2020-10-27
今日係我老公帶我去慶祝一週年的日子,我唔知道佢帶我去邊間餐廳,但竟然擇左我好耐之前提過佢地有小皇子Tea Set(雖然完左好耐😂😂)既仙后餐廳。一坐低就有一張Menu在枱面,選擇唔多,所以都係叫左套餐,再加兩個小食在我地擇完水再過左幾分鐘後就有位女侍應,同我地介紹餐牌同酒水,感覺到個位同事傾餐牌可以的,不過幾抗拒同我地傾關於酒的安排(例如單點或支裝),不過到最後我地點左佢推介既house champagne同一杯我曾經飲過唔難入口既紅酒。其實我覺得Menu背後嘅設計幾好,但都未睇到已經在點完餐就收左,我太慢了😔在位侍酒師倒緊酒既時候都有種好急既感覺,好似想快d倒完就走,在用餐中途佢都有不停咁幫我地refill 酒,在其中一次,都有問過下問題,但好似都唔係好想點解答,只係想急急咁講完就走,又或者只係我錯覺🤔其實兩個前菜其實用料好好,味道都唔差的,但我地都唔係太明白點解要落咁多橄欖油,好似沉住個前菜,個菜一落枱都有個女仔拎住支黑胡椒問我地要唔要?👍🏻跟住到呢兩款前菜,冇咩驚喜,不過不失🤓在上湯前,我問左一問個女仔,應該係散工,我問點解隔離枱有個包?跟住先發現原來冇俾到我地😅個湯係我咁多個菜
跟住到呢兩款前菜,冇咩驚喜,不過不失🤓
個湯係我咁多個菜,認為最好的😀
呢個主菜其實好食,但因為佢地收左餐牌,我同老公都在食馬鈴薯團食到有陣酸酸既味道,咁我地就開始估係咩黎。
問一問左個女侍應,佢應該唔清楚,就幫我地問左個男侍應,跟住眼見佢轉左個圈,佢就話係有落酸既汁襯托返個帶子,佢仲開始用一個tone 去講解左幾句,個下其實我估個女侍應get 錯我地係投訴,話俾男侍應知,所以我諗佢係用應付既心情黎回應的。
咁當我地都知道點解會酸,咁我就話,「明白了,其實我地只係想知係咩黎」跟住男侍應就答左句類似係咁,我都係盡責任咁話俾你知,唔知點解,其實個下聽落係有少少唔舒服的,但冇再深究了🙈
經過頭先個件事,我其實已經唔想再同侍應們講d咩,不過最後係我發現,我叫Medium 既牛柳,其實係煮左做medium rare 或者可以用Rare黎形容😅因我唔想係呢種日子有咩發生,當時就冇出到聲,但我都係好努力咁食到一半就算了
最後就係引導到我寫食評既原因,我在其他既枱落甜點既時候,侍應都會好主動地拎相機,但我地甜點一到枱,連餸名都冇講,個女侍應就好急咁行開左😢,我有試過舉手,但放棄左,因為好似阻住佢地侍應們傾計趕收工,最後等隔離場既戴眼鏡女侍應做埋野,舉手叫佢黎幫手影相
我相信應該唔會有下次