2020-06-13 521 瀏覽
好耐冇去過打邊爐好想食丫,朋友仔介紹我不如去九龍城牛精皇開餐。我哋入到去侍應好有禮貌幫我地探熱,不過餐廳吾算寬躺。我地點左個駌鴦湯底,胡椒豬肚同埋芫荽皮蛋,湯料好足丫,超正D個安格斯肥牛真係要試吓,油脂分佈又平均,厚薄適中,抵食響鈴卷同蝦膠油炸鬼好新鮮,上枱嗰陣時仲係新鮮熱辣辣炸出黎,好滋味!其他野食我地只點了半份的份量,因為怕食吾曬!但其實半份都好多,飽到捧住個肚腩仔走!三人食左差唔多$900有找都吾貴,人均都係三百幾蚊都抵,因為食材真係新鮮🥰仲有而家仲可以儲印仔,儲夠十個可以當$100之用,真係抵下次一定會再去幫襯
D個安格斯肥牛真係要試吓,油脂分佈又平均,厚薄適中,抵食
仲有而家仲可以儲印仔,儲夠十個可以當$100之用,真係抵
下次一定會再去幫襯
2020-06-12
2020-05-31 338 瀏覽
啱啱疫症期間生意都會有受影響,今日五月尾約好一班朋友嚟到呢個九龍城區,因為有朋友特別鍾意食炸腐皮卷,而這裡有個紫菜炸腐皮,所以專登嚟到試一試!喜歡吃紫菜有喜歡食炸腐皮卷的一定要來試吓啦⋯⋯都OK嘅唔太油膩,而其他嘅火鍋配料都很新鮮,都算唔錯!鴨紅丶鮮鵝腸比較少有也ok!珊瑚蚌好新鮮巧味!
珊瑚蚌
鴨紅
鵝腸
蝦滑魚滑
2020-01-18 562 瀏覽
本來BOOK左位,六個朋友一齊食,諗住可以多D人可以食多D野之餘又可以平D。其實我地點左牛皇拼盤,紫菜響鈴,仲有其他食物。不過真係樣樣野都太貴,係計住計住既情況下,我地每個人四百蚊埋單,但完全食唔飽。三個男仔,三個女仔。我地都帶住唔滿足的心情離開。講真,食野有時俾多少少錢唔緊要,但係食物數量和質量都好緊要,D食材又唔係特別好靚,但又標到咁高價錢,好LUR水。400X6=$2400宜家諗返,不如我地自己出去買D靚材料,係屋企SHABU SHABU好過。強烈建議大家要審慎睇d好評
三個男仔,三個女仔。我地都帶住唔滿足的心情離開。

400X6=$2400
強烈建議大家要審慎睇d好評
2019-10-21
2019-12-31 417 瀏覽
剛歐遊兩週回港,急不及待來恰下恰下。這是第二次光顧,在歐洲每餐都要漢堡薯條熱狗香腸,頓覺香港美食雲集。最令我想念的竟然是這裡的紫菜嚮鈴及冬蔭功湯底。我是嚮鈴生根迷,打邊爐不能沒有嚮鈴生根,這裡的紫菜嚮鈴感覺新鮮即炸,上菜時還能感覺微熱,即食味道已一流,加入惹味的冬蔭功湯底簡直一上難忘熱愛火鍋的我,近來很難找到足料的冬蔭功火鍋湯底,這裡的絕對不馬虎,看湯底的顏色也感受到味道相當濃郁,誠意可嘉,放入火鍋料前已率先喝了幾碗即炸午餐肉也相當脆口惹味,即食亦可。另外,手打牛丸有驚喜,牛味突出,完全感受到牛的新鮮,不妨一試店舖不大,只招呼數枱,但2次沒有訂座仍成功入座,價錢略高但間中吃一次亦不妨,十分滿足,會再帶朋友來吃

• 泰式皇室冬蔭功鍋
2019-11-02 588 瀏覽
One of the best from Hong Kong is their hotpot. Nothing fancy, just nice quality food. We came to Kowloon city for Cantonese hotpot dinner.Once we were seated, the waitress got us the sauces platter. From spring onion to chillies, soy sauce to sesame sauce, all in the rectangular box.Soup base is key to a nice hotpot. It doesn’t only add flavours to the food we boiled them in, it also makes it more nutritious! We picked the sea coconut, winter fungus and pork lung soup, which is good for the res

Soup base is key to a nice hotpot. It doesn’t only add flavours to the food we boiled them in, it also makes it more nutritious! We picked the sea coconut, winter fungus and pork lung soup, which is good for the respiratory system.

