2019-10-12 643 瀏覽
好耐都無打邊爐,今日同朋友黎咗食牛精皇,估估唔到又幾surprise!呢間餐廳其實野食種類都幾多,打邊爐之餘仲有得食刺身等等,揀嘢食都搞到我眼花撩亂。首要推薦大家一定要試下佢嘅象拔蚌刺身,咁啱我哋今日去食有優惠,半條象拔蚌都唔使$200,咁抵梗係要試吓佢啦!象拔蚌超鮮甜,半條份量都好多,入口爽脆而且好新鮮,超級值得食!之後就係主角打邊爐啦,我同朋友叫咗個二人餐,入邊有晒海鮮,丸,餃子等等,當然唔少得牛肉!兩個人份量係啱啱好食到你飽,叫套餐就最方便唔使自己慢慢諗,仲幫你預好埋個份量,唔會眼闊肚窄!佢嘅蝦滑爽口得來蝦肉仲好鮮甜,食得出係新鮮製造。餃子亦都好分量十足,入邊超多餡,皮又夠薄,大大啖咬落去好有口感。重點推介佢嘅牛肉,其中有一款係美國白牛肉,佢外表係白色,只需要淥幾秒就食得,咬落去爽口而且好濃郁嘅牛味,好新奇。另外套餐入邊嘅肥牛亦都係高級牛,有種入口即溶嘅感覺,啱晒鍾意食牛嘅朋友。佢仲有個$88揀3款海鮮嘅優惠,我同朋友就要左蜆同埋鮑魚,海鮮真係超新鮮,拎到上嚟嘅時候啲蜆仲識郁!有得打邊爐食牛又有得食海鮮,仲有埋刺身,每樣食材都好新鮮,鍾意打邊爐嘅朋友一定要食下呢間,一試難忘!

2019-09-11
2019-07-08 1250 瀏覽
九龍城近年大變身,唔少舊街舊樓都紛紛改建,新嘅食肆比比皆是,唔再來來去去嗰幾間老字號。今晚揀咗位於福佬村道嘅一間火鍋店,叫牛精皇,聽個名就估到係食牛㗎喇。我哋7點零鐘去到,差不多全滿,雖然店面唔算大,但係都幾熱鬧。我哋點左胡椒豬肚湯底,另外揀咗個$538二人餐,貪佢咩都有唔使煩。仲要多咗一個海鮮拼盤,今晚一於放肆下,食餐飽。二人餐包括左兩隻大蟶子、頂級手切牛肉、牛白肉即係牛胸爽,仲有牛柳粒、手打蝦丸、墨魚丸、鯪魚球、青口,另外仲有韭菜餃、鮮蝦雲吞、水餃同埋魚皮餃,再加埋雜菜籃,好豐富,而且全部都好啱食最正仲有埋兩個稻庭烏冬,又可以補充下澱粉質,又有飽肚感一流。手切牛肉好軟腍,食落口好有牛味牛白肉細細塊,爽口唔油,自己好鍾意食。另外手打蝦丸同墨魚丸,一樣好彈牙,有水準個人覺得最驚喜係韭菜餃同鮮蝦雲吞,一般火鍋店嘅餃子都麻麻,但呢度嘅韭菜餃有好香韭菜味,而且菜肉比例啱啱好,唔會好漏。鮮蝦雲吞明顯見到有兩隻蝦,夠晒足料,又爽口另外海鮮拼盤有大蟶子,鮑魚,貴妃蚌,大蜆同埋海蝦。聖子味鮮甜、肉爽口,鮑魚上枱時仲郁下郁下,證明夠晒新鮮,焯熟之後夠腍唔會韌,海蝦殼脆肉爽,証明夠生猛兩個人全部食晒,一

