2018-02-10
日本菜永遠都唔會吃厭,早前就跟男友走到尖沙咀一間樓上的日本料理~中午時段座位都已經十分爆滿,我們都等左一陣子先有位!安排坐到酒枱,可以看到師傅即場製作,真係好正!中午這裡都有唔同款的午市定食,由HK$68至HK$138不等~師傅就即場安排左幾款不同的新鮮食材俾我地!日本厚岸蠔超大隻的生蠔,本身我跟男友對於蠔就沒有太大好感,不過見到佢差不多大過手掌,脹卜卜的樣子當然要試一試佢啦!加一點檸檬汁可以減去一點腥味,配上獨特的生蠔醬汁,咬落去十分Juicy多汁,十分新鮮,食到海水味添呀!打破左我地一貫對生蠔的睇法呀!雜錦刺身沙律佈滿雜錦刺身的日式沙律顏色十分繽紛,分別有三文魚、油甘魚、蟹籽、八爪魚、吞拿魚、帆立貝等等,上面有一原個日本進口的新鮮蕃茄,十分鮮甜,好似食水果咁鮮甜!雜錦刺身切成一小塊,不同的刺身有著不同的口感,配上新鮮的沙律菜,加上微酸的沙律汁,十分開胃,這碟非一般的沙律十分美味!貝類刺身拼盤這盤貝類刺身拼盤太震撼了吧~當中有兩款分別是粒貝及活北寄貝~值得一讚是師傳的刀功,每片都切得很薄身,貝類都十分爽口彈牙,口感十足,而且肉質十分新鮮,不用沾上醬汁都已經很鮮味!磯燒鮑魚最後就是原隻
安排坐到酒枱,可以看到師傅即場製作,真係好正!
師傅就即場安排左幾款不同的新鮮食材俾我地!
日本厚岸蠔
雜錦刺身沙律
貝類刺身拼盤
磯燒鮑魚
最後就是原隻迷你磯燒鮑魚~
師傅附上味道比較濃郁的蟹膏,因為本身鮑魚沒有任何調味,配合一下濃郁的蟹膏味道剛剛好!
題外話/補充資料:
後記:
整體食材十分新鮮,即叫即製,食到日本的味道,所以貴一點也覺得十分值得一試!