We ordered four different kinds of beef, which is what this place is specialised in.

Angus beef soaked in chinese wine with rose
Very strong wine which made the beef super aromatic! Anyone alcoholic would love it! Couldn’t really taste the rose though!

Beef shank
Sliced really thin, only took 7-8 seconds to cook. Smart way to keep it tender.

Ox tongue
Also sliced thin, giving it a more chewy yet light and fresh texture.

Burdock
Cooked already, just have to reheat them to make them tender again. Well seasoned, chewy chewy!

Seafood was a blast! We had 6 types of seafood for only $176 ($88/3).

Short necked clam, Oyster, Abalone, Razor Clam, Geoduck and Surf clam

Loved the razor clam best as it was gigantic and sweet! Must be very fresh!
Oysters were huge as well, and it was very creamy with a strong salty ocean scent!

We also had the freshwater eel. Rich in flavour, not fishy at all! It curled just fine after boiling for 10 seconds.

Bamboo fungus has always been my favourite as its texture is spongy yet light and fresh and no other food could compare (up till now). It is also very nutritious! Packed with protein and amino acids!

Soaked the honeycomb bean curd into the broth. Spongy as spongebob, it just absorbs every sweet scent of the broth! Savoury!!

Don’t forget to drink some more soup when you are done. All the nutrients are in there!
2019-11-01 419 瀏覽
九龍城發現高質紫菜響鈴!!!因為響鈴自家製而且係即炸,即炸響鈴好多地方都有,但係有埋紫菜夾係響鈴中間既就第一次見,加左紫菜後,成件事變得更加惹味。喺其他餐廳包你食唔到呢種甘有特色的配料。加埋落去個湯底,及埋沙嗲汁嘅精華,三重享受!🤤第二樣必點既一定係牛坑腩!肥牛控黎講,我覺得佢個牛坑腩比肥牛更吸引我。牛坑腩同肥牛唔同之處係肥瘦相間,紋理清晰,口感分明。放左爐中一段時間後,肉質軟腍得黎有彈性,比肥牛更優勝。炸午餐肉呢d肥仔野,即炸即食,無論係就甘食定放入湯底打邊爐都好難唔好食囉😚如果唔鍾意放份去打邊爐的話,上菜後要盡快襯熱食呀!$88-3份海鮮生蠔好肥美😍唔係一般任食打邊爐桶蠔的質素!最後要講埋呢個象拔蚌刺身。呢個係店員大力推薦的特價產品,我記得大約$200左右。份量都幾多,肉質鮮甜,性價比都幾高。

$88-3份海鮮
生蠔好肥美😍唔係一般任食打邊爐桶蠔的質素!

開始有啲秋意,又到左打邊爐嘅日子喇🍲,今日就黎到位於九龍城嘅牛精皇🐮。店舖坐位都幾闊落,抽風系統亦做得好足,成間舖唔會好大陣邊爐味。坐低無耐,店員就叫我地先選擇好湯底,另外亦端上一盤調味料比我地加落豉油,服務態度相當唔錯。湯底選擇好多花款,有「蕃茄牛尾湯」、由唔同牛嘅部位組成嘅「招牌牛精湯」等,都好吸引。幾翻掙扎之後我地點左期間限定嘅「豆腐鮮魚湯」。🍲豆腐鮮魚湯店員首先將原條魚放入湯度,再計時8分鐘左右就可以先飲湯,再過多4分鐘左右就可以成條魚拎出黎食喇。豆腐魚湯充滿鮮味,一啲魚腥味都無,好清甜,好適合配搭海鮮同蔬菜。海鮮方面好多選擇,$88可自選3款海鮮,份量好岩兩三個人叫,今次就自選左鮑魚、貴妃蚌同廣島蠔。蠔肉肥美,內裡多汁;蚌肉鮮甜爽口;鮑魚算厚肉,果然海鮮配魚湯特別夾,用料新鮮乾淨。🐟脆脘魚片我地二人食完湯底個條魚之後,仍然未夠喉,再點左一份脆脘片。呢度嘅魚片比較厚切,所以熟咗之後都會保留到好肥美嘅口感。唔會食到小骨刺,小朋友都可以好放心食。🐮必點!頂級手切安格斯牛肉🐮黎到牛精皇當然要試試佢嘅牛,就咁睇紋路已經夠吸精,肉同油脂比例剛好,份量好多,肉味好濃郁,正!🐮牛白肉唔係好多

🍲豆腐鮮魚湯

🐟脆脘魚片

🐮必點!頂級手切安格斯牛肉🐮

🐮牛白肉

唔係好多火鍋店先有嘅牛白肉,竟然係牛精皇搵到!牛白肉係屬於好快熟嘅肉,肉味無咁濃,但勝在好爽口,未試過嘅朋友必點!

