2023-05-12 2219 瀏覽
今日去咗呢排好火紅嘅愛文生大排檔試下佢哋啲鑊氣。😋其實今次都唔係第一次去食,因為細個一直喺深水埗長沙灣長大,所以讀書時期都去過食好多次,但當然當其時就冇而家咁紅啦。今次係平日夜晚6:15到,都已經要等位,好彩等得唔算耐,大約5分鐘之後就有位,因為得兩個人嘅關係,所以可以嗌嘅餸菜唔算多,我同另一半最後就嗌咗其中廚師推介嘅呢三樣:1)琵琶豆腐 ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)銀山砵酒鱔球 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)什菌菇扒油麥菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️老實講,比起以前黎食,感覺上係退步咗,銀山砵酒鱔球嘅味道好奇怪,好咸但又帶點苦味,話就話鱔球,但啲鱔極其量叫鱔片,稱唔上鱔球,正正因為佢薄身,所以啲鱔都有啲老,肉質有啲「鞋」,亦唔太食得出鱔味。琵琶豆腐本身就從來冇食過,上到枱先醒起係將豆腐撈埋啲魚肉攞去炸,可能係我自己接受唔到,覺得反而令到豆腐嘅味道無咗,但整體唔算話差。到什菌菇扒油麥菜係全晚最好嘅餸,蠔油味同啲菇味都好足夠,而油麥菜亦都炒到恰到好處無出水。最後埋單$34x,你問我去愛文生食,其實最主要都係食返佢地道文化,熱鬧同埋成班朋友吹水。亦都因為俾內地人棒紅咗,所以基本上都要等位,但反而就好

1)琵琶豆腐 ⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2)銀山砵酒鱔球 ⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

最後埋單$34x,你問我去愛文生食,其實最主要都係食返佢地道文化,熱鬧同埋成班朋友吹水。亦都因為俾內地人棒紅咗,所以基本上都要等位,但反而就好似冇咗以前個種嘅親民感覺。
2023-05-11