2017-08-30 1982 瀏覽
話說揾食真係幾艱難,老公遲收工似乎係極度例牌的事,成日等佢食飯都等到九、十點,食得消夜.... 今日叫做比較幸運,可以八點幾同佢喺土瓜灣會合,本來我哋係諗住食呢頭附近嗰間韓國嘢(之前黎過覺得幾好) ,可惜見到太多人,太肚餓唔想等位,在附近行,路過呢一間餐廳有位,就入去試吓。芥末一口牛我選咗兩道菜,老公就想食芥末一口牛,本身都唔為意,一食落口,芥末果種刺激感簡直衝上雲霄啊!我實在太低估呢個芥末了!一口牛切得幾厚身,牛味幾香,外面香煎過,中間保持彈牙,幾好𡁻, 呢道菜嘅辣度雖然遠超我想像,但係對於喜歡食芥末嘅老公十分之喜愛。 店員都幾好招呼,不時為我地添茶,而且見我食芥末一口牛時想整走啲Wasabi醬,就問我係咪唔食得太辣,於是比碗水我洗走啲醬!干煸粉絲蝦碌煲真係煮得幾乾身幾香嘅,粉絲好入味,煮得軟硬適中,口感幾好。發現呢個粉絲煲都真係好多蝦,夾起啲粉絲見到下邊仲有兩隻蝦。欖菜蜜糖骨幾新鮮的菜式,排骨外面炒到少少脆,不錯,蜜糖落得幾重手,比我想像中甜,整舊肉都索到甜味,至於欖菜,可能份量比較少,未食到佢發揮出來的味道。

芥末一口牛

干煸粉絲蝦碌煲