🐖脆炸午餐肉

哩個可以當小食食又得,打邊爐碌一碌亦得,厚切可口。

🍴紫菜響鈴

未見過響鈴包住紫菜,幾特別,但索左湯之後紫菜都淋埋,好似就咁食好味啲🙈

整體而言哩度嘅用料新鮮,價錢合理,同朋友聚會一大班人又一個好選擇!
2019-10-21 224 瀏覽
眾所周知九龍城一向多好嘢食,今日就嚟左牛精皇打邊爐。牛精皇位於福佬村道,好多老店都係同一條街,鋪面大大個招牌一定會見到。一入到去店員安排位置之後就同我地介紹湯底同埋新嘅$88任選三款海鮮,最後我哋都揀咗佢推介嘅湯底「豆腐鮮魚湯」。另外,點菜紙嘅選擇非常多,尤其有好多牛嘅刁鑽部位都有得嗌。🔅豆腐鮮魚湯🍲成煲白雪雪嘅豆腐鮮魚湯勁香,最估唔到係之後佢竟然成條魚擺上台,店員全程會幫手,湯滾之後幫我地落埋魚,再計時8分鐘後飲得湯,15分鐘後食得魚,非常貼心。魚嘅肉質好滑而且都幾大條,我哋淨係飲呢個湯都飲左差唔多一大半先至開始打邊爐食嘢,推介!🔅$88任選三款海鮮🍤我哋揀咗鮑魚 貴妃蚌同廣島蠔,趁魚湯仲滾緊就即刻放海鮮,海鮮配魚湯真係最夾,完全無落任何調味就食得出鮮味,廣島蠔最驚喜,大隻又多汁!🔅頂級手切安格斯牛肉(大)🥩嗌得自己做牛精皇,牛肉質素當然唔會差,牛肉雪花紋路好靚,肉同脂肪比例剛剛好,我鍾意佢切得比較厚,食落肉質夠實在!🔅牛白肉(半份)🐂驚喜之一!牛白肉即係牛胸油,成隻牛得好細件牛白肉,呢度竟然有得嗌。碌幾秒就食得,好爽脆,好大陣牛油香味,好快食晒半份又走去追加!🔅脆脘魚片🐟大大塊厚切

🔅豆腐鮮魚湯🍲

🔅$88任選三款海鮮🍤

🔅頂級手切安格斯牛肉(大)🥩

🔅牛白肉(半份)🐂

🔅脆脘魚片🐟
大大塊厚切,好乾淨又少骨,個人偏好厚切,所以牛精皇真係好岩我

🔅 手打芝士墨丸牛丸🧀
每款嗌半份,大大粒,碌完之後已經見到有少少芝士流出嚟,牛丸好juicy,墨丸爽口鮮甜,粒粒墨魚粒,我投墨丸一票!

🔅即炸紫菜響鈴
第一次試紫菜響鈴,好特別,仲要係即炸好脆口!就咁當零食食都食唔停口。

🔅脆炸午餐肉
呢個係見其他食評介紹必食所以就嗌,果然無介紹錯,就咁食又得,外脆內軟,浸一浸湯先食又得!
2019-10-19 181 瀏覽
今晚難得忙裏偷閑約咗個好耐冇見嘅朋友出嚟九龍城打邊爐之前有朋友介紹牛精皇今次我哋一於去試吓湯底方面我哋揀咗個雪耳海底椰豬肺鍋嚟到嘅時候真係超香飲落當然係非常香甜啦最推介就係$88可以選三款海鮮真係超抵價同好鮮甜我哋揀咗鮑魚、聖子王同埋蚌響鈴亦都比較特別包住紫菜我喺其他火鍋店係未試過的!而且係即叫即炸的因為嚟到嘅時候仲係熱辣辣的值得推介刺身方面亦有驚喜非常新鮮後悔沒有order大的本地手切肥牛超正新鮮有牛肉味開始食咗一塊就停唔到口啦喜歡食蝦嘅你一定要點蟹子鮮蝦滑非常彈牙好味仲可以食到一粒粒鮮蝦打邊爐點會少得白蘿蔔同娃娃菜啊不過可能係我特別喜歡啦飲品方面我地點左竹遮茅根水既可以清熱氣又可以解渴甜度啱啱好!抵讚!今晚嘅食物質素同整體嘅用餐經驗係非常正面下次會帶埋屋企人來
今晚難得忙裏偷閑

