2022-07-17 530 瀏覽
週末本來諗住瞓晏啲,點知朋友叫我食個 early lunch,見朋友誠意拳拳,咁就點都要去啦,咁亦都當然未瞓醒啦,於是就叫朋友一齊去呢間餐廳,整番杯咖啡☕️醒醒神😆我叫咗呢三樣嘢:Long Black ☕️ | Smoked Salmon 🐟 and Avocado 🥑 Sandwich 🥪 with Egg Mayo, Tomato 🍅 and Salad 🥗|Homemade 🏠 Loaf Cake 🥧 Blueberry 🫐 & Walnut Long Black ☕️ 係 Espresso 加落熱水度,夠濃郁😋,大大杯🤩,飲完醒一醒😆Smoked Salmon 🐟 and Avocado 🥑 Sandwich「煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治🥪」上桌嘅時候非常立體,賣相靚靚🤩,牛油果碎蛋黃醬好厚身兼味道濃郁😋,仲有幾多沙律菜🥗,感覺健康😊Loaf Cake 🥧 寫住 homemade 🏠 自家製,唔係喺外邊買番嚟,有誠意,有藍莓🫐,仲有核桃,幾好食😋朋友叫咗 Cappuccino ☕️ 同埋其他食物,佢都話杯咖啡☕️都幾正😆

我叫咗呢三樣嘢:

2022-05-28 1444 瀏覽
香蕉蛋糕Weekend 既早上由食個超chill 既早餐開始,平日一至五返工都追追趕趕無時間慢慢食個早餐,今日望住落地玻璃歎杯咖啡又傾下計,真正享受weekend🥰 裝修簡約又光猛,重點係… 人唔多呀。唔洗排隊又唔洗迫👍🏻 連鎖coffee shop 黎講,都算係咁呀,又唔洗加一!Weekend 只有All day menu,無跟餐但cp 高。叫左兩個主食,兩杯飲品同一個甜品。烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 $123一上台真係嘩左聲,因為個burger 都真係好大😂入面有塊烤雞,配埋蕃茄同菠蘿,夠juicy。但我技巧唔好,切得好災難😆要讚下個焗薯,一口一粒又夠曬味,mm7! 檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $69 呢個都好食,惹味煙肉配埋芝士,夾曬。香蕉蛋糕 $30 呢個都驚喜喎,唔會過甜同太乾而且好有香蕉味,幾鐘意。特濃朱古力 $31細細一杯但朱古力非常rich 但唔甜👍Cappuccino $37開心有skim milk整體覺得可以有下次,食物質素唔錯,坐又坐得舒服,地方又唔難搵,難怪會有咁多人愛上。
烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯 $123
烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯
檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治 $69
呢個都好食,惹味煙肉配埋芝士,夾曬。
香蕉蛋糕 $30
呢個都驚喜喎,唔會過甜同太乾而且好有香蕉味,幾鐘意。
香蕉蛋糕

