2016-03-03 1516 瀏覽
朋友熱愛行山露營,知道香港開左間以野外為主題嘅餐廳,就馬上拉左我去食。餐廳一共分成兩邊,入去先會係cafe,迎面有架外國好hit嘅Caravan做廚房,而且仲放左唔少露營帳蓬 行入少少就係餐廳,亦都係放滿左露營嘅用品。同時每張都枱同凳都係木砌成,上面仲放左露營專用嘅熱水壼、鋼杯,餐牌亦都好似地圖咁,真係花左好多心思,令到呢到充滿郊外嘅氣氛 一開始就叫左一個珍珠醋海蝦帶子。份量比較少,整個菜式分左3份,海蝦帶子都煎至微焦,不過同整體味道唔算太夾,幸好有金柚粒中和返苦澀味。帶子大粒而且爽口,相反海蝦肉質就較為硬。但鋪底嘅沙律菜新鮮,無花果仲好香甜,做頭盤都係一個唔錯嘅選擇 由於我地想食多少少小食,所以就無叫主食。但見到有個叫火山薯蓉,個名都幾吸引,就叫左一個。拎到黎,真係有少少失望,因為只係一pat薯蓉埋成山再加少少醬汁,無咩特別 而味道就不過不失,薯蓉熱辣辣,再有少少鹽同蔥花調味,加上醬汁,唔知點解有少少似食小丸子嘅味道。之後叫左個香辣茄蓉點點醬配薄餅,呢個小食真係會食到停唔到口 薄餅係墨西哥粟米餅,整得薄而脆 蕃茄蓉味道濃郁,雖然入面仲加左好多芝士,但係一啲都唔膩

珍珠醋海蝦帶子

火山薯蓉

之後叫左個香辣茄蓉點點醬配薄餅,呢個小食真係會食到停唔到口
薄餅係墨西哥粟米餅,整得薄而脆
蕃茄蓉味道濃郁,雖然入面仲加左好多芝士,但係一啲都唔膩。加埋生蛋撈混之後,成個醬變得仲香滑
不過最正係辣辣地,所以好鬼惹味,入面仲有唔少肉粒!
香辣茄蓉點點醬配薄餅

最後我地仲叫多左個香辣雞翼配藍芝士,個樣有少少似雞脾,但其實係單骨雞翼黎!雞翼烤到皮脆,而且醃得入味,又帶少少微辣。點少少強烈味道嘅藍芝士真係別有一番味道
藍芝士味道夠哂濃郁,真係唔係人人都會接受到。
香辣雞翼配藍芝士

食野當然唔少得叫野飲,見到呢到有好多fresh juice,我地不禁一人叫左一杯,分別係ZenSomething Wild。兩杯入面都有檸檬、蘋果同蜜糖,不過Zen就比較易入口,因為只係加多左牛油果
Zen
而Something Wild就加左芹菜、菠菜,所以會重蔬菜青味一啲。不過兩杯juice都好fresh好清甜,飲完之後仲可以叫多個甜品
Something Wild
睇睇個甜品Meun,見到廚師推介露營麵包布甸,就叫心思思叫左一個。呢個甜品用鐵鍋上,入面嘅麵包好鬆軟,而且蛋香味十足
除左有麵包之前,仲加左吉士、香蕉同黑朱古力一齊焗,所以口感都好豐富!中意滑啲香啲嘅,仲可以加少少淡奶調味。
露營麵包布甸

整體黎講,不論環境定食物,店主都花左唔少心思。香港人平日生活急速,工作壓力又大,不防考慮黎呢到感受下充滿郊外feel嘅餐廳。
香辣茄蓉點點醬配薄餅
香辣雞翼配藍芝士