臨近聖誕節,同朋友的飯局總是特別多。今次同朋友去到九龍城搵食,呢排天氣終於凍返啦!所以我地興致勃勃地決定去打邊爐,牛精皇之前都食過一次,令我念念不忘,所以今次決定再去!我地大概七點就到,餐廳已經坐滿一半人。入到去,店員好熱情地介紹佢地既二人套餐。同埋遞上打邊爐的醬油和調味料~ 兩個女仔食量唔大,所以我地決定散叫配料。嚟到牛精皇唔食佢地既招牌湯底就真係徙晒,招牌鍋底「牛精鍋」是必叫的!牛精鍋 $198 湯底上枱時,店員介紹他們家的牛精鍋湯底是每天用上十多斤牛骨及其他秘料新鮮淆製的,絶無添加味精,鍋底用料與湯底分開烹煮 。 所以店員擺好湯底才把牛精鍋的配料放進去,配料包括有金錢牛肚、牛肺、牛尾、牛腩、牛孖筋及牛膀。見到個湯底甘足料甘正,真係令我水口都流晒出嚟吖!另外,我地叫左幾樣配料,分別是 讚歧烏冬、本地農場新鮮雞(半隻)、豬腰拼豬肝。本地農場新鮮雞(半隻)$98 份量十分的新鮮雞,半隻的份量已經很多。而且色澤很粉嫩,隻雞一上枱我地已經急不及待整嚟食!肉質嫩滑,尤其是雞脾的位置!豬腰拼豬肝 $58 豬腰同豬肝都好新鮮,內臟係要新鮮先至好食!唔食過唔知道原來豬腰係甘正架
臨近聖誕節,同朋友的飯局總是特別多。

今次同朋友去到九龍城搵食,

呢排天氣終於凍返啦!

所以我地興致勃勃地決定去打邊爐,

牛精皇之前都食過一次,令我念念不忘,

所以今次決定再去!

我地大概七點就到,餐廳已經坐滿一半人。

入到去,店員好熱情地介紹佢地既二人套餐。

同埋遞上打邊爐的醬油和調味料~
醬油配料架

兩個女仔食量唔大,所以我地決定散叫配料。

嚟到牛精皇唔食佢地既招牌湯底就真係徙晒,

招牌鍋底「牛精鍋」是必叫的!

牛精鍋 $198

牛精鍋

見到個湯底甘足料甘正,真係令我水口都流晒出嚟吖!

本地農場新鮮雞(半隻)$98
新鮮雞件

份量十分的新鮮雞,半隻的份量已經很多。

豬腰拼豬肝 $58
豬腰拼豬肝

豬腰同豬肝都好新鮮,內臟係要新鮮先至好食!唔食過唔知道原來豬腰係甘正架,入口爽口而且鮮甜!

手打讚歧烏冬
讚歧烏冬

食過讚歧烏冬既朋友都知道真係好滑好正,同吉野家既烏冬真係無得比!

總括嚟講,這裡旳火鍋料款式都好多,雖然價錢是比較貴,不過最緊要是食材都很新鮮,物超所值喔!

2015-12-18
5 分鐘 (堂食)
牛精鍋
新鮮雞件