餐廳: 鴻星中菜 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

2022-11-14 2596 瀏覽
以前每逢到大閘蟹季節都會到鴻星食大閘蟹套餐🦀, 但都有幾年冇食了, 今年再次出擊🙌🏻, 睇下水準有冇唔同先😙!皇者大閘蟹四位餐$1888(煙鴨胸拼青瓜、鮮拆蟹粉小籠包、 蟹肉芙蓉羹、 清蒸大閘蟹(兩皇一后) 、 杏香炸蟹鉗、 紅燒乳鴿兩隻、 竹笙杞子浸菜苗、 窩心薑茶湯圓、 四杯橙汁或汽水) , 另外加福建炒飯和花雕酒。 🔸煙鴨胸拼青瓜 ~ 開場先來個鴨胸青瓜🥒, 味道正常。 🔸鮮拆蟹粉小籠包🫓 ~ 夠熱,湯汁飽滿,但蟹粉味淡。 🔸清蒸大閘蟹(兩皇一后)🦀 ~ 乸比公爆膏得多,公的軟膏黏口軟滑,乸的膏硬身香口和肉身較甜,兩者都有捧場客。 🔸蟹肉芙蓉羹 ~ 淡淡地🤏🏻, 味道普通。 🔸紅燒乳鴿兩隻 ~ 每人半隻,燒得香口入味🤤。 🔸杏香炸蟹鉗 ~ 口感方面我比較喜歡用麵包糠炸🤔, 蟹鉗啖啖肉夠Q彈。 🔸竹笙杞子浸菜苗 ~ 套餐一定會跟碟菜,但我本身不太喜歡吃白菜仔。 🔸福建炒飯 ~ 四個人套餐食唔飽🤣,所以點多個福建炒飯。 🔸窩心薑茶湯圓🥣 ~ 薑味夠濃郁, 甜度正常。 🔸花雕酒🍶 ~ 入口甘香醇厚, 大閘蟹都屬於寒涼, 所以要飲返幾杯花雕酒祛寒😊。 套餐如果可以跟多一個飯或者麵會比較好

🔸煙鴨胸拼青瓜 ~ 開場先來個鴨胸青瓜🥒, 味道正常。
煙鴨胸拼青瓜

🔸鮮拆蟹粉小籠包🫓 ~ 夠熱,湯汁飽滿,但蟹粉味淡。
鮮拆蟹粉小籠包

清蒸大閘蟹(兩皇一后)

🔸蟹肉芙蓉羹 ~ 淡淡地🤏🏻, 味道普通。
蟹肉芙蓉羹

🔸紅燒乳鴿兩隻 ~ 每人半隻,燒得香口入味🤤。
紅燒乳鴿兩隻

杏香炸蟹鉗

竹笙杞子浸菜苗

🔸福建炒飯 ~ 四個人套餐食唔飽🤣,所以點多個福建炒飯。
福建炒飯

🔸窩心薑茶湯圓🥣 ~ 薑味夠濃郁, 甜度正常。
窩心薑茶湯圓

花雕酒

套餐如果可以跟多一個飯或者麵會比較好, 另外上菜速度慢, 還有漏單情況, 服務質素有進步空間。

2022-11-13
煙鴨胸拼青瓜
清蒸大閘蟹(兩皇一后)
蟹肉芙蓉羹
紅燒乳鴿兩隻