2019-01-23 73 瀏覽
星期日的中午, 同朋友在中環行街shopping, 在雲咸街街口, 見到一間steak bar的餐廳, 裡面有唔少食客正在嘆午餐, 頓時都感覺好肚餓, 費事四圍搵餐廳醫肚, 不如就呢間啦!座低之後看Menu, 有牛扒, 羊扒, 魚, 等等的選擇, 仲有各類腸仔拼盤, 仲有, 薯條都是可以shake shake的, 仲可以加芝士在薯條上面, 哇, 樣樣都好吸引, 好多款都好想食, 但胃只有一個, 於是我選了個最想食的石燒薄切牛肉, 而朋友就選了吉列炸牛扒, 我們倆人行街行都勊, 可以一邊抖下一邊慢慢歎個午餐, 非常寫意.好快, 我個石燒薄切牛肉來到我面前, 仲有個用火韾住的小石爐, 上面的一小塊牛油正在慢慢溶化, 套餐當然唔少得主角薄切牛肉, D牛肉雪花均勻, 一片片鋪在碟上, 仲有一碗沙律菜, 裡面有番茄仔, 有羅馬生菜, 有火箭菜等等, 看上去非常新鮮, 仲有一塊很精緻的麻醬豆腐, 仲有一碗撒了七色味粉及紫菜碎的日本米飯, 整個套餐看上去非常吸引.首先當然是食咗個沙律啦, 放了少少醋的沙律酸酸甜甜, 食在口中索索聲, 很是開胃. 食沙律的同時, 我放了一片薄切牛肉在石爐上煎, 小小的

首先當然是食咗個沙律啦, 放了少少醋的沙律酸酸甜甜, 食在口中索索聲, 很是開胃. 食沙律的同時, 我放了一片薄切牛肉在石爐上煎, 小小的石爐溫度都幾高, 牛肉放在上面煎到吱吱聲, 很快可以返轉牛肉的另一邊再煎, 同時都聞到牛肉香, 煎好了的牛肉片點上少少店家自製的豉油, 再連同有七色味粉及紫菜碎的飯一齊送入口, 哇! 超級好味道! 有飯香, 有紫菜的鮮, 有牛肉濃郁的肉味, 味道好夾, 食到令人欲罷不能!

慢慢煎, 慢慢食, 一整個套餐我食到干干淨淨, 好食!朋友話他那份吉列牛都好好食, D牛質好林, 有肉香,下次來我再都要食吉列牛!