手切牛肉好軟腍,食落口好有牛味
牛白肉細細塊,爽口唔油,自己好鍾意食。

另外手打蝦丸同墨魚丸,一樣好彈牙,有水準

兩個人全部食晒,一啲都唔浪費,捧住個肚走,真心覺得唔算貴,而且幾抵食,下次會再約多啲朋友嚟試埋其他配料同湯底。
2019-11-02 20 瀏覽
One of the best from Hong Kong is their hotpot. Nothing fancy, just nice quality food. We came to Kowloon city for Cantonese hotpot dinner.Once we were seated, the waitress got us the sauces platter. From spring onion to chillies, soy sauce to sesame sauce, all in the rectangular box.Soup base is key to a nice hotpot. It doesn’t only add flavours to the food we boiled them in, it also makes it more nutritious! We picked the sea coconut, winter fungus and pork lung soup, which is good for the res

Soup base is key to a nice hotpot. It doesn’t only add flavours to the food we boiled them in, it also makes it more nutritious! We picked the sea coconut, winter fungus and pork lung soup, which is good for the respiratory system.

We ordered four different kinds of beef, which is what this place is specialised in.

Angus beef soaked in chinese wine with rose
Very strong wine which made the beef super aromatic! Anyone alcoholic would love it! Couldn’t really taste the rose though!

Beef shank
Sliced really thin, only took 7-8 seconds to cook. Smart way to keep it tender.

Ox tongue
Also sliced thin, giving it a more chewy yet light and fresh texture.

Burdock
Cooked already, just have to reheat them to make them tender again. Well seasoned, chewy chewy!

Seafood was a blast! We had 6 types of seafood for only $176 ($88/3).

Short necked clam, Oyster, Abalone, Razor Clam, Geoduck and Surf clam

Loved the razor clam best as it was gigantic and sweet! Must be very fresh!
Oysters were huge as well, and it was very creamy with a strong salty ocean scent!

We also had the freshwater eel. Rich in flavour, not fishy at all! It curled just fine after boiling for 10 seconds.

Bamboo fungus has always been my favourite as its texture is spongy yet light and fresh and no other food could compare (up till now). It is also very nutritious! Packed with protein and amino acids!

Soaked the honeycomb bean curd into the broth. Spongy as spongebob, it just absorbs every sweet scent of the broth! Savoury!!

Don’t forget to drink some more soup when you are done. All the nutrients are in there!
2019-11-01 26 瀏覽
九龍城發現高質紫菜響鈴!!!因為響鈴自家製而且係即炸,即炸響鈴好多地方都有,但係有埋紫菜夾係響鈴中間既就第一次見,加左紫菜後,成件事變得更加惹味。喺其他餐廳包你食唔到呢種甘有特色的配料。加埋落去個湯底,及埋沙嗲汁嘅精華,三重享受!🤤第二樣必點既一定係牛坑腩!肥牛控黎講,我覺得佢個牛坑腩比肥牛更吸引我。牛坑腩同肥牛唔同之處係肥瘦相間,紋理清晰,口感分明。放左爐中一段時間後,肉質軟腍得黎有彈性,比肥牛更優勝。炸午餐肉呢d肥仔野,即炸即食,無論係就甘食定放入湯底打邊爐都好難唔好食囉😚如果唔鍾意放份去打邊爐的話,上菜後要盡快襯熱食呀!$88-3份海鮮生蠔好肥美😍唔係一般任食打邊爐桶蠔的質素!最後要講埋呢個象拔蚌刺身。呢個係店員大力推薦的特價產品,我記得大約$200左右。份量都幾多,肉質鮮甜,性價比都幾高。

$88-3份海鮮
生蠔好肥美😍唔係一般任食打邊爐桶蠔的質素!