2022-05-28
烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬及焗薯
香蕉蛋糕
  • 烤雞菠蘿漢堡配檸檬乳酪醬
😋味道:8.6/10🗣服務:7/10🏡環境:9/10🤩特色:7.5/10💵人均:$80-150💰性價比:8/10👍🏻推薦度:9/10.🐼除咗打卡之外 坐得舒服都係cafe好重要的元素😚呢間espresso alchemy有好幾間分店~近近地今次去左荃灣如心廣場呢間😆裝修設計都好舒服 有落地大破璃 好天嘅時候陽光好靚 不論食物同咖啡都頗高質 喺到食感覺非常chill又好享受🥰. (👍🏻為推薦)👍🏻🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $88 (8.4/10)佢落左勁多芝士粉🤣每一條都有起一粒粒 有少少結 但好香好creamy!! 芝士味非常香濃🤩覺得厚切煙肉都幾特別 同平時唔同唔會好薄食左都唔覺 口感好正好有咬口🤤🥪青醬烤雞意大利三文治 $69 (7.8/10) 好足料嘅三文治😍雞肉排一整排 仲有拉芝🤩入口好豐富 多種味道口感!👍🏻🍞咖啡白朱古力西多士 $45 (8.2/10)其實一場嚟到就係為咗呢個甜品😆覺得好特別好想試!感覺係滿不錯的😋多士好脆咖啡同白朱古力啱啱好balance到甜同苦不過就只有薄薄一層嘅餡料如果中間加啲餡可以加添口感就更好!但味道真係好特別😛推薦一試🍵Matcha latt
😋味道:8.6/10
🗣服務:7/10
🏡環境:9/10
🤩特色:7.5/10
💵人均:$80-150
💰性價比:8/10
👍🏻推薦度:9/10
(👍🏻為推薦)
👍🏻🍝厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $88 (8.4/10)
佢落左勁多芝士粉🤣
每一條都有起一粒粒 有少少結
但好香好creamy!! 芝士味非常香濃🤩
覺得厚切煙肉都幾特別 同平時唔同
唔會好薄食左都唔覺 口感好正好有咬口🤤

🥪青醬烤雞意大利三文治 $69 (7.8/10)
好足料嘅三文治😍
雞肉排一整排 仲有拉芝🤩
入口好豐富 多種味道口感!

👍🏻🍞咖啡白朱古力西多士 $45 (8.2/10)
其實一場嚟到就係為咗呢個甜品😆
覺得好特別好想試!
感覺係滿不錯的😋多士好脆
咖啡同白朱古力啱啱好balance到甜同苦
不過就只有薄薄一層嘅餡料
如果中間加啲餡可以加添口感就更好!
但味道真係好特別😛推薦一試

🍵Matcha latte (9/10)
想讚下個拉花好靚好工整🤩
抹茶味都好香濃 會回甘得嚟又唔甜
推薦比抹茶控🥳

☕️Latte (8.6/10)
好香滑 不錯~
  • 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉
  • 咖啡白朱古力西多士
  • 青醬烤雞意大利三文治
餐廳:Espresso Alchemy (荃灣)地址:荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖不甘於只在乎質素(Quality),更希望可以喺道德同可持續性嘅角度出發去善用咖啡☕️,致力提倡環境、社會同經濟可持續性,務求可以以公平貿易嘅方式長遠咁為香港人提供最優質同獨特嘅咖啡😌Espresso Alchemy @espressoalchemy 喺香港有4間分店,兩間尖沙咀分店之前已經去過,今次就去咗荃灣如心廣場一期地下嘅分店,有落地大玻璃望住街景,又幾好feel,仲可以一邊嘆住杯咖啡添😋✝️炸魚漢堡伴自家製椰菜沙律 $123炸魚又厚又大塊😍,仲大過本身個漢堡🍔,外層鬆脆可口,魚肉鮮嫩一梳梳🐟,食落唔會覺得好霉或者dry,不過有少腥🤏,配埋面頭嘅他他醬就會鮮味好好多,連埋爽脆沙律菜🥬、鮮蕃茄片🍅,口感豐富,當然唔少得香脆嘅麵包啦🥯;另外仲有Cafe自己蘸製嘅Mayo醬椰菜沙律🥗,食完成份都真喺有啲飽✝️生酮朱古力布朗尼忌廉卷 $58生酮飲食愈嚟愈普及,啱晒有糖尿同埋平時唔太食得甜嘢嘅人,呢個朱古力布朗尼忌廉卷食落唔會好甜,薄薄嘅蛋糕層中間有唔溜嘅cream同粒粒脆黑朱古力粒🍫,周圍仲灑上可可粉
餐廳:Espresso Alchemy (荃灣)
地址:荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G02號舖