嚟到嘅時候真係超香
飲落當然係非常香甜啦

最推介就係$88可以選三款海鮮
真係超抵價同好鮮甜
我哋揀咗鮑魚、聖子王同埋蚌
響鈴亦都比較特別
包住紫菜我喺其他火鍋店係未試過的!
而且係即叫即炸的因為嚟到嘅時候仲係熱辣辣的

打邊爐點會少得白蘿蔔同娃娃菜啊
不過可能係我特別喜歡啦

飲品方面我地點左竹遮茅根水
既可以清熱氣又可以解渴
甜度啱啱好!抵讚!

今晚嘅食物質素同整體嘅用餐經驗係非常正面
下次會帶埋屋企人來
2019-10-19 128 瀏覽
啲人成日講話九龍城打邊爐好正,今晚同老公放咗工後一於去試吓其中一間最出名嘅火鍋店牛精皇。食完覺得好掂都忍不住出篇食評分享下。我地坐低左就點了以下食物。湯底方面就點左個最滋潤嘅雪耳海底椰豬肺鍋,味道又濃又香,幾值得推介。刺身盛盒好豐富好新鮮,望落閃令令,見到個賣相已經流曬口水,有齊我地喜歡吃的海鮮刺身!!來這裡打邊爐$88一客自選海鮮係必點的,我地點左鮑魚,蚌同聖子皇。質素高,好抵食。手切肥牛當然唔洗講啦,有鮮牛肉味而且好淋身,食落非常juicy! 超讚👍🏻蝦滑爽囗彈牙,可以吃到鮮蝦粒!好正!即叫即炸紫菜響鈴好特別,第一次見包埋紫菜炸。放落湯底到三秒係我的吃法,一半脆一半淋係最好吃的。其餘的蔬菜白蘿蔔娃娃菜都唔錯,新鮮!總結: 兩個人吃左$1059,雖然真係唔算平,但我地都會再幫襯,因為食物質素高服務好。

蝦滑爽囗彈牙,可以吃到鮮蝦粒!好正!

其餘的蔬菜白蘿蔔娃娃菜都唔錯,新鮮!

2019-10-14 190 瀏覽
今日突然勁想打邊爐,俾我哋搵到一間係九龍城嘅隱世火鍋店。空間感幾闊落,座位頗多。我認為幾高質,絕對值得推介俾大家!我哋兩個人叫左個精選二人餐,有超多嘢食。但係我哋再加左個$88有三款海鮮。呢個價錢食到三樣海鮮,簡直抵到爛。仲有我最鍾意嘅象拔蚌刺身,簡直回味無窮!火鍋湯底我哋就揀咗麻辣,超夠辣度,唔食得辣嘅可以叫小辣。首先講下我最期待嘅象拔蚌刺身,象拔蚌肉質爽脆,又有口感。最重要係超級新鮮,刺身必食之選!精選二人餐又有肉又有海鮮又有菜!打邊爐,少不了牛肉嘅存在。最深刻印象嘅係佢嘅白牛肉,咬落爽脆,肉質軟嫩,有別於一般肥牛。佢嘅頂級首切牛肉都好好食,肉質新鮮更加有咬口之餘,牛肉味都好濃郁。佢嘅烏冬都值得一讚,竟然係著名嘅讚岐烏冬,唔係一般貨色~啲蝦滑同埋鯪魚肉都好足料~菜嘅種類都好多,總有一款啱你心水。$88海鮮我哋就揀咗沙白、活鮑魚同埋廣島蠔。每款海鮮都好大隻同新鮮,全部都好夠份量。原本二人餐已經有青口同聖子,加埋呢個咁抵食嘅$88三款海鮮,咁就食咗五款海鮮~下次如果想搵火鍋店,牛精皇一定係你嘅不二之選!服務質素有禮,上菜速度幾快。
火鍋湯底我哋就揀咗麻辣,超夠辣度,唔食得辣嘅可以叫小辣。

