2018-10-05 2257 瀏覽
今日有人忽然興致到話想去Happy Hour喎, 但其實我忙左成日鬼咁肚餓,空肚去飲唔多掂噃🤔!於是朋友就揾左呢間日式燒肉放題,五點半就有得開吃?!做乜咁跳躍呢, 明明話飲野, 我只係話唔想空肚飲啫, 都唔使直跳去放題架😅。朋友就話我去到就明架喇。現今香港地大部份人氣食店都採行一晚兩輪制,我其實唔多鍾意, 因為有時限食野好有壓力, 但呢間有兩個半鐘, 比一般長應該足夠。入座不久服務生就送來三盤食物, 分別是刺身拼盤、海鮮盤及日式燒肉拼盤,話等我地可以舒舒服服每款都試下,食完就可以就住喜好再encore (海膽除外😜) 。而呢度最大嘅特點就係飲品都係放題,而且選擇唔係一般嘅多,而且超!級!多!有齊啤酒汽水果汁冰茶不特止,仲有紅酒白酒清酒梅酒柚子酒通通都係全包,餐後仲可以泡番杯熱茶,三角茶包內係原片茶葉嚟,十分有誠意👍👍👍。而我終於明白點解朋友會帶我嚟呢度喇,事關我地咁鍾意飲酒,呢個價錢去出面Happy Hour加點佐酒小食其實分分鐘都差唔多。而家陣我地仲可以食到好野喎,而且環境唔錯,坐位寬敞,地方唔會太嘈方便傾計🤗🤗🤗。先試刺身拼盤,雖然唔係頂級貨, 但刺身都算新鮮,油甘魚同甜蝦最好味,

先試刺身拼盤,雖然唔係頂級貨, 但刺身都算新鮮,油甘魚同甜蝦最好味,海膽都OK可惜冇得再點,但飲住清酒酒食刺身,實在好享受😍😋。

佢地清酒有兩款,另有一款梅酒同一款柚子酒, 愛飲日本酒嘅我,真係可以飲到番本架🤣🤣🤣。

食完簡單嘅刺身,就要開始幹活了-->動手燒海鮮🤭

其實海鮮not my favourite, 因為我懶剝殼,但佢啲海鮮又唔錯噃,啲螺幾鮮甜,鮑魚仔都唔錯,嘆埋梅酒就perfect👍。

原條喜之次一夜干,味帶咸香,肉質挺實,烤完更香口。

酒過三巡之後,到主角出場喇, 身為食肉獸嘅我掛住食唔記得影飲過嗰兩款啤酒添😁🤭😅。日式燒肉盤中我最鍾意🐂助骨同🐖拖羅,其實睇相見到脂肉均稱就知一定好味啦,特別係豚拖羅,肥肥地烤香之後啲肉咬落好爽口又有脂香,我忍唔住仲encore左一份添🤭🤭🤭。

仲有個豚西冷,少少油脂令到肉質更嫩滑😋。

除左三大盤主角之外, 佢仲有天婦羅、燒波蘿、日式沙律同鍋物等等等等, 全部都可以無限添加👍👍👍。其中枝豆就最啱用嚟佐酒啦。

食埋個泡菜什菜鍋配飯,個湯夠滾燙,帶微辣,加飯自制泡飯好好味架😜

飲飽食醉之大大後食番杯雪糕甜甜地作結,佢地除左冇得輸嘅movenpick之外,仲有榴槤雪糕等其他選擇。

2018-10-04