2021-04-10 2248 瀏覽
很久沒有去飲宴, 也不能夠一班親朋戚友上酒樓聚餐, 突然好想食中菜, book了 觀塘商廈中的私房菜-- 御膳。私房菜收費以每位計已包加一,茶芥, 價錢亦隨著唔同人數有所不同, 可以參考網上嘅餐牌睇吓菜式啱唔啱食, 私房菜好處就係可以同餐廳溝通 為你設計專屬菜單~我們一行四人 ,齊人就上菜😋。揀了『花膠扒羊肚菌餐』 每位$360免加一前菜:麻辣鹵水拼盤走辣一樣咁惹味, 鹵水甘香,唔會太鹹, 而且仲帶點點麻香, 提醒我本來這是麻辣的~牛肚薄薄的夠爽入味,唔韌~麻醬青瓜雞絲, 醬汁調教得恰到好處。鹵水大腸, 有薄有厚, 好入味。😋大蜆雜菌豆腐湯蜆肉好鮮甜, 湯底似以魚和豆腐熬成湯,很清甜, 無添加味精,配合雜菌和豆腐, 豐富美味,每人喝了兩碗有多!薑蔥炒肉蟹選了這個最傳統簡單做法, 突顯肉蟹嘅鮮甜。 四月不是蟹的當造季節,未見爆膏爆肉嘅情況, 還好大廚用秘製醬油爆炒得特別惹味, 薑蔥尤其盡吸蟹嘅精華。 依然係最舐舐脷嘅海鮮菜式!薑蔥炆龍躉腩肉夠厚,連着腩位入囗盡是魚香, 龍躉肉泡過油也特別香口!蒜蓉粉絲蒸聖子皇火喉掌握得好好👍👍, 肉質鮮甜爽嫩。 要知道蟶子蒸過少少時間已經唔爽, 經驗好重

鹵水拼盤

前菜:麻辣鹵水拼盤
牛肚薄薄的夠爽入味,唔韌~
麻醬青瓜雞絲, 醬汁調教得恰到好處。
鹵水大腸, 有薄有厚, 好入味。😋

薑蔥炆龍躉腩
肉夠厚,連着腩位入囗盡是魚香, 龍躉肉泡過油也特別香口!

蒜蓉粉絲蒸聖子皇
火喉掌握得好好👍👍, 肉質鮮甜爽嫩。 要知道蟶子蒸過少少時間已經唔爽, 經驗好重要。 墊底嘅蒜蓉粉絲超級好味!

士多啤梨骨
端上檯已傳出濃香的士多啤梨味, 味道唔似使用人工調味劑, 有天然嘅果香, 襯托出肉排的味道, 薄薄的一層令肉排色澤光潤,咬落仲堅有肉汁~😋

花膠扒羊肚菌
比較欣賞佢嘅蠔油味唔會好重, 能夠真正品嚐到 羊肚菌獨有嘅菇菌味, 花膠介乎爽同膠質中間, 唔算係去到扒嘅級數不過都係俾足料!

蟹油銀牙炒麵
好有鑊氣, 邊條好幼細, 難得仲夠爽唔會黐埋一達, 充滿醬油銀牙香,巧手製作👍, 食到九分飽大家都可以 九秒九K.O. 了。

甜品是芒果布丁, 配合花奶夠滑夠香甜。

各種菜式水準不俗, 各人都吃得非常滿足, 開心傾吓食吓又一個晚上。😍

鹵水拼盤