開始有啲秋意,又到左打邊爐嘅日子喇🍲,今日就黎到位於九龍城嘅牛精皇🐮。店舖坐位都幾闊落,抽風系統亦做得好足,成間舖唔會好大陣邊爐味。坐低無耐,店員就叫我地先選擇好湯底,另外亦端上一盤調味料比我地加落豉油,服務態度相當唔錯。湯底選擇好多花款,有「蕃茄牛尾湯」、由唔同牛嘅部位組成嘅「招牌牛精湯」等,都好吸引。幾翻掙扎之後我地點左期間限定嘅「豆腐鮮魚湯」。🍲豆腐鮮魚湯店員首先將原條魚放入湯度,再計時8分鐘左右就可以先飲湯,再過多4分鐘左右就可以成條魚拎出黎食喇。豆腐魚湯充滿鮮味,一啲魚腥味都無,好清甜,好適合配搭海鮮同蔬菜。海鮮方面好多選擇,$88可自選3款海鮮,份量好岩兩三個人叫,今次就自選左鮑魚、貴妃蚌同廣島蠔。蠔肉肥美,內裡多汁;蚌肉鮮甜爽口;鮑魚算厚肉,果然海鮮配魚湯特別夾,用料新鮮乾淨。🐟脆脘魚片我地二人食完湯底個條魚之後,仍然未夠喉,再點左一份脆脘片。呢度嘅魚片比較厚切,所以熟咗之後都會保留到好肥美嘅口感。唔會食到小骨刺,小朋友都可以好放心食。🐮必點!頂級手切安格斯牛肉🐮黎到牛精皇當然要試試佢嘅牛,就咁睇紋路已經夠吸精,肉同油脂比例剛好,份量好多,肉味好濃郁,正!🐮牛白肉唔係好多

🍲豆腐鮮魚湯

🐟脆脘魚片

🐮必點!頂級手切安格斯牛肉🐮

🐮牛白肉

唔係好多火鍋店先有嘅牛白肉,竟然係牛精皇搵到!牛白肉係屬於好快熟嘅肉,肉味無咁濃,但勝在好爽口,未試過嘅朋友必點!

🐖脆炸午餐肉

哩個可以當小食食又得,打邊爐碌一碌亦得,厚切可口。

🍴紫菜響鈴

未見過響鈴包住紫菜,幾特別,但索左湯之後紫菜都淋埋,好似就咁食好味啲🙈

整體而言哩度嘅用料新鮮,價錢合理,同朋友聚會一大班人又一個好選擇!
2019-10-21 88 瀏覽
眾所周知九龍城一向多好嘢食,今日就嚟左牛精皇打邊爐。牛精皇位於福佬村道,好多老店都係同一條街,鋪面大大個招牌一定會見到。一入到去店員安排位置之後就同我地介紹湯底同埋新嘅$88任選三款海鮮,最後我哋都揀咗佢推介嘅湯底「豆腐鮮魚湯」。另外,點菜紙嘅選擇非常多,尤其有好多牛嘅刁鑽部位都有得嗌。🔅豆腐鮮魚湯🍲成煲白雪雪嘅豆腐鮮魚湯勁香,最估唔到係之後佢竟然成條魚擺上台,店員全程會幫手,湯滾之後幫我地落埋魚,再計時8分鐘後飲得湯,15分鐘後食得魚,非常貼心。魚嘅肉質好滑而且都幾大條,我哋淨係飲呢個湯都飲左差唔多一大半先至開始打邊爐食嘢,推介!🔅$88任選三款海鮮🍤我哋揀咗鮑魚 貴妃蚌同廣島蠔,趁魚湯仲滾緊就即刻放海鮮,海鮮配魚湯真係最夾,完全無落任何調味就食得出鮮味,廣島蠔最驚喜,大隻又多汁!🔅頂級手切安格斯牛肉(大)🥩嗌得自己做牛精皇,牛肉質素當然唔會差,牛肉雪花紋路好靚,肉同脂肪比例剛剛好,我鍾意佢切得比較厚,食落肉質夠實在!🔅牛白肉(半份)🐂驚喜之一!牛白肉即係牛胸油,成隻牛得好細件牛白肉,呢度竟然有得嗌。碌幾秒就食得,好爽脆,好大陣牛油香味,好快食晒半份又走去追加!🔅脆脘魚片🐟大大塊厚切

🔅豆腐鮮魚湯🍲

🔅$88任選三款海鮮🍤

🔅頂級手切安格斯牛肉(大)🥩

🔅牛白肉(半份)🐂

🔅脆脘魚片🐟
大大塊厚切,好乾淨又少骨,個人偏好厚切,所以牛精皇真係好岩我

🔅 手打芝士墨丸牛丸🧀
每款嗌半份,大大粒,碌完之後已經見到有少少芝士流出嚟,牛丸好juicy,墨丸爽口鮮甜,粒粒墨魚粒,我投墨丸一票!

