2016-04-26 726 瀏覽
平時只識食茶餐廳既我第一次接觸五穀米,本來有啲抗拒,但經朋友再三推荐之下難逃一試,估唔到又係一個驚喜。五殼米,比我感覺係硬,制住個胃既一種健康食品,所以只會係阿媽逼迫底下先會食舖頭入面有幾張4人梳化卡位,門口有圓枱,但椅子都有靠背,坐得舒服。燈光係用黃燈,燈與燈距離適中,令到室內既燈光柔和舒服。衞生方面亦做得好足,地下用白磚但見唔到油漬,食食下既時侯有食客唔小心倒瀉碟餸,立即用地拖拖完再用熱毛巾將梳化,枱面抹得一乾二淨落單既都係媽媽級既年齡,做野簡單直接,講野態度柔和,對餐牌上既食物都熟悉,我地問佢關於五穀既成份同餸既配搭都答得清楚有耐性。餐牌上既套餐款式簡單易明,一款餸配上白飯,菜飯或者五穀飯,另外再加一款甜品或者飲品,價錢視乎所揀選既甜品/飲品由hk46至hk50不等。餐牌另一面係米線選擇,配上番茄湯,同埋唔同既餸配唔同甜品,價錢hk39-43單餸,hk43-47雙餸。價錢不論選擇飯定米線都我覺得相對其他食店既晚餐係平,因為價錢已經包括甜品,同埋唔使加一服務費野味雞(配豆腐)五穀米 薏米腐竹 hk46由落單至飯餸到枱既時間大概7分鐘,侍應媽媽仲會每人拎杯水比我地野味雞,豆腐份量為單

野味雞(配豆腐)五穀米 薏米腐竹 hk46

野味雞,豆腐
野味雞(配豆腐)套餐
份量為單人份量,一隻雞脾大細切開5件,每件切得較大件(大約1.5cm闊),另外有汁舖上面,汁有少少麻辣味,但唔太辣,有少少甜味,好惹味,用於點雞件非常夾。如果雞件能夠切得細件啲,除左切多幾件出黎,汁舖係雞件上面既分布會更好,畢竟白切雞肉味淡,配合醬汁先會好味

五穀米
五穀米(套餐)
一碗滿滿既份量,鬆鬆既,實夠食。雖然叫五穀,但確實又好多種不同既穀類溝出而成,糙米、燕麥、薏仁、小米、白米、小麥等等....米既口感各有不同,味道又不一樣。但煮得軟身,唔會有種啃胃既感覺。由於唔同味道既穀類溝埋,飯比平時食開更有味道及層次,不同硬度既口感帶黎時硬時軟,時帶甜既感覺。加埋野味雞既小小麻辣味道,更能夠帶出少少甜辣既味道。基本上飯同餸既份量適中,汁既味道又夠吸引,飯同餸都可以食哂

薏米腐竹

份量大概半個飯碗左右,唔算多,但薏米就非常多,而且唔太甜,腐竹味欠奉(其實都見唔到腐竹蹤影)。相比主菜,糖水有點失色

總括,以晚餐價錢黎講算好好,不論餸同飯既味道質素都唔錯,而且舖頭環境,侍應招呼等各樣都做到水平以上,我會再黎食。而且試下其他飯類同米線
2016-04-25
五穀米(套餐)