2019-03-31 391 瀏覽
突然間好想食泰國菜,於是就特登上openrice 睇下筲箕灣有無泰國菜館,見到呢間好多人讚,仲話係藍田搬左過黎都仲keep住水準,就覺得好穩陣,所以就黎左試喇!地鐵站出黎,沿住東大街差唔多行到尾,就見到呢間舖! 門面幾光猛,離遠已經見到。一係門口就已經招呼周到入面環境都乾淨企理,坐位都幾舒服!入到去研究餐牌,睇完一輪都未決定到食咩,又唔清楚份量,驚食唔哂,所以最後就決定叫二人餐。我地二人餐揀左粉絲湯、蝦餅、馬拉盞炒通菜、炒金邊粉,飲品就叫左青檸梳打同鹹檸雪碧。首先黎既係炒金邊粉。酸酸甜甜幾好味!仲配埋少少炸蒜黎食好香口,d 蝦好彈牙好新鮮跟住就到蝦餅。炸得好脆!同埋個蝦蝦醬真係好好味😍馬拉盞炒通菜。餐牌上面寫住隻辣椒仔🌶️,都有d擔心會太辣,我本身都唔係好食得辣,但呢個真係有驚喜!超級超級惹味!雖然食到尾有dd咁多多辣,但真係好正!再黎個米粉絲湯。比我想像中仲要足料,唔算太濃味,好易入口,佢都有配埋個醬可以點d餸食!值得一讚係佢地d蝦真係好新鮮好彈牙☺️最後飲埋飲品真係超級滿足超級飽!二人餐食到咁飽都係$268。真心算抵食!!下次一定會再encore!試下叫其他招牌菜!

一係門口就已經招呼周到
入面環境都乾淨企理,坐位都幾舒服!

首先黎既係炒金邊粉。
泰式鮮蝦炒金邊粉

跟住就到蝦餅。
泰式炸蝦餅

炸得好脆!同埋個蝦蝦醬真係好好味😍

馬拉盞炒通菜。
馬拉盞炒通菜

再黎個米粉絲湯。
邊爐海鮮粉絲湯

青檸梳打+鹹檸雪碧

最後飲埋飲品真係超級滿足超級飽!

二人餐食到咁飽都係$268。
真心算抵食!!下次一定會再encore!試下叫其他招牌菜!

2019-03-30
  • 炸蝦餅