2019-10-02
上次座近門口, 因見到太多人等位, 食得有壓力, 未能細味; 今次早啲嚟, 餐廳裡只有幾檯客. 知客帶我們進內, 原來內裡很大的. 喜歡它的裝修, 木傢俱加特色地磚, 有種古典味. 侍應多數是操流利英語人仕, 反而能說廣東話的好似不多. 它有2款餐牌, a la carte (自選) 或 set (2人套餐).由於我們不太餓, 還是從a la carte裡選, 意式炸番紅飯球, 海鮮拼盤, 貓耳朵麵, 加杯紅酒.第1次食意式炸飯球, 當送來, 相機食先, 即刻動手又動口, 先唔點醬, 一啖咬開, 內裡熱騰騰的, 仲有流心芝士, 之後來一口點醬, 味道更出(香濃芝味). 炸飯球沒有想像的黏, 咬開時會散開, 原來芝士不會有黏效果.海鮮拼盤勾起在意大利的餐飲回憶, 這裡跟那裡都近似, 又係用紙吸油墊底, 有切件檸檬, 有點醬. 那次我在海邊城市, 所以海鮮都比較大, 不過這裡價錢就相對貴好多. 個人覺得大部分意式粉/麵都係一樣, 除非唔同顏色的, 而唔同名係因為形狀嘅分別, 由於未見識過貓耳朵麵, 我們抱著試吓咩嚟心態去點,形狀似唔似貓耳朵? 反而我覺得似肚臍. 味道呢? 有 al den
個人覺得大部分意式粉/麵都係一樣, 除非唔同顏色的, 而唔同名係因為形狀嘅分別, 由於未見識過貓耳朵麵, 我們抱著試吓咩嚟心態去點,形狀似唔似貓耳朵? 反而我覺得似肚臍. 味道呢? 有 al dente 口感, 汁比較杰, 好快已有飽肚感.
最後, 點了 tiramisu 作結尾. 這裡的賣相比較特別, 第一次見用杯的, 以為送錯來, 但知道panna cotta 唔係咁. 雖然賣相跟平時見嘅唔同, 味道是一樣的, 應該話更似意大利嚐到的. 個人比較喜歡港版口味.
如果胃口夠,叫2人餐的確比較經濟,因為我們今次2頭盤+1主菜+1甜品份量已很足夠。