2017-11-12 40 瀏覽
秋意漸濃,最好就係約埋三五知己一齊打邊爐。朋友喺長沙灣返工,話附近有間唔錯嘅火鍋店,於是一行四人相約放工後去打邊爐。七點去到,已經接近滿座,好彩一早book左位。前菜:炸三文魚炸三文魚係餐廳送嘅餐前小食,開頭以為會好乾同鞋口,但點知完全唔會之餘,仲十分甘香,係一個唔錯嘅佐酒小吃。火鍋湯底選擇多,足足有22種鍋底任君選擇,總有一款啱心水。我地最後揀左人氣鍋底-魚翅花膠雞湯鍋。奶白色湯底,入面係滿滿嘅雞件,十分鮮甜。魚翅花膠分開上,開頭擔心花膠要煲好耐先淋。誰知大火一滾就食得。花膠軟身又彈牙,吸收曬雞湯嘅甜味,yummy。頂級手切鮮肥牛牛肉切到厚薄適中,都幾大碟,食落嫩滑多汁,牛肉味濃郁,雖然要$298,但係物超所值。韭菜餃韭菜餃係自家製,大大粒,皮薄餡靚,韭菜好新鮮,唔會有草腥味,入面仲加左肉末,木耳加強口感同鮮味。魚皮餃又係大大粒,每粒都漲卜卜。外層魚皮厚薄得宜, 內餡飽滿肉質鮮嫩, 食落唔會得舊魚皮嘅感覺。即炸響鈴卷$38上台仲係熱辣辣,咬落酥酥脆脆,完全無油溢味。必食之選。蝦滑拼墨魚滑賣相十分吸引。全部都係手打,食落口感彈牙鮮甜無比。粟米不得不讚佢個粟米,粒粒飽滿,清甜多汁,幾飽都
七點去到,已經接近滿座,好彩一早book左位。

前菜:炸三文魚

奶白色湯底,入面係滿滿嘅雞件,十分鮮甜。

頂級手切鮮肥牛

韭菜餃

魚皮餃

即炸響鈴卷$38
上台仲係熱辣辣,咬落酥酥脆脆,完全無油溢味。必食之選。

蝦滑拼墨魚滑
賣相十分吸引。全部都係手打,食落口感彈牙鮮甜無比。

粟米
不得不讚佢個粟米,粒粒飽滿,清甜多汁,幾飽都要食多件。

整體餐廳質素佳,食物新鮮,火鍋湯底出色,係秋冬暖笠笠之選。