餐廳:Espresso Alchemy (荃灣)地址:荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖不甘於只在乎質素(Quality),更希望可以喺道德同可持續性嘅角度出發去善用咖啡☕️,致力提倡環境、社會同經濟可持續性,務求可以以公平貿易嘅方式長遠咁為香港人提供最優質同獨特嘅咖啡😌Espresso Alchemy @espressoalchemy 喺香港有4間分店,兩間尖沙咀分店之前已經去過,今次就去咗荃灣如心廣場一期地下嘅分店,有落地大玻璃望住街景,又幾好feel,仲可以一邊嘆住杯咖啡添😋✝️炸魚漢堡伴自家製椰菜沙律 $123炸魚又厚又大塊😍,仲大過本身個漢堡🍔,外層鬆脆可口,魚肉鮮嫩一梳梳🐟,食落唔會覺得好霉或者dry,不過有少腥🤏,配埋面頭嘅他他醬就會鮮味好好多,連埋爽脆沙律菜🥬、鮮蕃茄片🍅,口感豐富,當然唔少得香脆嘅麵包啦🥯;另外仲有Cafe自己蘸製嘅Mayo醬椰菜沙律🥗,食完成份都真喺有啲飽✝️生酮朱古力布朗尼忌廉卷 $58生酮飲食愈嚟愈普及,啱晒有糖尿同埋平時唔太食得甜嘢嘅人,呢個朱古力布朗尼忌廉卷食落唔會好甜,薄薄嘅蛋糕層中間有唔溜嘅cream同粒粒脆黑朱古力粒🍫,周圍仲灑上可可粉
餐廳:Espresso Alchemy (荃灣)
地址:荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

✝️炸魚漢堡伴自家製椰菜沙律 $123

✝️生酮朱古力布朗尼忌廉卷 $58
生酮飲食愈嚟愈普及,啱晒有糖尿同埋平時唔太食得甜嘢嘅人,
呢個朱古力布朗尼忌廉卷食落唔會好甜,薄薄嘅蛋糕層中間有唔溜嘅cream同粒粒脆黑朱古力粒🍫,周圍仲灑上可可粉,完全喺我嘅至愛🤩

✝️Hot Latte (Large) (跟餐+$15)
Cafe用咗single origin brew嘅咖啡豆,有兩款可以揀,
呢杯Latte喺Alchemy blend嘅,飲落有陣陣朱古力甜香,body較重,仲有一個簡而精嘅拉花,it makes me day🥰
2022-02-15