2017-12-22 326 瀏覽
碧綠翡翠拉麵 HKD78。青bb嘅一兜嘢 諗返起tvb美女廚房班藝人整嘅暗黑料理 點知真係有餐廳整用綠色做主題嘅主菜 唔理佢伏唔伏都有心癮想叫來試下(雖然有細到大啲人都同我講好奇心害死貓。 問返侍應先知原來係菠菜豬骨湯底 雖然個人唔係太好菠菜 但已經好冇腦咁落咗單。由於嗰陣時間最好早 都係五六點左右 所以全餐廳得我一個客 而餐廳有一個開放式廚房 未上枱已經聞到陣燒烤味就開始有啲期待。 一上枱就睇得出餸菜嘅分量好大方 冇欺場感覺 如圖帶子有三粒 一大塊叉燒 有啲木耳絲 黑飛魚子同埋蟹子 仲有拉麵嘅常菜 溏沁蛋同紫菜。先食曬d魚子(因為驚食食下沉咗底 就好難撈返上嚟食 分量都唔少 用隻羹連埋啲湯放落個口度 口感綿密 甚少機會係熟食魚子 我幾鍾意呢種食法。帶子有驚喜 表面輕輕燒過搞到香味出曬嚟 不得了!外酥內軟 吞入個肚。紫菜就冇乜嘢好講 其實係紫菜浸入碗湯嘅嗰部分都淋曬 上面就少少咸 卜卜脆 都係拉麵必有嘅裝飾品嚟 至於糖心蛋都係冇乜特別嘅地方。至於叉燒 多肥少瘦 顏色好睇 同帶子一樣香味十足 咬起上嚟好柔軟 not bad!。但係比較叫人斟酌嘅地方曬碗湯 碗湯嘅味道比較淡 就係食麵嘅時候
碧綠翡翠拉麵 HKD78
。但係比較叫人斟酌嘅地方曬碗湯 碗湯嘅味道比較淡 就係食麵嘅時候的確會食到唔少菠菜蓉(高纖 所以都可以話係真材實料嘅 但係餸嘅味道都係偏濃 所以就會顯得湯底冇好咁精彩 但坐喺我對面嗰個就認為 碗湯淡淡地都係為咗鍾意食菜嘅人而設 如果唔係都唔會特登叫蔬菜湯底
。個人唔係太鍾意 但客觀d描述 就咁飲湯係會有啲豬骨味 菠菜味唔太覺 食麵嘅時候就真係冇乜味道 健康!三文魚腩刺身 HKD48
。除番開都一舊12蚊 突然好想食~刺身 所以就買咗嚟食.
。間唔中一兩日有冇所謂嘅 對於我呢啲窮L 平時食爭鮮都唔平啦係咪先😊😊