2018-07-17
係附近做完facial,習慣就係上Openrice㩒下有咩新餐廳&好西~見到呢間寫住冒菜,吸引左我試下!之前係內地同家人食過冒菜- 來自四川成都的特色小食,覺得幾有特色。原來而家尖沙咀都開左間冒菜餐廳,我一於唔可以錯過。餐廳係上樓舖,都算容易揾嘅~一出𨋢,見到以下呢句句子,覺得幾用心!就睇下佢地點樣擅長法啦!大門口有對看似是門神的門簾,令我想起小孩子時家鄉的舊式大門,門上就貼著類似這樣的圖案。環境佈置有心思,牆上吊櫃擺放精緻茶杯,窗台上都放了不少茶杯和茶具,空間感不錯。呢度嘅冒菜個形式同米線相似,不過可以揀嘅餸好多,特別要提下海帶結、鴨血、貢菜係香港嘅粉面食店少有。一人餐黎講,可以揀6或8樣餸,其實都非常豐富~今日嘅主食可以揀火鍋寬粉、土豆粉。試新野梗係要叫埋朋友啦~朋友仔唔係太肚餓,所以淨叫餸~冬菇、海帶、豬潤、墨丸、貢菜等等,多餸到數唔哂點左清湯配小小指天椒,好惹味~佢讚個貢菜好爽同好味!而我就點左土豆粉配海帶結、豬耳絲、生淮生、紅腸、雞翼等等。睇落去簡簡單單,食落係食得出好用心製作,湯底濃郁。夏天好興藍蝶花,朋友仔就試左杯藍蝶花特飲~因為「茶」是餐廳其中一個主題,四周都放滿茶具,
餐廳係上樓舖,都算容易揾嘅~
一出𨋢,見到以下呢句句子,覺得幾用心!
就睇下佢地點樣擅長法啦!
朋友仔唔係太肚餓,所以淨叫餸~
冬菇、海帶、豬潤、墨丸、貢菜等等,多餸到數唔哂
點左清湯配小小指天椒,好惹味~佢讚個貢菜好爽同好味!
夏天好興藍蝶花,朋友仔就試左杯藍蝶花特飲~
因為「茶」是餐廳其中一個主題,四周都放滿茶具,就一於試杯熱的桂花烏龍茶。入口淡淡的桂花香味,清新的烏龍茶☕️
食得出係用心製作嘅冒菜!