2020-12-10
又再一次禁堂食嘅前夕,起上環行過曾經無數次經過嘅印度餐廳,多年來一直都想試下,就今次試下先門口雖然細細地,上到樓面發現係極具印式裝修特色嘅餐廳,有吧台,Live Band表演位置,應有盡有老闆係起香港生活左30年嘅印度人,介紹左好岩口味嘅印度菜式🍽<Samosas 雜菜咖喱角/$52>好飽滿嘅咖喱角,內餡有雜豆同薯泥,調味都好唔錯,配埋特製嘅薄荷醬同酸梅醬,同胡椒餅一齊食,唔錯嘅一個前菜小食🍽<Punjabi Pakodas 香炸鮮什菜/$68>一個幾特別嘅素食餅,老闆介紹到係用椰菜,波菜,洋蔥等再用雞心豆粉Mix埋嘅餅,香口又鮮味,仲有好喜出望外嘅香料味,幾特別🍽<Hariyali Tikka 燒醬雞/$88>成晚最好味嘅一道菜,用薄荷醬醃製,再即叫即燒,外表香氣十足,內裡嫩滑無比,比白切雞嘅質感更加滑,老闆話係因為order之後先即刻現燒先有咁嘅滑溜效果,讚🍽<Oysters 生蠔>南韓嘅生蠔,大大隻,好鮮味🍽<Naan 烤餅/$21>簡簡單單嘅一道主食,老闆竟然親自落廚更邀請觀摩壁爐烤焗Naan,更加
老闆係起香港生活左30年嘅印度人,介紹左好岩口味嘅印度菜式
Samosas 雜菜咖喱角
Samosas 雜菜咖喱角
Punjabi Pakodas 香炸鮮什菜
Hariyali Tikka 燒醬雞
Hariyali Tikka 燒醬雞
Oysters 生蠔
南韓嘅生蠔,大大隻,好鮮味
Naan 烤餅
Naan 烤餅
簡簡單單嘅一道主食,老闆竟然親自落廚更邀請觀摩壁爐烤焗Naan,更加估唔到Naan仲可以Order Medium Well,外表香脆,內裡煙韌,配Curry羊同菠菜一絕
Rogan Josh with Basmati rice 印式燴羊肉拼印度香米 / Palak Paneer 印式芝士菠菜
老闆介紹Curry可以揀唔辣到4隻辣,今次Order係普通辣,1隻辣嘅辣度,少少嘅辣度,同羊騷味好夾,加埋Basmati Rice同Naan好好味,個辣度係相信唔食得辣嘅朋友都食到
🍽<Palak Paneer 印式芝士菠菜/$88>
-Spnich & Indian Cottage Cheese-
幾特別嘅菜式,用芝士煮菠菜再盅爛D菠菜,唔有膩嘅感覺,撈埋Curry,Basmati Rice 同Naan都好夾,老闆介紹係一個印度本土式嘅煮法,要花時間同心機煮嘅一道餸
Kheer
-Indian Rice Pudding-
好香嘅奶味同米香,甜甜地,配D椰絲,又香又甜
Mango Lassi 芒果酸奶
-Refreshing Indian Yoghurt (Dahi) Drink-
一杯有絲滑感覺嘅芒果Lassi,好好味
Indian Masala Tea 特色香料茶
第一次試Masala Tea,一嘆飲落去發現有好多香料嘅奶茶,複雜得來好特別嘅感覺
老闆仲介紹餐廳試過舉行婚禮同Party,仲有燒羊髀岩曬一大班人來食,不過宜家起碼要23號之後先有可能
之前食過好多間印度菜,食完都有口渴油膩嘅感覺,反而今次一D都無,食完之後都好舒服,正,有機會會再來試個大羊髀