完啦, 我地吹左陣水, 店舖都未滿座個樓面阿姨好惡咁講 「比返張枱我」 我地梗ok架佢又講「33阿」 我都真係嬲嬲地咁講 「分開比阿」出到去佢仲係好簡短快速地問「你幾多阿」...真係好令人難受既態度!講返食物, 楊枝甘露過甜, 幾厚身, 芒果西柚不多, 食得極慢, 努力先食得哂 食物係其次 態度最重要!!
不幸地 我中左後者

一入店舖, 坐下, 揀糖水
咁我地叫左香芋椰汁西米露、楊枝甘露各一

好咁食完啦, 我地吹左陣水, 店舖都未滿座
樓面阿姨好惡咁講 「比返張枱我」 我地梗ok架
佢又講「33阿」 我都真係嬲嬲地咁講 「分開比阿」
出到去佢仲係好簡短快速地問「你幾多阿」...
真係好令人難受既態度!

食物係其次 態度最重要!!
2015-08-06