🔅即炸紫菜響鈴
第一次試紫菜響鈴,好特別,仲要係即炸好脆口!就咁當零食食都食唔停口。

🔅脆炸午餐肉
呢個係見其他食評介紹必食所以就嗌,果然無介紹錯,就咁食又得,外脆內軟,浸一浸湯先食又得!
2019-10-19 83 瀏覽
今晚難得忙裏偷閑約咗個好耐冇見嘅朋友出嚟九龍城打邊爐之前有朋友介紹牛精皇今次我哋一於去試吓湯底方面我哋揀咗個雪耳海底椰豬肺鍋嚟到嘅時候真係超香飲落當然係非常香甜啦最推介就係$88可以選三款海鮮真係超抵價同好鮮甜我哋揀咗鮑魚、聖子王同埋蚌響鈴亦都比較特別包住紫菜我喺其他火鍋店係未試過的!而且係即叫即炸的因為嚟到嘅時候仲係熱辣辣的值得推介刺身方面亦有驚喜非常新鮮後悔沒有order大的本地手切肥牛超正新鮮有牛肉味開始食咗一塊就停唔到口啦喜歡食蝦嘅你一定要點蟹子鮮蝦滑非常彈牙好味仲可以食到一粒粒鮮蝦打邊爐點會少得白蘿蔔同娃娃菜啊不過可能係我特別喜歡啦飲品方面我地點左竹遮茅根水既可以清熱氣又可以解渴甜度啱啱好!抵讚!今晚嘅食物質素同整體嘅用餐經驗係非常正面下次會帶埋屋企人來
今晚難得忙裏偷閑

嚟到嘅時候真係超香
飲落當然係非常香甜啦

最推介就係$88可以選三款海鮮
真係超抵價同好鮮甜
我哋揀咗鮑魚、聖子王同埋蚌
響鈴亦都比較特別
包住紫菜我喺其他火鍋店係未試過的!
而且係即叫即炸的因為嚟到嘅時候仲係熱辣辣的

打邊爐點會少得白蘿蔔同娃娃菜啊
不過可能係我特別喜歡啦

飲品方面我地點左竹遮茅根水
既可以清熱氣又可以解渴
甜度啱啱好!抵讚!

今晚嘅食物質素同整體嘅用餐經驗係非常正面
下次會帶埋屋企人來
2019-10-19 52 瀏覽
啲人成日講話九龍城打邊爐好正,今晚同老公放咗工後一於去試吓其中一間最出名嘅火鍋店牛精皇。食完覺得好掂都忍不住出篇食評分享下。我地坐低左就點了以下食物。湯底方面就點左個最滋潤嘅雪耳海底椰豬肺鍋,味道又濃又香,幾值得推介。刺身盛盒好豐富好新鮮,望落閃令令,見到個賣相已經流曬口水,有齊我地喜歡吃的海鮮刺身!!來這裡打邊爐$88一客自選海鮮係必點的,我地點左鮑魚,蚌同聖子皇。質素高,好抵食。手切肥牛當然唔洗講啦,有鮮牛肉味而且好淋身,食落非常juicy! 超讚👍🏻蝦滑爽囗彈牙,可以吃到鮮蝦粒!好正!即叫即炸紫菜響鈴好特別,第一次見包埋紫菜炸。放落湯底到三秒係我的吃法,一半脆一半淋係最好吃的。其餘的蔬菜白蘿蔔娃娃菜都唔錯,新鮮!總結: 兩個人吃左$1059,雖然真係唔算平,但我地都會再幫襯,因為食物質素高服務好。

蝦滑爽囗彈牙,可以吃到鮮蝦粒!好正!

