2019-07-18 969 瀏覽
火腿炒蛋撈麵🍜$10 (下午茶)天氣好熱又曬😖不過好彩啱啱行過見到👀我最愛既炒蛋終於返嚟啦🤤之前煎蛋都好食🍳但無炒蛋咁吸引🙈一見到有,就即刻入去食😋加埋太陽強光嘅照射下🌞變成好靚既黃金炒蛋🤩非凡小廚 (土瓜灣)土瓜灣北帝街22號地舖
火腿炒蛋撈麵🍜$10 (下午茶)

天氣好熱又曬😖
不過好彩啱啱行過見到👀
我最愛既炒蛋終於返嚟啦🤤
之前煎蛋都好食🍳
但無炒蛋咁吸引🙈
一見到有,就即刻入去食😋
加埋太陽強光嘅照射下🌞
變成好靚既黃金炒蛋🤩

非凡小廚 (土瓜灣)
土瓜灣北帝街22號地舖
2019-03-24 1203 瀏覽
呢間餐廳應該都係做街坊生意,所以都冇乜裝修可言入到去夜晚都係食小菜為主。朋友之前試過,話啲小菜味道都唔錯係己有鑊氣於是眨眼就專登落咗去幫襯。點解餐廳上菜速度有啲慢,但係勝在侍應服務態度唔錯價錢都唔算太貴。叫咗個焗魚腸,一個懷舊菜唔係好多地方有得食呢間算焗得唔錯魚腸嘅份量亦都好多,蛋味亦都好香。另外都叫咗一個炒通菜, 的確己有鑊氣而且炒得好香口蒜蓉味好突出如果上菜速度可以快少少嘅話就最好不過

點解餐廳上菜速度有啲慢,
但係勝在侍應服務態度唔錯價錢都唔算太貴。
叫咗個焗魚腸,一個懷舊菜唔係好多地方有得食
呢間算焗得唔錯魚腸嘅份量亦都好多,蛋味亦都好香。

如果上菜速度可以快少少嘅話就最好不過
2018-12-18 1629 瀏覽
去到土瓜灣見呢間小菜幾多選擇又多人幫襯就入去試吓。服務員態度唔錯嘅,都會主動加吓茶。但係叫咗啲嘢食要等好耐先至上菜呢個係餐廳需要改善嘅地方。不過言歸正傳梗係講下餐廳嘅菜式味道啦。先黎米香四蔬配料簡單得黎清淡但完全無米香,難以入口,食多2啖覺得同白烚無分別。再嚟一個焗魚腸,呢一個焗魚腸算係最好嘅一個,魚腸分量足夠,上菜時溫度適中,但係蛋唔夠滑亦都唔夠香,有點遜色。最後我哋仲叫多咗個木桶豬肚雞,味道係可以接受嘅,分量亦都多,但係豬肚嘅份量係整體來講比較少,而雞都係骨多過肉,同無野食無分別。總括一般啦,唔會再黎食。

再嚟一個焗魚腸,

總括一般啦,唔會再黎食。
2018-12-15 1120 瀏覽
唔講唔覺,宜家原來食個早餐都成4~50蚊不過係舊區,依然仲有廿幾蚊既早餐非凡小廚算係土瓜灣區比較大件夾好食既小店,所以我平時都會去呢到食早餐!粟米火腿通粉,係用平時食米線果啲大大碗份量,粟米同火腿絲係爆爆爆多雖然湯底偏淡,但加啲辣椒醬食岩岩好司華力腸加炒蛋,轉奶油脆豬+$5司華力腸得半邊,煎過,幾脆口炒蛋就普通,唔會係好滑好creamy 果種。另外m定要加錢轉脆豬,平時出面只係比半邊你,但呢到係成隻比晒你,食完真係飽到爆炸成餐$34, 一餐頂到兩餐而且最正係佢既早餐係到11:30pm, 岩晒我呢啲懶訓鬼
唔講唔覺,宜家原來食個早餐都成4~50蚊

