2024-02-20 75 瀏覽
港島區老字號中式糖水 最鐘意佢地⭐️喳咋$23 一試愛上😍 令我鐘意左呢個中式糖水 👍🏻落左多款唔同豆 豆香十足 少少起沙 👍🏻仲要口感唔會太硬 太爛 完美 🙈私心推介.⭐️大良燉鮮奶$25🥰呢款都多人鐘意 夠滑震震下👍🏻最重要食落蛋香明顯.仲要唔貴依家好多燉蛋都賣近$40整體平民抵食 懷舊 足料小店..#翠苑甜品專家 (筲箕灣)地址:筲箕灣望隆街106A號地舖‼️港島灣仔銅鑼灣灣仔都有分店 .⭐️評分:味道:4/5環境:3/5 環境睇得出年代感服務:3/5 抵食:4.5/5
⭐️大良燉鮮奶$25
環境:3/5 環境睇得出年代感
服務:3/5
抵食:4.5/5
2024-02-17 28 瀏覽
外賣自取一肚火,入到去冇人排外賣,我係第一個,見佢地多堂食客所以有禮貌地等佢地送糖水,等到條龍差唔多5人在排,排係第二個位又想打尖大聲叫 Order。竟然佢水吧個位想接打尖 Order,我話我排先佢先問我要乜,另外有個送堂食上枱嘅啊嬸口黑面黑咁叫我借借,眼神銳利唔洗講嘢都知佢心裏面諗乜,我諗我太淋,由頭到尾都只係講咗我我排先比錢仲有唔該,想換來一個‘友好’反應,原來我太天真,建議性格友善嘅朋友不要勉強,機會留畀啲‘食’得住嘅人幫襯。
外賣自取
今日下午尊城去買芝麻糊,今日樓面亞姐濃装艷沫似糸事頭婆個女,超超超超級勁黑面似食炮蛋💣💣💣,吾理佢,發現佢個芝麻糊似賣左好多,所剩無幾,竟然見到有粒粒,心想每次都好食,断估無事,算,亞媽想食,照買。。呢位亞姐装完碗芝麻糊,我比完錢,她將碗糖水放入膠袋比我的時候,發老脾掉碗糖水在枱,我即說咩料呀,得罪你咩?咁吾想做咪吾好做囉,佢糸咁啤實我,發神經。。請我都吾會再幫襯,全世界吾係淨系得你一間糖水😤😡😠🤬
2024-01-14
5 分鐘 (外賣自取)
今晚收工經過見距未刪門就霖住去買個糖水食下,入到去個吖姐就黑口黑面啦,同距講話要個腰果糊,距話無,咁我就再揀咗核桃糊啦,然後個姐姐就突然好似黐咗線咁,趕客咁揮曬手趕我走,仲要一邊好大聲咁講”咩糊都無呀,走呀走呀!”其實如果係收咗工既話可以直接講,又或者你有咩係有既,有咩賣曬未講咯,而唔係咁既服務態度,極度不滿,只係想買個糖水都要受咁既氣,都唔明點解呢間嘢可以生存到依咖既💩💩💩完全唔想再幫幫襯☠️☠️☠️☠️
完全唔想再幫幫襯☠️☠️☠️☠️
2023-11-05 73 瀏覽
這間舊式甜品舖以實惠的$23,為我帶來一碗傳統燉鮮奶🥛。 進入這間充滿傳統風情的舖頭,隨處可見手工製作的美味。一上桌,傳統工藝印出的順滑白皙鮮奶塊整齊擺放,讓人看一眼就想一嚐😋。下口入嘴,鮮奶立即在口中化開。口感順滑,帶來滿滿的奶香回味無窮。分量也適中,用來做飯後甜品一流。🤤以如此優惠的$23,便可享受來自這舊式甜品店的傳統手藝美點。簡約中傳遞滿滿鮮奶的原汁原味,正是街坊大小顧客喜愛之處。👌一定能招徠更多人間雅舍,體驗傳統美味。

