2020-04-13
📍深水埗 Sham Shui Po📍...平均一年大約去深水埗都無5次, 因為太太太太太多人😱今日俾個朋友捉左黎買棋😯😯😯 成日聽人講深水埗好多野食, 終於有機會explore下🤩👏🏻👏🏻公和豆荳品廠原來已經有百年歷史, 仲設有自己既工場, 一站式製作😯😯創辦人係90年代移左民, 一開始係分左兩個家族持有各自管理同兩間店的😯現時既店門保留有有舊香港既味道, 都係一間要排隊既食店, 排左5分鐘👏🏻👏🏻...📍豆腐雪糕💰HKD 13.00📌味道 7.3 / 10分豆腐味既雪糕, 真係香港唔多😯😯😯除左香港另一間叫手作之店有個水豆腐味既雪糕外我都唔識了🤔🤔🤔🤔我第一次食到呢個質地既雪糕, 佢質感好似食極都唔溶咁🤭🤭🤭唔會好大杯, 似一般雪糕店既小球size. 雪糕面會有薑汁既糖漿係面🥺🥺🥺🥺 雪糕係好有豆漿既味道加埋個薑味糖漿真係好好好好食😭😭😭😭同埋佢呢個雪糕食完唔會覺得滯住, 有d雪糕店好似 city super入邊既日本綠茶雪糕 CHA CHA咁, 味道幾好但食完好滯好眼訓😂😂😂🙏🏻我自己忍唔住食左兩杯, 我中意呢個雪糕呀🥰🥰...📍招牌豆花💰HKD10.00📌味道 7 / 10分豆花
📍豆腐雪糕
💰HKD 13.00
📌味道 7.3 / 10分
📍招牌豆花
💰HKD10.00
📌味道 7 / 10分
豆花份量適當, 口感超好滑, 整體好食👏🏻👏🏻👏🏻但無奈地全個香港都有太多既食店做到呢個標準, 味道同埋質感一樣咁滑, 佢同aeon既山水豆腐花係9成半相似🤭🤭🤭
📍招牌3寶 (6件)
💰HKD 16.00
📌味道 7 / 10分
三寶有魚腐, 豆腐, 豆餐, 每件都大舊, 不過應該唔係新鮮炸起🤭🤭🤭另外有3種醬俾你用黎點, 有甜醬, 甜辣醬同泰式辣醬, 多醬選擇, 值得讚🙂🙂👏🏻味道同外面其他既煎釀3寶味道差唔多, 香港既典形3寶味道, 暫時未食過難食既3寶🤔🤔
———————————————————————
📌環境:6/10分 ( 職員有禮貌 )
📌Outdoor area is not available
📌不可帶寵物黎餐廳🐶
📌不要加1
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平
- 正常和中上水平之間✔️
- 正常水平, 路過可試
- 我好爭扎 LOL
- 唔使試