餐廳: 壹.01
資訊:

2022-05-02 983 瀏覽
觀塘除咗出名塞車之外,就一定係多好嘢食啦😆 今次同朋友去咗呢間係中海日昇嘅台灣餐廳 餐廳有唔少主食同小食,用QR code係手機落單,我哋個日食晚市另外仲有九折添😍 熔岩蛋之戀 $39拉絲芝士火腿蛋餅,我哋都好鍾意食呢個蛋餅😋 蛋餅抵食,份量多,有兩層咁多🫢 蛋餅表面鋪上千島醬,帶點酸酸甜甜;蛋餅入面係滿滿嘅芝士,唔單單係一般嘅片裝芝士,應該係巴馬臣芝士🧀,所以拉絲效果好正👍🏻 記住要趁熱食~邪惡蛋之戀 $39芋泥肉鬆麻糬蛋餅,芋泥淺紫色都幾靚💜 質感細滑,唔係好甜個隻,仲有啲小小芋頭粒。除咗有芋泥,另外仲有肉鬆,肉鬆味道就比較重,略為比芋泥重🙈 不過蛋餅入面仲有雞蛋同麻薯,煙煙韌韌😚蜜汁紫菜排骨飯 $60蜜汁加上酥炸排骨呢個配搭幾特別,感覺冇咁熱氣😗 排骨炸得香脆,咬落唔會硬實實;排骨底下有好多紫菜碎,加上蜜汁同醬油,鹹鹹哋,有啲似牛x飯添😛 用上珍珠米,飯粒飽滿,食晒都好飽飽😌壹.01芒果魯肉飯 $58呢個配搭好新奇~芒果配魯肉,芒果粒又大又甜,而且份量又多🥭 魯肉肥瘦均勻,滷得唔會太鹹,加上芒果可以減輕魯肉嘅油膩,幾好又清新👏🏻 除咗有魯肉,另外仲有啲蔥粒、豆乾、花生同埋

熔岩蛋之戀 $39

邪惡蛋之戀 $39

蜜汁紫菜排骨飯 $60

壹.01芒果魯肉飯 $58
呢個配搭好新奇~芒果配魯肉,芒果粒又大又甜,而且份量又多🥭 魯肉肥瘦均勻,滷得唔會太鹹,加上芒果可以減輕魯肉嘅油膩,幾好又清新👏🏻 除咗有魯肉,另外仲有啲蔥粒、豆乾、花生同埋野菜添😘

台北夜市小食拼盤 $36
小食拼盤有台灣腸、花枝丸同鹽酥雞:台灣腸好好味,仲表面沾上蜜糖,甜甜鹹鹹😛 花枝丸外皮炸香,丸心亦有啲墨魚粒😝 鹽酥雞都幾脆嘅🐥

全手作芋頭鮮奶 (中) $24
宜家叫芋頭鮮奶有半價,中杯size都好大杯😚 芋泥都佔咗差唔多半杯咁多,真材實料,芋泥應該同蛋餅嘅芋泥一樣,冇額外再加糖份,所以飲落唔會好甜🤪

❣️店員用心製作,又有禮貌🤓
  • 拉絲芝士火腿蛋餅