✝️炸魚漢堡伴自家製椰菜沙律 $123

✝️生酮朱古力布朗尼忌廉卷 $58
生酮飲食愈嚟愈普及,啱晒有糖尿同埋平時唔太食得甜嘢嘅人,
呢個朱古力布朗尼忌廉卷食落唔會好甜,薄薄嘅蛋糕層中間有唔溜嘅cream同粒粒脆黑朱古力粒🍫,周圍仲灑上可可粉,完全喺我嘅至愛🤩

✝️Hot Latte (Large) (跟餐+$15)
Cafe用咗single origin brew嘅咖啡豆,有兩款可以揀,
呢杯Latte喺Alchemy blend嘅,飲落有陣陣朱古力甜香,body較重,仲有一個簡而精嘅拉花,it makes me day🥰
2022-02-15
2022-07-30 0 瀏覽
今日叫左兩份早餐,一份糸煙三文魚牛油果碎蛋蕃茄三文治,味道可以,份量可以,可惜多士晤夠脆,另一份糸檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治,呢份都晤錯,糸煙肉肥左少少,再叫左杯熱莫卡,可惜唔可以decaf,味道可以,拉花亦有誠意
2022-07-29 0 瀏覽
近日太陽好勁 好熱🌞盡可能都會留係室內餐廳有落地玻璃 可以好舒服咁感受陽光😂同朋友可以慢慢食🥰火雞胸蕃茄三文治配希臘乳酪醬🥪三文治好大份 超級足料好幾大片帶鹹香嘅火雞胸肉🍗仲有蕃茄同大量沙拉菜當中有我鐘意嘅火箭菜🥗方包烘熱左 外脆內軟配上微酸嘅乳酪醬味道配搭清新 好食😝生酮宇治抹茶忌廉卷🍰好少見到有生酮甜品 幾特別咁 就確定嗌黎試下😆蛋糕質感同平時食開有D唔同Cream 有濃郁抹茶嘅苦甘味🍵整體唔甜 啱我地唔意食甜野嘅人都可以俾糖尿病嘅人過下口癮😝Honey Bee (Honey Lime Soda) 🍹夏天飲梳打好爽啊🥵青檸清新 帶微微蜜糖香Mocha☕
近日太陽好勁 好熱🌞

夏天飲梳打好爽啊🥵
青檸清新 帶微微蜜糖香

Mocha☕
2022-07-27 0 瀏覽
Espresso alchemy lunch time 好多人食午餐,等咗一陣先有位, 原來冇加一服務費! 有落地玻璃,環境不錯! Crab and miso fettuccine蟹肉味噌扁意粉意粉質地不會太淋, 醬汁creamy又唔會太油膩,亦食到有蟹肉👍🏻 Pesto chicken with tomato and mozzarella cheese panini檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治Panini烤得幾好食, 外皮脆口但又唔會太乾身!檸檬汁酸酸地不錯, 配烤雞煙肉芝士好豐富! 😋😋😋Keto matcha cream roll cake生銅宇治抹茶忌廉卷蛋糕嘅質地有少少實,好香濃又唔甜嘅宇治抹茶味! Mocha香濃咖啡同朱古力味,不甜👍🏻 Uji ceremonial matcha latte抹茶好香又唔會太濃!

Crab and miso fettuccine
蟹肉味噌扁意粉

檸檬汁烤雞煙肉芝士意大利三文治

Keto matcha cream roll cake
生銅宇治抹茶忌廉卷
蛋糕嘅質地有少少實,好香濃又唔甜嘅宇治抹茶味!

Mocha
香濃咖啡同朱古力味,不甜👍🏻

Uji ceremonial matcha latte
抹茶好香又唔會太濃!