其餘的蔬菜白蘿蔔娃娃菜都唔錯,新鮮!

2019-10-14 105 瀏覽
今日突然勁想打邊爐,俾我哋搵到一間係九龍城嘅隱世火鍋店。空間感幾闊落,座位頗多。我認為幾高質,絕對值得推介俾大家!我哋兩個人叫左個精選二人餐,有超多嘢食。但係我哋再加左個$88有三款海鮮。呢個價錢食到三樣海鮮,簡直抵到爛。仲有我最鍾意嘅象拔蚌刺身,簡直回味無窮!火鍋湯底我哋就揀咗麻辣,超夠辣度,唔食得辣嘅可以叫小辣。首先講下我最期待嘅象拔蚌刺身,象拔蚌肉質爽脆,又有口感。最重要係超級新鮮,刺身必食之選!精選二人餐又有肉又有海鮮又有菜!打邊爐,少不了牛肉嘅存在。最深刻印象嘅係佢嘅白牛肉,咬落爽脆,肉質軟嫩,有別於一般肥牛。佢嘅頂級首切牛肉都好好食,肉質新鮮更加有咬口之餘,牛肉味都好濃郁。佢嘅烏冬都值得一讚,竟然係著名嘅讚岐烏冬,唔係一般貨色~啲蝦滑同埋鯪魚肉都好足料~菜嘅種類都好多,總有一款啱你心水。$88海鮮我哋就揀咗沙白、活鮑魚同埋廣島蠔。每款海鮮都好大隻同新鮮,全部都好夠份量。原本二人餐已經有青口同聖子,加埋呢個咁抵食嘅$88三款海鮮,咁就食咗五款海鮮~下次如果想搵火鍋店,牛精皇一定係你嘅不二之選!服務質素有禮,上菜速度幾快。
火鍋湯底我哋就揀咗麻辣,超夠辣度,唔食得辣嘅可以叫小辣。

2019-10-06 221 瀏覽
九龍城出晒名好多嘢食😆最近就同朋友嚟咗呢間專做火鍋同刺身嘅餐廳打邊爐✌🏻_打邊爐最緊要係湯底🤔我哋就叫左蕃茄薯仔湯底,湯底入面有好多蕃茄同薯仔非常足料🍅🥔另外就揀咗個二人餐$548,配料包括左兩隻大蟶子、頂級手切牛肉、牛胸爽,仲有牛柳粒、手打蝦丸、墨魚丸、鯪魚球、青口,餃類方面仲有韭菜餃、鮮蝦雲吞、水餃同魚皮餃,再加埋蔬菜籃🧺非常豐富❣️另外仲有得揀出前一丁或者烏冬 麵類吸左湯汁之後非常入味😆_作為海鮮控嘅我哋再叫多咗個海鮮拼盤 $294人數多嘅話可以叫大份😀海鮮拼盤內有大蟶子、鮑魚、貴妃蚌、大蜆同埋海蝦。各種海鮮味道鮮甜 海蝦非常彈牙 鍾意食海鮮嘅朋友仔千其唔可以放過🦐🦞🦀另外餐廳最近做緊海鮮優惠 $88可以自選三款海鮮😍唔想食咁多海鮮嘅朋友仔都可以揀返幾樣食下😘整體來講呢間火鍋店質素唔錯 大家可以下次同朋友嚟試吓☺️
九龍城出晒名好多嘢食😆最近就同朋友嚟咗呢間專做火鍋刺身嘅餐廳打邊爐✌🏻

