2018-07-23
蟶旨有好多種,QT見最多係細細長長超薄殼同大大長長嘅蟶旨皇,我都係第一次見外型甘可愛嘅蟶旨😝肥又短但又卜卜肉甘,原來依種蟶旨係莆田嘅特產「哆頭蟶」,因為地理環境因素而養成其特別短小但超級肥美!肉身係比一段嘅多肉厚身。而且平時食開都係豉椒炒或者蒸溶清蒸!QT都係第一次食好似花雕醉雞翼甘做法嘅蟶旨🤯 意想不到地融和同好味!熱食就食得多喇,估唔到以涼碟甘整甘食係正話熱食,我一個人食20隻都冇問題🤣 我想講呢依間餐廳對煮蟶旨都有一手!有成6法方式去煮,種種都令QT眼界大開👍🏻 不得不提仲有一種食煮、就係鹽焗蟶旨,口感會由爽身帶汁因爲鹽嘅關係轉為干身而且梅香😍食落會有dd 似食淡口咸魚或金蠔嘅feel! 除左蟶旨大家都要try try 佢地嘅黃花魚!看似簡單卻不簡單,要知蒸魚浸魚一向係一門難控制嘅學問,要蒸浸到魚肉岩岩好熟,微微痴骨就係最好食!皮肉不散而嫩滑!以最平凡嘅薑片煮~ 去除左腥味又不覆蓋魚本來嘅鮮味!入口有溶掉之感👍🏻最後黎碟飽肚嘅,你以為佢係普通米粉?錯喇 !同樣係莆田得產!企出晒夠米簡味重!滑而絲絲幻細!米粉好都要煮得好先唔浪費食材!當中炒米粉係油!火!水嘅控制的確考功夫,要炒到夠
最後黎碟飽肚嘅,你以為佢係普通米粉?錯喇 !同樣係莆田得產!企出晒夠米簡味重!滑而絲絲幻細!米粉好都要煮得好先唔浪費食材!當中炒米粉係油!火!水嘅控制的確考功夫,要炒到夠香不油!不糊!仲要配料炒得均勻!依間餐廳就正正做到!