2019-09-11
香港想食到好食片皮鴨唔容易啊><今晚同媽媽去左金公館食晚飯,點左半隻招牌嘅烤北京填鴨入口油脂爆發,酥脆口感屬在大滿足❤️師傅已經將鴨嘅油脂切走,睇落一啲都唔肥膩,但一咬就係咔嚓的油香🤤肉質都係嫩滑,連鴨胸都零鞋口!唔洗咬到好辛苦,好鬆軟嘅肉質😝佢哋嘅餅皮係每層用牛油紙隔開,以防黐住😳好細心👏🏻個餅皮涼左就會堅硬😣下次帶埋爸爸黎食就會點全隻👍🏻另外加$98可以要碟野菌炒鴨絲,份量好足料!用連皮嘅鴨絲炒什菇、西芹,應該冇乜落調味,因為食落唔會好鹹👍🏻單靠鴨絲嘅油香已經可以令成碟餸好惹味😝鴨肉完全唔會鞋,炒香左都勁嫩,仲更加香口,別有一番風味💕芙蓉賽螃蟹,呢間嘅賽螃蟹同出邊食嘅有啲唔同,食落好嫩滑!仲有少少奶香😳係鮮奶蛋白的感覺🐒仲有好多帶子粒!上湯杞子扒津白,呢款就無咩特別,上湯唔會好鹹,杞子食到甜甜的感覺,幾好食!係健康之選👍🏻椰汁香芋煮南瓜,呢鍋同我想像有啲唔同,椰汁比較稀身,唔係濃稠嗰種😲但椰香味好濃厚👍🏻芋頭好新鮮,食落夠粉香!南瓜都有香味同甜味😻加上吸收咗椰汁嘅精華,味道更上一層樓👏🏻下次家庭聚會或者朋友食飯一定會考慮呢度😍
下次帶埋爸爸黎食就會點全隻👍🏻
下次家庭聚會或者朋友食飯一定會考慮呢度😍