不過係舊區,依然仲有廿幾蚊既早餐

雖然湯底偏淡,但加啲辣椒醬食岩岩好

司華力腸加炒蛋,轉奶油脆豬+$5

司華力腸得半邊,煎過,幾脆口

炒蛋就普通,唔會係好滑好creamy 果種。

成餐$34, 一餐頂到兩餐
而且最正係佢既早餐係到11:30pm, 岩晒我呢啲懶訓鬼
2018-12-12 945 瀏覽
火腿炒蛋撈麵🍜$10🤩既然咁啱行過,見到$10一個下午茶,純粹諗住入去支持一下😛我心諗呢個價錢俾盡都係普通茶記薄切火腿炒蛋😂結果我又錯了🙈滑蛋新鮮即炒,七成熟仲要厚身🍳,起碼有2隻蛋🥚而且撈麵份量唔少👍講真,CP值超高,我會繼續支持🙏
火腿炒蛋撈麵🍜$10🤩

講真,CP值超高,我會繼續支持🙏
2018-10-09 1114 瀏覽
今天下午要工作,正值午餐時間,想起這裡有間餐廳很久沒有光顧,便吃個午餐。豉椒肉片炒炒麵$42,包湯和茶。豉椒肉片炒炒麵$42,麵算香脆,鑊氣十足,香味亦夠,可以下次再吃。
豉椒肉片炒炒麵$42,包湯和茶。

2018-09-19 677 瀏覽
轉角位的中式菜館,家常便菜,選擇眾多,社區飯堂,甜品創新,令人流連忘返!迫不及待先介紹甜品,yummy。非同凡響炸雪糕 $32,厚厚一層酥脆外殼,包裹著冰冷奶滑既雪糕,口感特別,出類拔萃,估吾到一家中式小店既甜品做得甘出色。另一款甜品都吾錯,正宗中式色甜品上加一顆雪球,豆沙鍋餅加雪糕$28,金黃香脆薄皮,甜度剛好既豆沙,即叫即炸,熱燙炙口,非常上火,但好食吾理得甘多。食左好幾道菜,鐵板黑椒咸豬手$110必試,份量十足,燴得軟化,豬皮黏稠膠質,入口即溶卻不油膩,不過黑椒重手啲就完美!仲有砵仔焗魚腸$88,買少見少,魚腸肥美,冇魚腥味,食落有嚼口。

• 非同凡響炸雪糕
2018-08-14 2311 瀏覽
霎下眼,一星期很快過去,大姨媽一家明天就要回去了。按照慣例,離別前一天和她們吃頓飯,當成餞別宴....地點由我選。想來想去,發現這裡也頗適合。原因在於其價錢經濟,而且食物也相當不錯....唯一一樣不好是用餐環境是頗為迫狹的,但我們一眾人對此一向不太介懷,但求東西好吃,大家談得高興,就可以了....上一次和太太來,只得兩個人,能吃能點的相當有限。今次一行十多人,實行掃餐牌可也....先來一份燒腩仔。用的確定貨真價實偏肥帶膏脂的腩仔。肉醃得頗鹹,用來空口食可能不行但送飯就剛啱好;皮厚之餘相當鬆化且脆口,有部份更燒至帶焦香,不過又有一兩件則有點over,燶了....大良炒鮮奶是考師傅牌之作。鮮奶儘管奶香不濃但勝在炒得滑溜沒見焦及黏底,而且最重要是不見過油。在此小館能食到如此水準的炒鮮奶,是有點out of expectation....茶燻雞更是獲得一向奄尖的太太大讚。儘管雪雞肉弄出來近骨位的血水多了點有些礙眼,但無可置疑的是肉與皮皆滿載著茶香非常突出。個人認為,其煙燻茶香,是做得比"得龍"的太爺雞更好....焗魚腸做得不過不失,蛋面烘炸得焦脆熱騰騰,魚腸沒有太大異味,舖面的碎油條圈也是脆卜

焗魚腸做得不過不失,蛋面烘炸得焦脆熱騰騰,魚腸沒有太大異味,舖面的碎油條圈也是脆卜卜的。缺失是陳皮味及香不太濃.....

琵琶豆腐樣子工整炸得乾身不油,豆腐軟滑之外入口有一咲濃澴的臘味香。基本上不用醮那個濃而帶稀的醬汁都已不俗....

