2021-03-24 2806 瀏覽
呢間有幾十年歷史嘅酒家,由原本地舖搬左上呢個廣場嘅十一樓,升降機門口貼上各演藝明星黎食飯嘅相片,有佢地嘅"加持",水準靠得住傳統酒家裝修格局,大魚缸/電視/燒味部/枱上有辣椒醬及花生,有點兒返去細個跟父母去飲茶感覺肚餓指數高,叫住個小食食住先,呢客沙薑鷄腳 ($48)又點睇呢?!鷄腳本身唔算太有沙薑味,好在另有碟沙薑加味,想濃想淡味自己話事太耐無食過紅燒乳鴿啦,呢度有得食仲唔叫返隻($52)咩?!  價錢反映大小,唔算太大隻,隻鴿滷得相當入味,趁熱食點喼汁就係我最愛食法見到隔離枱實物相當吸引,自己忍唔住都叫脆皮燒鷄 ($118/半隻)皮薄無咩脂肪,燒得夠香脆,鷄肉唔乾身,點配燒鷄汁仲好味道呢個薑蔥粉絲魚雲煲 ($108),價錢相當超值,街市買個魚頭都唔平,呢度仲加埋粉絲同薑蔥煮成一個煲,超級推薦!魚頭經過油泡處理,變得香脆,一D魚腥味都無,魚雲滑溜,加埋香甜蔥度,千萬唔好留咗佢; 粉絲可以當主食,正!粉絲食到尾都仲保持熱度健康有營之選 - 杞子雲耳浸菜苗 ($88),少鹽少油,除了雲耳及白菜仔,仲加入芹菜條,偶然食到香甜杞子,黑綠中一點紅!承傳傳統酒家"美德",晚飯後會送糖水,呢碗臭草

太耐無食過紅燒乳鴿啦,呢度有得食仲唔叫返隻($52)咩?!

皮薄無咩脂肪,燒得夠香脆,鷄肉唔乾身,點配燒鷄汁仲好味道

粉絲食到尾都仲保持熱度

承傳傳統酒家"美德",晚飯後會送糖水,呢碗臭草海帶綠豆沙唔係"行貨"呀,少甜充滿臭草嘅香味,熱度十足,如果要比錢食我都OK架!

呢度仲有懷舊菜式,例如蝦多士,懷舊金錢鷄等,價錢大眾化,份量相當對眼,侍應主動加茶及換碟,下次可以同長輩黎用味覺黎懷念過去喎