上一次已經食到好唔開心,今次某些原因再嚟過,結果食物質素都係令我非常之唔愉快。所謂名物【生酮蛋糕】,蛋糕粗鞋,忌廉似bb野食一pat pat。抹茶粉粗糙,只有抹茶的苦沒有甘香,係我香港食過最差嘅生酮蛋糕簡直不可思議平日早餐去到1130am朋友11點15分去order all day breakfast,叫店員已經話冇得再嗌。我朋友呆咗,結果有其他人幫口,最後店員勉為其難(黑曬面)咁落單。原來咁大間舖頭差15分鐘都想迫你用貴價食野,店舖幾靚都好我會記住呢一間係呃人。如圖嘅【all day breakfast】,同上次一樣所有嘢都係凍冰冰。除咗用咗嘅牛油,我真係唔知個廚房搞乜嘢。

所謂名物【生酮蛋糕】
簡直不可思議

平日早餐去到1130am

抹茶生酮蛋糕

2022-07-05
早餐
2022-07-17 29 瀏覽
原來咁多人食都係為打卡,完全無視餐廳重點首為「食物」次為「態度」,所有重視*食*的朋友,請細心睇以下分析食物。【食評】all day breakfastscumble egg 淡而無味,唔知想點,最令我反感係凍凍地,好似擺咗好耐咁三文魚(+15無味道,唔鹹又唔會有其他調味,總之淡而無味同雞蛋一樣牛油請問咩事?上碟嘅時候已經熱溶咗?麵包凍,唔好同我講係酸種麵包,潮濕咗而且冇酸味又韌,我諗超市麵包都好食過佢香腸(+$10唯一我覺得好食Green latte (large好平庸,即飲即沖嘅綠茶粉加奶都會比佢好味【以衫認人留位制度,傻的嗎?】平日早上10am店員:呢度冇得留位㗎,一定要齊人我:我朋友岩岩去咗洗手間,咁我幫我地留電話先店員:我地唔需要留名,亦唔需要留電我問:咁請問你點樣認得我?店員:我哋會記住你著咩衫,見你唔到就會嗌下一個我接受餐廳要求客人企喺度,不過連名都唔可以留,單憑衣著記住我?換言之係咪想叫人企喺度唔敢走開,幫你家舖頭做宣傳?]]]

【食評】
all day breakfast
scumble egg
淡而無味,唔知想點,最令我反感係凍凍地,好似擺咗好耐咁

三文魚(+15
無味道,唔鹹又唔會有其他調味,總之淡而無味同雞蛋一樣

牛油
請問咩事?上碟嘅時候已經熱溶咗?

麵包

香腸(+$10
唯一我覺得好食
Green latte (large
好平庸,即飲即沖嘅綠茶粉加奶都會比佢好味

【以衫認人留位制度,傻的嗎?】
平日早上10am

店員:呢度冇得留位㗎,一定要齊人
我:我朋友岩岩去咗洗手間,咁我幫我地留電話先
店員:我地唔需要留名,亦唔需要留電
我問:咁請問你點樣認得我?
店員:我哋會記住你著咩衫,見你唔到就會嗌下一個

]
今早係荃灣西地鐵站,有啲趕時間,但係仲未食早餐,即刻諗起呢間喺附近嘅咖啡店。好彩仲有位,唔駛等。係我仲搵緊目的地點去之際,早餐已送到💓:🥪牛油果、蕃茄、芝士意大利三明治$74呢度嘅三明治,用料從沒令我失望,外脆內軟嘅包包,夾著我鐘意嘅的材料😋。☕Flat White (大)$44店員溫文有禮,還介紹了Flat White 以Gelgelu 咖啡沖泡,其咖啡豆帶有黑加倫子、西柚及柑橘🍊香氣。飲啖先,咖啡味濃,口感很絲滑~🍰 合桃藍莓蛋糕$30香軟嘅蛋糕,加咗甜甜哋嘅藍莓及鬆化嘅合桃,增加味道口感,配咖啡一流。

