2011-08-02 10 瀏覽
以前去外地旅行,認識咗個台灣人,不過依家都少咗聯絡,但咁啱佢同太太、一對仔過嚟香港旅行,雖然係自由行,由於佢哋已經安排好晒行程,所以叫我唔使特別陪佢哋,不過咁耐無見,食番餐就唔少得架喇!問咗佢哋喜好,都係就番兩個細路,想食啲惹味嘅嘢,所以,就揀嚟Tony Roma鋸吓扒,食吓燒肋骨!星期六嘅晚上,好多客人,我哋遲到咗幾個字,都盡量等我哋嚟俾枱我哋,安排坐晌入門口左邊較入嘅馬蹄形座位,比較靜焗少少,方便傾偈!點菜就由我發辦,全部都係香口嘢,而且比較多肉,希望佢哋食得開心。先嚟啲免費法包,配香草牛油,法包只係暖暖哋,包面脆但包身稍硬,未夠軟熟,而香草牛油軟滑帶有陣陣香草味,加番少少分。熱身完,好快就上其他菜式。不過,事後見啲細路好鍾意食啲法包,所以再麻煩啲店員嚟多一份,但係叫咗好幾次,三催四請先拎到嚟,大佬我哋都叫咗好幾樣嘢啦,唔係以為貪你啲免費法包啩!燒雞凱撒沙律凱撒沙律做底,加一塊烤雞胸。個凱撒沙律就幾好食,沙律菜夠凍又爽甜,灑滿芝士碎,沙律汁亦很有層次,唔係得個酸字。烤雞胸雖然大大件,燒得個樣幾靚,但都係嚡咗少少,不過,雞胸已切好一小件一小件咁,方便食用!香脆三文魚春卷其實無咩特別,

燒雞凱撒沙律

香脆三文魚春卷
其實無咩特別,只係以三文魚做餡嘅炸春卷,一客4件,但每件都幾大,況且餡料十足無欺場,啖啖三文魚肉,最精彩係跟春卷個醬,帶有濃厚嘅芝士香,再配伴碟嘅酸青蘋果條,伴住咁食令你覺得去去油膩
燒肋骨配烤雞
嚟到有少少打個突,因為烤雞原來是一隻燒雞脾,仲係隻右脾,如果唔係有啲烤過嘅坑紋,仲以為俾咗隻鹵水雞脾添。燒豬肋骨成尺咁多,有8件之多,唔使多講,濃香惹味嘅燒烤醬,肉地鬆化嘅豬肋骨,兩者最合拍,大啖大啖咁食,果然好好味,保持上佳水準。至於隻燒雞脾都OK,幾入味,但同條肋骨比,就差咗兩皮。伴碟仲有麥記薯條同酸椰菜絲,前者同麥記食開無分別,後者酸香醒胃。
燒肋骨配牛扒

依個燒肋骨就揀咗搭牛扒,配菜要烚粟米同酸椰菜絲。件碳燒牛扒有少少過火,未至於韌,但可以仲好啲,不過就不得不讚佢肉味濃、肉汁多,配上洋蔥汁,幾正。配菜嘅烚粟米,當然唔及燒粟米香口,但依家烚嘅,食得出粟米很甜!
今晚幾樣嘢都好啱佢哋食,全部清晒,食到啲細路一咀都係油。原來佢哋嚟咗兩日幾,都未坐過叮叮同小輪,所以,就帶佢哋坐叮叮落中環,跟住坐天星過尖沙咀,睇埋IFC、灣仔會展、天星碼頭、文化中心……幾個沿路景點,算係帶佢哋逛過吓啦,哈哈