2019-10-12 1689 瀏覽
好耐都無打邊爐,今日同朋友黎咗食牛精皇,估估唔到又幾surprise!呢間餐廳其實野食種類都幾多,打邊爐之餘仲有得食刺身等等,揀嘢食都搞到我眼花撩亂。首要推薦大家一定要試下佢嘅象拔蚌刺身,咁啱我哋今日去食有優惠,半條象拔蚌都唔使$200,咁抵梗係要試吓佢啦!象拔蚌超鮮甜,半條份量都好多,入口爽脆而且好新鮮,超級值得食!之後就係主角打邊爐啦,我同朋友叫咗個二人餐,入邊有晒海鮮,丸,餃子等等,當然唔少得牛肉!兩個人份量係啱啱好食到你飽,叫套餐就最方便唔使自己慢慢諗,仲幫你預好埋個份量,唔會眼闊肚窄!佢嘅蝦滑爽口得來蝦肉仲好鮮甜,食得出係新鮮製造。餃子亦都好分量十足,入邊超多餡,皮又夠薄,大大啖咬落去好有口感。重點推介佢嘅牛肉,其中有一款係美國白牛肉,佢外表係白色,只需要淥幾秒就食得,咬落去爽口而且好濃郁嘅牛味,好新奇。另外套餐入邊嘅肥牛亦都係高級牛,有種入口即溶嘅感覺,啱晒鍾意食牛嘅朋友。佢仲有個$88揀3款海鮮嘅優惠,我同朋友就要左蜆同埋鮑魚,海鮮真係超新鮮,拎到上嚟嘅時候啲蜆仲識郁!有得打邊爐食牛又有得食海鮮,仲有埋刺身,每樣食材都好新鮮,鍾意打邊爐嘅朋友一定要食下呢間,一試難忘!

2019-09-11
2019-10-06 296 瀏覽
九龍城出晒名好多嘢食😆最近就同朋友嚟咗呢間專做火鍋同刺身嘅餐廳打邊爐✌🏻_打邊爐最緊要係湯底🤔我哋就叫左蕃茄薯仔湯底,湯底入面有好多蕃茄同薯仔非常足料🍅🥔另外就揀咗個二人餐$548,配料包括左兩隻大蟶子、頂級手切牛肉、牛胸爽,仲有牛柳粒、手打蝦丸、墨魚丸、鯪魚球、青口,餃類方面仲有韭菜餃、鮮蝦雲吞、水餃同魚皮餃,再加埋蔬菜籃🧺非常豐富❣️另外仲有得揀出前一丁或者烏冬 麵類吸左湯汁之後非常入味😆_作為海鮮控嘅我哋再叫多咗個海鮮拼盤 $294人數多嘅話可以叫大份😀海鮮拼盤內有大蟶子、鮑魚、貴妃蚌、大蜆同埋海蝦。各種海鮮味道鮮甜 海蝦非常彈牙 鍾意食海鮮嘅朋友仔千其唔可以放過🦐🦞🦀另外餐廳最近做緊海鮮優惠 $88可以自選三款海鮮😍唔想食咁多海鮮嘅朋友仔都可以揀返幾樣食下😘整體來講呢間火鍋店質素唔錯 大家可以下次同朋友嚟試吓☺️
九龍城出晒名好多嘢食😆最近就同朋友嚟咗呢間專做火鍋刺身嘅餐廳打邊爐✌🏻

_

• 牛皇拼盤
  • 頂級手切牛肉
  • 精選2人餐
2019-10-06 231 瀏覽
近排想食海鮮火鍋,就同朋友黎左牛精皇食海鮮火鍋,環境好大同坐得舒服黎到當然立即點我最愛的海鮮,我見88蚊有3款海鮮選擇,超抵,當然就叫左飽魚,蠔,象拔蚌仔但我覺得2人食,唔夠豐富,再叫左海鮮盛盒,細盤的$268,2人食已經特別夠,什麼款式海鮮都有,足料,而且超級新鮮,十分鮮甜,我期待好久的海鮮餐,滿足我的口味,而且我地煮得剛剛好,更加美味還叫左精選2人餐$548,有牛,手打丸,雲吞,水餃,雜菜藍,烏冬等等,每樣都可以試下味道,款式唔會相同套餐仲要包埋湯底,十分抵食集體相餐牌