係我仲搵緊目的地點去之際,早餐已送到💓:
🥪牛油果、蕃茄、芝士意大利三明治$74

☕Flat White (大)$44

🍰 合桃藍莓蛋糕$30

2022-07-17
$148 (早餐)
端午節那天(6月3日),我跟朋友H去看電影。在此之前,我先去吃個假日早餐。於網絡找到這間咖啡室。位於如心廣場一期的Espresso Alchemy。旁邊就是荃灣西如心酒店入口。來那酒店宅渡假的話,再到這間咖啡室吃歐陸早餐,真有國外渡假的感覺。雖然我沒有住酒店,但那天是假日,便想有跟平日不同的用餐享受。牛油果番茄芝士意大利包,$69。我要求走芝士和牛油。沒有套餐,食物和飲品都是單點。雖然前面說得豁達,實際上我是掙扎了一會才決定早餐的地點。因為那價錢。三文治的內餡有滿滿的番茄和牛油果。番茄有酸味,感覺好新鮮。牛油果果肉軟滑。整個感覺健康又清新。我喜歡麵包上烙下的格紋。麵包口感微脆。Latte(鮮奶咖啡),$37。轉燕麥奶加$2。可以嚐到一點點苦味。夾雜著燕麥奶的微微甜味。口感好順喉。杯邊遺下的咖啡漬同樣給我好感。
端午節那天(6月3日),我跟朋友H去看電影。
在此之前,我先去吃個假日早餐。
於網絡找到這間咖啡室。
位於如心廣場一期的Espresso Alchemy。
旁邊就是荃灣西如心酒店入口。
牛油果番茄芝士意大利包
牛油果番茄芝士意大利包,$69。
我要求走芝士和牛油。

沒有套餐,食物和飲品都是單點。
雖然前面說得豁達,實際上我是掙扎了一會才決定早餐的地點。
因為那價錢。
牛油果番茄芝士意大利包
三文治的內餡有滿滿的番茄和牛油果。

番茄有酸味,感覺好新鮮。
牛油果果肉軟滑。
整個感覺健康又清新。

我喜歡麵包上烙下的格紋。
麵包口感微脆。
燕麥奶Latte
Latte(鮮奶咖啡),$37。
轉燕麥奶加$2。

可以嚐到一點點苦味。
夾雜著燕麥奶的微微甜味。
口感好順喉。
杯邊遺下的咖啡漬同樣給我好感。
2022-06-03
$108 (早餐)
燕麥奶Latte
2022-07-16 18 瀏覽
疫情反反覆覆,work from home嘅生活又黎喇!溫度屋企太耐,想揀間Cafe輕輕鬆鬆咁樣做嘢,所以近近地就揀咗荃灣呢間espresso alchemy!呢度咗一杯嘢飲都可以坐好耐!咁梗係黎埋食lunch兼且做嘢啦!好彩早咗少少嚟,等咗一兩張枱就到我啦,如果唔係應該要有排等位,呢間真係好受歡迎!首先我就叫咗個雞胸沙律,份量真係好多,自己一個嚟食都應該會覺得好飽!以佢雞胸嘅份量好多,沙律菜有有唔同嘅種類!絕對對得起個價錢!之後我仲叫咗個卡邦尼意粉,味道好creamy!極度邪惡嘅肥仔意粉!好濃厚嘅芝士味,唔錯唔錯!之後我就叫咗大杯裝嘅朱古力!好欣賞呢度嘅拉花圖案,唔係淨係拉心心咁簡單!係啤牌入邊嘅國王!好特別!我朋友仲叫咗long black!佢話杯咖啡都幾香!唔會好酸!最後我哋仲叫咗生酮朱古力蛋糕!味道同食普通蛋糕都冇乜分別!加分加分!絕對冇其他奇怪嘅味道!
2022-07-08 67 瀏覽
鐘意飲咖啡 係會不時有心癮想某時某日都要飲返工飲 LUNCH都想飲 今日就係公司樓下 好方便 CHILL一CHILL*蟹肉味增扁意粉 HK$122*望上去已經好吸引 真蟹肉不是蟹柳加上什菌 配汁較淡 可自行加上黑椒 扁意粉好有口感*青醬燒雞蕃茄三文治HK$79*份量大大份 雞肉好有口感而且唔HA 口 甜一刻*抺茶卷HK$59*好重茶味 喜歡飲綠茶的可以試一試蛋糕好鬆軟 易入口仲有餐飲咖啡☕️兩杯地點很方便 環境好清靜 係一個好合適傾計既地方服務亦很周到每月總有幾次過黎食 絕無失望
[COFFEE TIME]