少了椒絲的腐乳炒通菜雖少了惹辣但味仍然濃烈。菜大大條不見有渣,有火喉....

到了現在,我對這兒的菜都說盡好話,不過接下來的兩道,小弟就要彈一下....

眼前的咕嚕肉,是我近來食過最差的 ---- 獻杰如漿糊;皮已軟淰一點都不脆口;肉儘管不柴但仍是太瘦欠脂香。基本上一道難吃的咕嚕肉有的元素,它都齊備了....

椒鹽鮮魷的致命傷的是外層炸皮厚如綿襖又"鬆pau pau"的。所以儘管魷魚肉不韌還蠻軟熟的,椒鹽亦調得頗惹香,但對我來講,仍是不合格....

再來的兩道,水準就回歸正路了....

將一大條比目魚起雙飛後再炸到脆,最後舖上大量彩椒粒及炸蒜便成了這道招牌蝴蝶魚。魚真的炸得非常香脆可口,脆得就連骨都可以食埋的,而肉則仍舊保持到嫩滑。用來送酒,確是一流....

這個欖菜蜜糖骨,經走油後肉仍維持外脆內軟,蜜糖醬汁甚惹甜而欖菜量亦足,同是不折不扣的送飯王....

想不到這兒還有甜品可點的。炸雪糕在這一類街坊小菜店內確是甚少見,在熱熱的炸皮內藏著凍冰冰的雪糕,這冰火效果當然甚得一眾小朋友的青睞;比較大人口味的有滬式的豆沙鍋餅伴雪糕。前者沒想像中的肥膩,豆沙饀也塞得滿滿的....

大姨媽一家吃得滿意,這才是最重要。完餐後走出門口,大家互相擁抱,又不知何時才能再見了....
2018-08-12 737 瀏覽
朋友住紅磡附近,今日嚟搵佢食飯,佢就推介呢間~非凡小廚,主要都係食小菜為主,係有冷氣嘅大排檔。 朋友之前已經試過,話呢間餐廳小炒鑊氣好夠,味道都唔錯。所以我哋四個人,就叫咗四個餸,價錢都唔算太貴,座位方面~就有少許窄,但都ok嘅。晚市繁忙時間都冇趕人走,但你見到出面有人等位,都唔好意思食完走啦。叫咗涼瓜炆倉魚,涼瓜炆火腩(大家變咗涼瓜控), 椒鹽骨同椒鹽軟殼蟹(椒鹽系列)上菜速度都快,樣樣都熱辣辣,味道夠重,三五知己嚟食都唔錯。
叫咗涼瓜炆倉魚,涼瓜炆火腩(大家變咗涼瓜控
), 椒鹽骨同椒鹽軟殼蟹(椒鹽系列)
上菜速度都快,樣樣都熱辣辣,味道夠重,三五知己嚟食都唔錯。