這間舊式甜品舖以實惠的$23,為我帶來一碗傳統燉鮮奶🥛。

事原想食中式糖水,剛剛喺筲箕灣東大街附近翠苑就諗住買木瓜雪耳,腐竹白果!一向喺北角分店都係咁買(大碗),啲姐姐都好有禮貌,點知筲箕灣用細碗裝㗎啫,潷湯水個講唔準廣東話個阿毛仲要串串貢話我裝咗細又要改話我麻煩😡火都嚟埋,比多啲錢買,仲要比佢話,立即走人,永不幫襯,香港嘅服務業係比啲講唔咸唔淡嘅人攪喎晒啦!
2023-07-23 1281 瀏覽
小弟搵食嘅足跡真喺極少踩到嚟港島東,難得今日同老婆嚟到鰂魚涌參加友人嘅結業禮,所以,都趁機喺附近打個轉,兜個圈。之前老婆跟啲好姊妹嚟呢邊行山,之後就試過呢間「翠苑甜品專家」,覺得有一手,所以,都帶我嚟試試。 睇個門面都知佢唔喺賣咩新派嘢,所以,裡面嘅環境都喺比較舊式嘅格局,裝修簡樸,傳統嘅街坊糖水舖,管理亦都好家庭式,落單口講,埋單都喺叫店員過嚟睇睇你食乜,照計數。 甜品選擇一張A4紙睇晒,全部都喺中式傳統嘅糖水,不過,款式確喺非常之多,而且,定價都好街坊,故此,除咗堂食外,都見唔少街坊嚟買外賣。 潤肺杏仁蛋白 $25老婆最講求健康,呢碗杏仁蛋白就最合佢口味,成碗嘢一片白色,就算撈幾撈,都好難影到杏仁茶同啲蛋白,總之入口杏仁味好清香,亦都非常濃郁,食落啲蛋白滑嘟嘟,甜度又啱啱好,夠晒清潤,喺一道好健康嘅糖水。 合桃糊燉鮮奶 $24小弟一向都鍾意食合桃露同燉鮮奶,揀呢一款就可以一次過試到晒兩樣嘢。先講啲燉鮮奶,既有濃濃嘅奶香,口感又好夠嫩滑,唔會太削;合桃露磨得好幼滑,合桃味突出,不過,成碗計合桃露部分實得好少,真喺兩、三啖仔就食晒。 整體嚟講,兩款糖水都做得有水準,食得出真材實料,只賣
,落單口講,埋單都喺叫店員過嚟睇睇你食乜,照計數。
潤肺杏仁蛋白 $25

合桃糊燉鮮奶 $24

合桃糊燉鮮奶
整體嚟講,兩款糖水都做得有水準,食得出真材實料,只賣廿零蚊,真喺無咩好挑剔,實在性價比高,呢類專賣傳統中式糖水嘅本土小店,更加要支持吓
合桃糊燉鮮奶
抱住開心的心情去食甜品,中午12點半入了本店, 那個負責煮糖水的阿嬸已經黑口黑面,問多兩句佢就話買唔買,唔買就走開, 本人很驚訝,現在還有這樣服務態度, 未見過一間這樣的甜品店, 我是消費者還要接受這樣的態度 ,仲話要紅棗,蓮子要 每樣加錢 , 原來桑寄蓮子蛋茶,內裡的紅棗蓮子每樣要加錢, 我吃了這麼多桑寄生蛋茶店, 我從未遇到有一間用這樣計算方法, 店員服務態度超級差 ,下次都不會光顧。
2023-02-23 204 瀏覽
筲箕灣傳統中式糖水店 呢間平時行過夜晚都好多人 主打中式糖水 價錢唔貴大概$20-$30 簡單記錄一下
⭐喳咋芋丸$27 喳咋$22
幾鐘意呢到嘅喳咋 甜度適中 而且起沙
😋紅豆 綠豆 眉豆 紅腰豆 西米 咩豆都有
👍🏻重點係 後勁有少少陳皮香味
底下有大概10粒芋圓波波 口感重煙韌 ok啦
如果下次應該會淨喳咋 平d性價比更高
⭐大良燉鮮奶(凍)
🥰燉鮮奶震下震下 食落蛋香奶香十足
😋紅豆 綠豆 眉豆 紅腰豆 西米 咩豆都有
👍🏻重點係 後勁有少少陳皮香味
底下有大概10粒芋圓波波 口感重煙韌 ok啦
如果下次應該會淨喳咋 平d性價比更高
⭐大良燉鮮奶(凍)
🥰燉鮮奶震下震下 食落蛋香奶香十足
服務:2.5/5
抵食:4/5
鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔
超感謝你嘅支持🙏🏻一齊見證我脂肪成長
.飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#筲箕灣美食 #中式糖水 #糖水 #甜品
2023-02-07 151 瀏覽
傳統中式糖水市面買小見小,畢竟新派甜點因為賣相、裝潢,話題性都比較多,所以退居二線地方營業亦合理。翠苑甜品有數間分店,印象其中一間在北角,除提供磨製糖水如芝麻糊和合桃糊之外,燉品如燉蛋、燉奶或燉木瓜都有,可滿足食療和用膳更完滿的心思,價錢亦得宜。裝潢像數十年前的糖水店一樣,雖然說是簡單沒有太花巧的風格,不過整體很清潔乾淨。個人蠻喜歡燉品,因為在家自行製作的功夫多,還要清潔很多用具。燉蛋來說,可塑性不及燉奶高,一來不同配方製作的成品都不至表現太參差,二來製作方式亦相對方便,只要加入冰糖混合即可,所以我在外面都會點吃燉奶。熱度理想,起初吃還有燙口感。雖然不會用到3.6度牛乳啦,不過奶香是很足夠的,感受到近似雙皮奶的方向。薑汁味清晰,吃到尾段仍不覺沉悶。對於才23元的燉奶來說沒有任何挑剔。

