2017-01-10 335 瀏覽
同屋企人嚟咗中環安蘭街18號嘅禮賓傅。lift門一打開,就見到中式佈置嘅玄關。入面嘅裝修貴氣又新潮,水晶吊燈令個環境更錦上添花。另一邊牆身就用咗香港嘅懷舊照片做裝飾。餐牌第一頁係餐廳嘅簡介,指出大廚鍾建良先生曾經晌禮賓府工作,餐廳名為禮賓傅除取其諧音,亦有「細意款待」同「廚師」之意。而家就算係我等平凡人,都能夠晌呢度試試大廚精心炮製嘅菜式。羊城鴿鬆,用咗櫻桃蘿蔔、菊花同辣粉襯托。鴿鬆即係切粒鴿肉,仲加咗花菇、馬蹄等等炒香而成,用生菜包住,再淋少少甜醬一齊食,口感爽脆惹味。百花釀蟹鉗,碟上灑咗啲花蕊,賣相滿分。吉列外皮炸得酥脆,咬開後打成起膠嘅部份好彈牙,中間仲清楚見到幾完整嘅蟹肉,蘸少少紅醋嘅話好似減咗啲油炸帶嚟嘅熱氣感。蟲草花冬瓜燉水鴨湯,呢款係當日嘅師傅精選燉湯。燉湯色澤濃郁,同埋比一般嘅老火湯仲能夠保留食材原味。燉盅造型好似樹幹咁,入面除咗蟲草花同冬瓜,仲有花菇提味,水鴨就幾羶香討好,湯味鮮甜,同埋有滋補潤肺嘅功效。香煎石斑配雙色蒸蛋白,器皿係半圓玻璃樽,再加幾朵食用花點綴,起初我仲以為係甜品嚟。黑松露醬令香煎石斑更顯馥郁,蒸蛋白分咗兩層,上層嘅紅色嚟自紅菜頭汁,下層就係原味蛋白
同屋企人嚟咗中環安蘭街18號嘅禮賓傅。
lift門一打開,就見到中式佈置嘅玄關。
入面嘅裝修貴氣又新潮,水晶吊燈令個環境更錦上添花。
另一邊牆身就用咗香港嘅懷舊照片做裝飾。
而家就算係我等平凡人,都能夠晌呢度試試大廚精心炮製嘅菜式。
羊城鴿鬆
百花釀蟹鉗
蟲草花冬瓜燉水鴨湯
香煎石斑配雙色蒸蛋白
香煎石斑配雙色蒸蛋白,器皿係半圓玻璃樽,再加幾朵食用花點綴,起初我仲以為係甜品嚟。黑松露醬令香煎石斑更顯馥郁,蒸蛋白分咗兩層,上層嘅紅色嚟自紅菜頭汁,下層就係原味蛋白,食落有蛋香,滑溜唔嚡。
蝦醬芥蘭煲
蝦醬芥蘭煲,原個砂鍋咁出場,熱辣辣、嘶嘶沙沙咁,拎緊嚟時已經香氣撲鼻,芥蘭煮得軟身但仍然有啲爽脆感,蝦醬就香口得來味道啱啱好唔太鹹。
五味炸子雞
五味炸子雞,清遠雞雞皮炸得薄脆,雞肉極嫩滑有油香,但對女仔嚟講肥脂好似多咗少少少少少。
五味炸子雞
佢之所以叫做五味,其實係指嗰五款醬汁,蘸嚟食嘅話就有唔同感覺。逐一蘸少少嚟試試,洛神花醬,輕甜、可以減去雞肉嘅膩感;藍莓醬,稍甜同有果香;南乳醬,濃稠而較重口味;龍井淮鹽,鹹香中有少少茶味;鮮檸檬汁,清新同埋有清一清味覺嘅作用。

五者之中我哋都比較鍾意洛神花醬,味道溫和,同雞肉都幾夾。
香港炒飯
香港炒飯,配料有蝦乾、叉燒、鹹蛋黃、欖菜、蔬菜粒、香蔥等等,飯炒得粒粒分明,油份可接受,啱啱好沾晌米粒表面,係一個既豐富又美味嘅炒飯。
蛋白杏仁茶
蛋白杏仁茶,平時好怕飲比較假味人工化嘅杏仁茶,好彩佢香甜討好,杏仁仲可以養顏,當中仲加咗蛋白花增加咬口。

嚟之前以為係食舊派中菜,估唔到菜式會係內外兼備,味道令我滿足之餘又夠美觀吸引。服務就媲美西式嘅高級餐廳,入座時侍應會幫食客拉櫈同埋放餐巾,又久唔久走嚟加水收碟等等,整體嚟講係一次唔錯嘅體驗。
羊城鴿鬆
蟲草花冬瓜燉水鴨湯