2018-01-18
話咁快到左1月中,仲有一個月又新年,好快又一年開始約定D朋友食飯,因為朋友囤子都幾多,有D唔太熟既都係約早小小,今日就去左朋友屋企食飯我地一早係附近餐廳訂左盤菜,特登早一星期訂,驚趕唔切放工拎完個盤菜就過去10人盤菜都幾大份,個樣幾靚,倒埋個汁開始煮熱仲吸引煮果陣已經香噴噴,好惹味開始熟曬,可以食啦,大家鬥快搶鮑魚,爭小小搶輸呀鮑魚大隻之餘,味道亦鮮味十足,面習薄薄的膠質証明是上等材料,沒有偷工減料咬起來相當有質感茄汁大蝦亦是鮮味濃郁,蝦肉部份肉質嫩滑,茄汁的味道亦都無掩蓋蝦肉的鮮味,相反為蝦肉增添了味道芋頭扣肉簡直是今晚最大的誘惑,味道相當好,吃了後卻又很飽肚,而且食左後一定會長肥,但又不能放棄不吃,令人又愛又恨芋頭也是用上較高級的食材,咬起來沒有平常的苦味,反而有小許芋頭香,再把扣肉夾起來一起吃,味道相當邪惡今晚食得非常飽,第一次咁鍾意食盤菜
我地一早係附近餐廳訂左盤菜,特登早一星期訂,驚趕唔切
放工拎完個盤菜就過去
10人盤菜都幾大份,個樣幾靚,倒埋個汁開始煮熱仲吸引
煮果陣已經香噴噴,好惹味
開始熟曬,可以食啦,大家鬥快搶鮑魚,爭小小搶輸呀
咬起來相當有質感
今晚食得非常飽,第一次咁鍾意食盤菜