服務亦很周到
每月總有幾次過黎食
絕無失望
2022-07-07 67 瀏覽
聽日放假,於是今日可以嘆下cafe。估唔到去到兩點,餐廳都好多客~🇮🇹 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $92看似最簡單嘅嘢其實最考功夫,呢個卡邦尼意粉整體唔會太濃味,麵質彈牙而且做到掛汁效果,煙肉真係大大嚿,半肥瘦啖啖肉。份量都唔少,食完都幾飽肚㗎。☕️ 手沖咖啡 $71係屋企成日手沖果酸好強嘅埃塞俄比亞🇪🇹,想換下口味,見到今日有三款咖啡豆可以揀,係巴西或者哥倫比亞,我揀咗哥倫比亞嘅Ángeles。落單嘅時候職員會提醒需要等半個鐘。呢杯好似試到啲柑橘類嘅果酸味,但唔會太over,感覺到少少尾韻嘅甜感,不過唔太出。入口唔會澀、冇雜質,都幾順滑同乾淨。🍫 生酮朱古力布朗尼忌廉卷 $59之前試過抹茶版本,味道唔會甜,所以今次試埋朱古力。果然冇加糖,味道同樣唔會甜,口感唔錯,有帶咬口嘅朱古力粒同軟綿綿嘅忌廉。減肥/因為健康問題而唔食得甜嘢嘅人過下口癮!🍫 Hot Rich Chocolate (3 oz) +$11Lunch set +$10,落單嘅時候職員有提醒多次杯飲品比較細杯。我覺得呢個配埋生酮朱古力忌廉卷一齊食就啱啱好,因為非常濃郁,充滿朱古力嘅甜味。我見隔離左右都嗌沙律,下次試吓先~

🇮🇹 厚切意大利煙肉配卡邦尼意粉 $92

☕️ 手沖咖啡 $71

🍫 生酮朱古力布朗尼忌廉卷 $59

我見隔離左右都嗌沙律,下次試吓先~
2022-07-07 28 瀏覽
趁住今日weekday放半日假,晏晝嚟左呢度chill下😎❤️青醬雞肉意大利三文治 (走芝士)💰7️⃣1️⃣青醬好香,雞肉超厚超嫩滑,外層嘅三文治烤到又靚又香脆😚一個人食晒一份其實會超級飽😂❤️Uji Matcha Latte (Almond milk)➕💰1️⃣1️⃣➕💰3️⃣近呢半年唔知點解越嚟越鍾意抹茶味既東西,愈黎愈欣賞佢果種甘香味🤫可能年紀大口味真係會改變🙈個人認為呢杯latte既抹茶味更突顯出咖啡既香,甘香得黎又唔會太苦澀,適合唔鍾意太甜既朋友仔😊我仲轉左杏仁奶,滲出輕微杏仁香氣😋❤️Keto Matcha Cream Roll Cake 💰5️⃣9️⃣又係我近期愛上既抹茶味😚外層蛋糕比較薄,口感鬆軟,曬左啲抹茶粉係面頭,味道更回甘😌裡面忌廉幼滑,整體抹茶味濃郁,唔會太甜😋咁高質既Cafe竟然可以做到呢個價錢,配合埋咁chill既環境同咁好既服務,除左💯👍我真係唔識點形容啦😅😂
趁住今日weekday放半日假,晏晝嚟左呢度chill下😎