2023-02-05
2022-04-23 315 瀏覽
最近去開筲箕灣想食糖水就去左呢間甜品專家食嗌左碗細既楊枝甘露攞走😍因為都係整定一大碗係到要就攞所以都好快手糖水種類都好多野揀👍🏻西米都好大粒芒果份量都好足!🥭不過芒果唔算甜有幾粒仲食到有少少近皮位仲有啲硬同苦既果肉碌柚量就唔算多 零零些些有幾條紅肉既整體味道上都唔錯😁不過岀面餐牌見寫住一碗$22職員問我要大碗定細碗當時我都唔知價錢差幾多🤨就嗌左碗細既不過收左我$23價錢方面收得有啲模糊🧐
最近去開筲箕灣想食糖水

就嗌左碗細既
不過收左我$23
價錢方面收得有啲模糊🧐
2022-03-24 163 瀏覽
終於喺筲箕灣終於搵到間傳統糖水舖翠苑甜品舖喺筲箕灣地鐵站附近海帶香草綠豆沙,海帶十足,食完超清涼!凍香芋椰汁西米露,椰汁味OK每款糖水加$6就可以加芋丸,口感煙靭
終於喺筲箕灣終於搵到間傳統糖水
翠苑甜品
喺筲箕灣地鐵站附近
海帶香草綠豆沙,海帶十足,食完超清涼!
凍香芋椰汁西米露,椰汁味OK
每款糖水加$6就可以加芋丸,口感煙靭

2022-02-03 172 瀏覽
在網上外賣平台 落order, 己加錢要湯圓及蓮子,湯圓及蓮子沒有跟糖水送上,打電話去問,職員話冇出單,咁要求退錢啦,話唔識退,要我自己親身去攞,叫網上外賣平台 就係唔想出街,仲叫我自己去攞退款,跟本唔想退…..
外賣送餐
2021-12-30 152 瀏覽
*****強烈奉勸各位食其他糖水店******食糖水都係想開開心心,阿姐我話晒都係你啲客,服務態度差到咁,呼呼喝喝,你啲嘢好食又如何,咁樣做生意,搵鬼食。 又話我哋唔準我哋咁多人一台,我哋得冇問題,但係呢啲咁嘅態度,只可以講真係垃圾。本來都唔想打,但係都唔希望各位中伏。
*****強烈奉勸各位食其他糖水店******

2021-12-29 118 瀏覽
原本入黎諗住食個糖水 但係d只員工態度極差 落單冇人應 要哩樣冇哩樣 同d員工講野講到好多似吵架禁 野食一般啦 但上菜速度快嘅 但係服務態度太差 感覺極差 如果少筲箕灣食不如行遠少少去西灣河食好過 哩間冇下次
2021-12-29
宵夜