2018-07-03
2018-07-08 486 瀏覽
食過幾次呢間餐廳晚市小菜都中規中矩。但今次去食午餐真係差到爆,點左個海南雞飯加凍檸茶小甜。黎到個湯凍過凍飲,海南雞唔係油飯雞肉普通,凍檸茶無走甜,個醬仲附送埋膠紙,同樣既菜分兩格裝 😨對呢閒午市表示失望
食過幾次呢間餐廳晚市小菜都中規中矩。
對呢閒午市表示失望
2018-05-08 427 瀏覽
開開心心食預祝母親節飯,被店員氣個半死。已經食過幾次,知道叫蒸飯需要提早叫,但年輕男員工話:幾時叫都得,唔駛提早。當然,我地梗係唔信,問另一個中年女子員工當然叫我地提早,所以我地好快就先叫左個蒸飯,再慢慢叫其他小菜。叫曬餸,開開心心等餸來,半小時後餸才來,都無問題,來左就食。要讚的係,蜜糖骨同炒牛肉係好好食^^但,4碟小菜都食左大半,蒸飯距離落單已經45分鐘,當中我地問過幾次,幾次都話蒸緊。之後,見到男年輕員工同中年女子員工將蒸飯送左去某一枱比我地遲來的枱,我地再問都係講蒸緊,又發現個枱的蒸飯搬左去第二枱,我地再問,疑似老闆的女子先話「原本係佢地家蒸飯」。真係呆左!佢問我地,翻熱俾翻我地,或者用10分鐘再蒸過一籠俾我地。我地真係唔敢要,籠蒸飯在10分鐘內搬左兩枱,無論翻蒸定蒸過(蒸新一籠用10分鐘,咁我45分鐘等左咩),似乎都係同一籠。最後,去埋單,我問:你地新接手?同以前好唔同。佢話接左一段時間,但員工係番左幾日,自己俾緊時間訓練。我話你用我地的時間去訓練,我地等左45分鐘。佢回我話我地已經盡量解決,提出解決方法,咁你地最後都唔要籠飯。其實,我需要既,只係你地真心的道歉,唔係就咁講句
開開心心食預祝母親節飯,被店員氣個半死。
要讚的係,蜜糖骨同炒牛肉係好好食^^
真係呆左!
佢問我地,翻熱俾翻我地,或者用10分鐘再蒸過一籠俾我地。
最後,去埋單,我問:你地新接手?同以前好唔同。
佢話接左一段時間,但員工係番左幾日,自己俾緊時間訓練。
我話你用我地的時間去訓練,我地等左45分鐘。
其實,我需要既,只係你地真心的道歉,唔係就咁講句:唔好意思,然後就離開。
唔係講提出解決方法就無事,因為,我地真係用左45分鐘去期待籠飯。
新員工要時間適應我明白,但作為上級(老闆)用咩態度對客,而佢地的回應令我地全家都非常唔開心。

如果出去食飯,有人在你等左45分鐘後同你講我地員工新所以做錯,老闆自己都俾緊時間佢地個陣,我會好羨慕個員工,但以後都唔會去呢間餐廳。
2018-05-08
母親節
2018-05-08 337 瀏覽
個厨子真是要炒佐佢,120元粉絲蒸蝦, 又黴又臭 都可以拎出嚟 畀客人食, 離曬譜。 片皮鴨 仲誇張 面皮一碟細嘅數埋都唔夠12塊,二食牙菜炒鴨肉少到仲要比 炸粉絲 long底,收人2佰幾。
2018-03-13 411 瀏覽
見到小店最近被OpenRice提名,我都黎過呢度食早餐/晚餐好多次,所以特登寫番個食後感畀大家參考。早餐時,佢哋有個叻沙麵係我每次都必食嘅!今次見到佢哋新出咗炸魚柳,好想試吓,但又抵抗唔到叻沙麵嘅誘惑,所以將西式早餐加錢加叻沙麵底... 好好味!大滿足呀!如果過開黎土瓜灣,一定要試吓呢間小店,老闆真心把食品做到最好。下次再寫吓佢哋嘅晚市招牌菜!

。下次再寫吓佢哋嘅晚市招牌菜!
叻沙麵
叻沙麵
2018-02-25 543 瀏覽
今晚試了這間入圍open rice優秀開飯熱店的「非凡小廚」,菜牌上有很多有特色的小菜,點了幾道都很滿意。黑金蜜蝦球,大大只炸蝦球上面加上黑松露醬,味道特別而且有新鮮感,有別於一般的蜜糖炸蝦球,原來是此店皇牌菜。甜豆百合炒蘭花蚌,看似普通但其實好少食到蘭花蚌,而且炒得好爽口。還有「咸水鴨」及「米湯浸豆苗」都是看似普通但就是與一般的小菜館不同。特別要讚生炒臘味糯米飯,糯米飯軟硬度炒得恰到好處,最難得非常足料,一般食店都是將臘味切細粒加在糯米飯,但非凡小廚是大大塊臘肉臘腸的,好有誠意👍
  • 黑金蜜糖蝦
  • 生炒臘味糯米飯
2018-02-23 316 瀏覽
材料新鮮,用心制造,服務親切。厨藝非凡,味道適中。在店內感覺很舒適,舆朋友,家人,聚會必定首選。食物是用心制造,咸甜適中,多完化食物提供選擇,是一間平,靚,正食店。
  • 羊腩煲