_

• 牛皇拼盤
  • 頂級手切牛肉
  • 精選2人餐
2019-10-06 167 瀏覽
近排想食海鮮火鍋,就同朋友黎左牛精皇食海鮮火鍋,環境好大同坐得舒服黎到當然立即點我最愛的海鮮,我見88蚊有3款海鮮選擇,超抵,當然就叫左飽魚,蠔,象拔蚌仔但我覺得2人食,唔夠豐富,再叫左海鮮盛盒,細盤的$268,2人食已經特別夠,什麼款式海鮮都有,足料,而且超級新鮮,十分鮮甜,我期待好久的海鮮餐,滿足我的口味,而且我地煮得剛剛好,更加美味還叫左精選2人餐$548,有牛,手打丸,雲吞,水餃,雜菜藍,烏冬等等,每樣都可以試下味道,款式唔會相同套餐仲要包埋湯底,十分抵食集體相餐牌

套餐仲要包埋湯底,十分抵食

集體相

餐牌

牛精皇打邊爐的主角當然是牛肉啊!而這間牛精皇一看名字就知道是主打牛肉的🐂果然名不虛傳牛肉真的好高質!湯底叫了沙嗲+蕃茄薯仔湯!兩邊都好濃味很適合打邊爐,特別一讚沙嗲湯真的很香很惹味!本地手切肥牛頸脊(半份)打邊爐我特別喜愛叫牛頸脊,原因是牛肉味會比較濃,又有咬口!非常新鮮,脂肪分佈又好平均牛白肉 (半份)必叫!牛白肉是比較少見的部位,我也是第一次吃!一試就愛上了~他有脂肪的香味但是有沒有那份油膩感!口感帶點爽口!加上價錢不貴(半份$68)真的很值得一試🥰這裏還有一個海鮮套餐超抵食!$88就可以自選三款海鮮~我就叫了象拔蚌仔+鮑魚+貴妃蚌!都非常新鮮,鮮味十足~cp值超高喔!見這裏的海鮮那麼高質!我們就再多點了一個蛙花蚌!60蚊半份,想不到份量有不少~也是超新鮮的~這餐我真的挺滿意的,絕對會再來喔~
牛精皇

本地手切肥牛頸脊(半份)

牛白肉 (半份)

!都非常新鮮,鮮味十足~cp值超高喔!

這餐我真的挺滿意的,絕對會再來喔~
香港人在夏天最喜歡吃什麼?根據知名飲食網的數據統計顯示,「打邊爐」排左香港人在夏天最喜歡吃的頭三名。如果要我選在夏天頭三名我最愛吃的?我也會選「打邊爐」在我的頭三名,因為我很喜歡在炎炎夏日的時候,一邊涼冷氣一邊吃熱騰騰的食物。這一次,有一個好朋友在牛精皇吃完之後,他覺得不錯便推薦給我這個火鍋和牛肉迷!我自己很喜歡最基本的湯底,每一次也必點:沙嗲和蕃茄 $88自選三海鮮:活鮑魚,貴妃蚌,象拔蚌仔正所謂「大莫過海洋,鮮莫過鮑貝。」所以每一次我也必點鮑魚!總結來說,三款海鮮也很新鮮,所以不用點上任何醬汁就很好吃,一咬下去就會吃到濃濃的鮮味,絕對的鮮味十足!必點!竹笙 (半份 $43) 和 粟米 (半份 $20) 也是我必點的配料因為要煮很久的關係,所以我會一開始加左蕃茄湯底中。而且,煮到中段的時候蕃茄湯的味道會變得更有層次貴妃蚌 半份 $60大約煮三十秒,就可以吃到既新鮮又滑嫩的貴妃蚌!鵝肝墨魚丸 $50裡而是有鵝肝的,可能有人會覺得太小了一點,但是我覺得大小剛剛好,因為鵝肝本身是一種很濃味的食材,如果再放大一點的鵝肝下去,就會搶走本身墨魚的味道,所以現在既可以吃到墨魚味又可以到吃到鵝肝味,

我自己很喜歡最基本的湯底,每一次也必點:沙嗲和蕃茄